Viime kuussa kohistiin blogipostauksesta, joka kiinnitti huomiota Disneyn sankarittarien samoina toistuviin kasvojen piirteisiin. Pahiksille persoonallinen ulkonäkö sallitaan, mutta myös näiden hahmojen kasvoista löytyy yhdistäviä tekijöitä.
Varsinainen poru syntyi kuitenkin siitä, että Disney näyttää sallivan mieshahmoille sangen vaihtelevan ulkonäön. Every Flavored Bean -blogin juttu havainnollisti, että siinä missä naiset näyttävät kaikki samalta, miessankareilla saattaa olla erimallisia leukoja, vaihtelevia neniä ja klassisesta kauneuskäsityksestä poikkeaviakin piirteitä.
Testasimme itsekin, ovatko Disneyn naishahmot todella kuin klooneja toisistaan. Toden totta: naispuolisilla piirroshahmoilla oli kaikilla suuret silmät, pienet näkönenät, pyöreät posket ja pikkuiset leuat. Katso kuvat täältä.
Jatkoimme testiä kuitenkin pidemmälle. Ei, Disneyn naishahmot eivät ole aivan kaikki kuin klooneja. Nimittäin pahiksen rooleissa naiset näyttävät hyvinkin erilaisilta.
Pahisnaisilla näkyy eilaisia leukaperiä, pitkiä neniä, lommoposkia, kaksoisleukoja ja pottuneniä. Tyypillisimmillään pahan naisen tunnistaa kuitenkin terävistä piirteistä: ulkonevasta leuasta sekä kapeasta ja pitkähköstä nenästä.
Piirrokset ja kuvankäsittely: Annika Syvälähde
Häiritsevätkö lastenkulttuurin stereotyypit?
Mutta onko nöpönenän yhdistämisellä kauneuteen ja hyvyyteen mitään väliä? Haittaako se, että tummahiuksinen, kapeakasvoinen koukkunokka edustaa niin usein pahaa? Luovatko Barbie-nukkejen vartalot, piirroshahmojen kapeat vyötäröt, sankareiden muskelit tai satuprinsessoiden vaaleat kutrit lapsille ulkonäkövaatimuksia tai kauneusihanteita, vai onko kyse harmittomasta huvista ja luontevasta osasta visuaalista kulttuuriamme?
Kerro, millaisena koit lapsena elokuvien, satujen ja lelujen hahmot. Löysitkö esikuvia itsellesi, entä vaikuttiko hahmojen ulkonäkö ajatuksiisi? Miltä stereotyyppiset lastenkulttuurin hahmot tuntuvat kasvattajan näkökulmasta?
Kilpailuformi - Lukijakysely