Osakeanalyytikko näkee Pihlajalinnan siirtymisen Mehiläisen omistukseen positiivisena asiana potilaan kannalta.
– Tavallinen kuluttaja varmasti tulee saamaan paremman palveluverkoston, enemmän panostuksia digitaalisiin palveluihin. Yhtiöt pystyvät yhdessä isommilla muskeleilla tarjoamaan parempia työterveydenhuollon palveluita ja vakuutusyhtiökumppanuuksia, ynnä muuta, sanoo terveysyhtiöitä seuraava Inderesin analyytikko Petri Kajaani tänään julkistetusta yrityskaupasta.
Lue myös: Sote-sektorilla rytisee: Pihlajalinna myydään Mehiläiselle – "Innostavaa ajatella, mitä kaikkea voidaan yhdessä rakentaa"
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Pekka Rissanen ei näe kauppaa näin iloisena asiana. Hänen mukaansa terveydenhuollon monopolisoituminen ei palvele ketään, ja valinnanvapaus päinvastoin kapenee.
Kajaani ei väitettä monopolisoitumisesta niele. Sanan käyttö on hänen mukaansa terveydenhuollosta puhuttaessa jopa kummallinen.
– Suurimmaksi osaksi Suomessa palvelut hoitaa julkinen sektori. Jos mietitään, että nämä kaksi ”jättiä” yhdistyy, ja näiden yhteenlaskettu markkinaosuus Suomessa on vain seitsemän prosenttia, niin ei tässä hirveästi voida monopolisoitumisesta puhua. Päivittäistavarakaupassa parilla isolla toimijalla voi osuus olla jopa 80 prosenttia.
Kauppa tutkitaan vielä tarkkaan
Ainakaan lähiaikoina kauppa ei tule näkymään potilaille vielä mitenkään, Kajaani muistuttaa.
– Ostotarjous alkaa vasta ensi tammikuussa. Kauppaa tullaan myös syynäämään tarkkaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimesta. Viime vuonna Terveystalo osti Attendo Suomen terveyspalvelut, ja sitä syynättiin kuusi-kahdeksan kuukautta.
– Yhtiöt jatkavat tässä välissä toimintaansa aivan niin kuin ennenkin. Katsotaan sitten ensi kesän jälkeen, mitä sitten tapahtuu.