Metallinpala ja hometta - nyt äidit kertovat, mitä lastenruuista on löytynyt. Suomen Nestléstä kerrotaan, että tilanteet ovat harvinaisia ja ne otetaan joka kerta erittäin vakavasti.
Daniela Juutilainen oli syöttämässä viiden kuukauden ikäistä Amanda-tyttöä, kun havaitsi omenapuurossa jotain outoa.
– Syötin suoraan purkista ihan pieniä lusikan kärjellisiä. Sekoittelin puuroa ensin ja aloin syöttämään. Ehdin antaa pari lusikallista, kun palanen osui kohdalle, Juutilainen kertoo.
– Se oli noin kolme-neljä milliä. Sellainen litteä palanen. Luulin ensin, että se on foliota. Otin palan lusikalla paperille ja huomasin sen olevan kivikova.
Daniela Juutilainen mietti hetken, oliko pala jotenkin joutunut häneltä purkkiin, mutta tajusi nopeasti, ettei se ollut mahdollista.
– Olin avannut purkin enkä ollut poistunut paikaltani mihinkään, vaan aloittanut suoraan syöttämään tyttöä.
Tämä oli Juutilaiselle ensimmäinen kerta, kun vauvanruuasta tuli vastaan jotain ylimääräistä.
– Mietin, että vuoden ikäinen syö jo itse. Jos olisi läntännyt puuron lautaselle ja antanut lapsen syödä itse, niin aikuinen ei olisi edes huomannut.
"Toistaiseksi täysi mysteeri"
Suomen Nestlén Turun lastenruokatehtaan johtaja Sari Miettinen-Rantala pahoittelee tapahtunutta. Näyte ei ole vielä saapunut tehtaalle, mutta kyseinen puuro valmistettiin heinäkuussa.
– Ensin omenasose menee kahden millin siivilän läpi juuri kaikkien vierasesineiden poistamiseksi, Miettinen-Rantala kertoo tuotantoprosessista.
– Sitten sose keitetään ja se menee tehokkaan prosessijauhajan läpi. Tämän jälkeen se pumpataan taas kahden millin siivilän läpi annostelijalle ja ennen sitä putkistossa on magneetti, joka poistaa kaikki mahdolliset hippuset tuotteesta. Tämän lisäksi siellä on vielä metallinpaljastin.
– Vielä lopuksi, ennen kuin tuote lähtee kuluttajalle, meillä on röntgenlaite, joka havaitsee melkein 100 prosenttisella varmuudella kaikki metallihiput, jopa alle 1,8 millin hiput, tuotteesta.
Turun tehtaalla valmistetaan 70-80 miljoonaa purkkia vuodessa ja metallireklamaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia.
– Kuten kuvassa näkyy metallipala on noin 3 milliä ja siivillämme on 2 millinen. Tämän vuoksi on erittäin mystistä, miten pala on voinut purkkiin joutua, jos se on tehtaalta peräisin. Tämä on kuitenkin hyvin valitettava asia ja otamme sen erittäin vakavasti, Sari Miettinen-Rantala sanoo.
Homeklöntti suussa
Karoliina Koikkalainen tuli kaupasta, kun 1,7 vuoden ikäinen tytär Hellä halusi juoda hedelmäsmoothien.
– En omaa hölmöyttäni maistanut sitä ensin itse. Tyttö otti huikat, laittoi kädet suun eteen ja sanoi, että pahaa. Tämän jälkeen mies maistoi ja sanoi, että pahaa. Sitten vielä minäkin maistoin ja sain homeklöntin suuhuni, Koikkalainen kertoo.
Perhe leikkasi smoothiepussin auki ja huomasi sen olevan ihan homeessa. Päiväys oli kuitenkin merkattu tämän vuoden syyskuulle.
Smoothien nauttimisessa otetaan tässä perheessä nyt pieni aikalisä.
– Olimme kaupan vauvanruokahyllyllä. Tyttö katsoi tuotteita ja sanoi, että pahaa. Voi olla, että nyt ei näitä ihan heti osteta. Tosiaan isommat lapset ovat juoneet smoothieita välipalana pelireissulla ja laskettelurinteessä, mutta nyt tuli vähäksi aikaa meille stoppi.
Karoliina Koikkalainen halusi kertoa tapahtuneesta muistutuksena muille äideille.
– Pitää muistaa itse maistella. Niissähän lukee, että maistele tuotetta.
Korvikemaidossa hometta
Jaana Wiander oli neuvolassa 4 kuukauden ikäisen Leo-poikansa kanssa. Leo sai äidinmaidonkorviketta tuttipullosta, kun Wiander huomasi maidossa jotain tummaa.
– Näin tuttipullossa mustan klöntin. Luulin ensin, että se oli varjo tuttipullon kuvista. Kyseessä oli täysin avaamaton Nan-purkki, Wiander kertoo.
Äidinmaidonkorviketta Leo juo jatkossakin.
– Tarkkailen tuttipullon sisältöä kuitenkin tarkkaan, Jaana Wiander naurahtaa.
"Tapaukset harvinaisia"
Myös Nestlén Pohjoismaiden laatujohtaja Terkel Duel korostaa, että tapaukset ovat hyvin harvinaisia ja ne aina tutkitaan tarkoin.
Homeen osalta selitys voi olla esimerkiksi se, että pakkaukseen on jossain vaiheessa päässyt ilmaa.
– Pussi on saattanut vaurioitua. Siihen on voinut tulla minimaalinen reikä, kun tuotteita on purettu pakkauksista kaupassa tai missä tahansa tuotteen liikkuessa tehtaalta kuluttajalle. Näin hometta on päässyt muodostumaan, Duel sanoo.