Uuden-Seelannin pohjoisosassa sijaitseva Bay of Islands on tunnettu turisteja paikalle houkuttelevista pullonokkadelfiineistään. Nyt viranomaiset alkavat rajoittaa ihmisten ja delfiinien kohtaamista suojellakseen lajia.
Uuden-Seelannin ympäristön- ja luonnonsuojelusta vastaava viranomainen kertoo tiedotteessa, että se alkaa suojella pullonokkadelfiinejä rajoittamalla ihmisten niiden kanssa viettämää aikaa.
Uusi linjaus merkitsee, että turistit eivät saa enää uida pullonokkadelfiinien kanssa. Kaupallisten toimijoiden järjestämien delfiinikierrosten aikaa rajoitetaan sekä ajallisesti että alueellisesti.
Ihmisen toiminta on delfiineille hyvin stressaavaa
Viranomaisten päätökset nojaavat tutkimuksiin, joiden mukaan kanssakäyminen pullonokkadelfiinien kanssa vaikuttaa merkittävästi populaation käyttäytymiseen.
Esimerkiksi vuonna 2010 julkaistu tutkimus osoitti, että pullonokkadelfiinien lähellä uiminen tai niiden koskettaminen on eläimille hyvin stressaava. Kokemus voi johtaa psykologisiin ongelmiin sekä estää delfiinejä lepäämästä, syömästä ja hoitamasta poikasiaan. Myös turistilaivojen läheisyyden huomattiin olevan delfiineille stressaavaa.
Uuden-Seelannin delfiinit ovat vähentyneet määrällisesti. Bay of Islandilla kanta on romahtanut 66 prosentilla vuodesta 1999. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan delfiinien poikasten kuolleisuusaste on jo 75 prosenttia.
Ihmiset "rakastavat liikaa" sympaattisia eläimiä
Pullonokkadelfiini on yleisin ja tunnetuin delfiinilaji. Laji tunnetaan ystävällismielisestä luonteesta ja uteliaisuudesta ihmisiä kohtaan. Monen Uuteen-Seelantiin matkaavan turistin listalla onkin nähdä delfiini tai uida merinisäkkään kanssa.
Ongelmaksi onkin muodostunut ihmisten ”liiallinen rakkaus delfiineihin”. Tätä kyseenalaista rakkautta on nyt ryhdytty suitsimaan Uudessa-Seelannissa syyskuun alusta lähtien.
LUE MYÖS: Uinnilla ollut nainen luuli olevansa delfiinien ympäröimä – selkäpiitä karmiva totuus paljastui nopeasti
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Department of Conservation, IFL Science, EurekAlert Science News