Suomalainen rauhanvälittäjä CMI:n vanhempi neuvonantaja Ilkka Uusitalon mukaan Syyrian rauhanneuvottelut voivat venyä yöllä ilmoitettua kolmen viikon keskeytystä pidemmäksikin.
– Ei tullut yllätyksenä. Jos verrataan siihen, kun edellisen kerran yritettiin neuvotella, vuonna 2014, niin siihen verrattuna Syyrian hallituksen asema on parantunut Venäjän aktiivisen puuttumisen ansiosta, Ilkka Uusitalo sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.
– Syyrian hallitushan on pystynyt ottamaan takaisin alueita, joita se oli menettänyt oppositioryhmille. Hallituksen puolella ei ole selvästikään kovinkaan paljon motivaatiota neuvotella.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan Syyria ja Venäjä vaikuttavat hakevan Syyrian sotaan sotilaallista ratkaisua poliittisen sovun sijaan. Kerryn mukaan tästä kertovat Syyrian armeijan ja Venäjän jatkuvat hyökkäykset opposition hallitsemilla alueilla.
Aiemmin YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura kertoi, että Genevessä käytävät Syyrian-rauhanneuvottelut on keskeytetty kolmeksi viikoksi.
Uusitalo kommentoi aamun Huomenta Suomessa, ettei olisi hämmentynyt, vaikka kolmen viikon tauko venyisi pidemmäksi.
– Tulitauko on yksi näitä mitä oppositio on vaatinut, mutta silloin kun yksi osapuoli, nyt hallitus, on voittamassa, niin ei heillä ole intressiä neuvotella tulitaukoa. Aika paljon asiaan vaikuttavat myös miten erilaiset alueelliset ja kansainväliset taustatekijät tulevat toimimaan. Millaista painostusta erilaisiin ryhmittymiin tulee?
Venäjän rooli Syyriassa kaksijakoinen
Uusitalon mukaan eiliset uutiset Aleppon kaupungin ympärillä tapahtuneista hallituksen joukkojen etenemisestä osoittavat, että Syyrian hallituksen puolella neuvotteluhaluja vaikuttaa olevan vähän.
– Puhuin eilen kurdipuolueen edustajan kanssa. He totesivat, että Syyrian hallituksen puolella on aika vahva käsitys siitä, että he pystyisivät löytämään sotilaallisen ratkaisun neuvottelujen sijaan.
Uusitalon mukaan Venäjän rooli Syyriassa on kaksijakoinen.
– Siinä on hyvin selvästi pyritään Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon vahvistamiseen, ja siinä he ovat hyvin selvästi onnistuneet. Sitten toisaalta myöskin isketään Isis-järjestöön, mutta myös muiden oppositioryhmittymien asemiin. Venäjällä on se oma intressi näiden ääri-islamilaisten järjestöjen lyömiseen, koska heillä on pelko siitä, että ne saattaisivat levittää lonkeroitaan Venäjän alueelle.
Uusitalon mukaan länsimailla on vain vähän vaihtoehtoja Syyrian sodassa niin kauan kun Venäjä aktiivisesti osallistuu Syyrian sotaan.
– Yhdysvallat ja muut, jotka tukevat sitten näitä oppositioryhmiä, niin heidän vaihtoehtonsa ovat aika vähissä. He voivat lisätä sotilaallista apua, mutta on vaikea nähdä, että sinne lähettäisiin ihan joukkoja.
Uusitalo kommentoi myös Isisin vastaista taistelua Irakissa. Miten se on sujunut? Katso koko keskustelu artikkelin yläpuolelta. Lisäksi pitkän linjan diplomaatti analysoi lyhyesti presidentti Sauli Niinistön eilistä puhetta.