DNA-asiakkaat voivat olla huoletta Telenor-kaupasta – asiantuntija hehkuttaa suomalaisoperaattorin menestystä: "Tavattoman hyvässä tuloskunnossa"

DNA-kaupan vaikutuksista kuluttajille
Lehtikuva
Julkaistu 09.04.2019 14:41
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Tänään on uutisoitu norjalaisen telekonserni Telenorin ostavan 54 prosenttia suomalaisesta matkapuhelinoperaattorista DNA:sta. OP:n analyytikko Kimmo Stenvall arvioi, ettei kauppa tuo Suomen teleoperaattoritoimialalle suuria muutoksia, ainakaan lyhyellä aikavälillä.

– DNA on Suomen kolmanneksi suurin operaattori ja menestynyt hyvin siinä markkinassa. Kyllä se Telenorin intressissä ehdottomasti on, että DNA pidetään itsenäisenä. Ja yhtiön annetaan tehdä samanlaista työtä kuin ennenkin. DNA on tavattoman hyvässä tuloskunnossa, Stenvall sanoo.

Ajan myötä saattaa tapahtua enemmän muutoksia, jos DNA siirtyisi kokonaan Telenorin omistukseen. Mutta tämä ei ainakaan lähiaikoina liene ostajan intresseissä.

– Silloin tänne saatettaisiin vyöryttää yhteispohjoismainen organisaatio. Sitten DNA:sta ehkä katoaisi sellainen kotimainen pieni ketteryys.

Suomeen keskittyminen kannattaa

Stenvall muistuttaa, että vuonna 2016 Helsingin pörssiin listautunut DNA on menestynyt hyvin keskittymällä vain yhteen markkina-alueeseen, eli Suomeen. Samoin positiivinen kurssi on ollut kilpailija Elisalla, joka toimii Suomessa ja Virossa. Vastaavaa kehitystä ei ole ollut Telialla, joka toimii laajemmin Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Suomi on teleoperaattorille erinomainen paikka toimia, koska regulaatio on järkevää, radiotaajuuksia on paljon ja taajuusmaksut matalia. Uusien toimijen tuleminen markkinoille on kuitenkin hankalaa, sillä suurten kolmikko hallitsee alaa.

Jos Telenor omistaisi DNA:n kokonaan, voisi hyötyjä tulla laajojen synergiaetujen kautta. Nyt ne rajoittuvat lähinnä yhteisiin laite- ja komponettiostoihin sekä roaming-hyötyihin.

– Telenorin ostovolyymit ovat ihan omaa luokkaansa, mistä koituu tietysti etua.

Vaikutukset kuluttajalle vähäisiä

Stenvall arvioi, että kaupan vaikutukset tulevat näkymään DNA:n asiakkaille vain vähän.

– Yhtiöt jatkaa ja markkina jatkaa entisellään, vain pääomistaja vaihtuu.

Tuoreimmat aiheesta

Yrityskaupat