Yhteiskunnallisiin aiheisiin pureutuvista dokumenteistaan tuttu yhdysvaltalainen dokumentaristi Michael Moore on julkaissut verkkosivuillaan viiden kohdan listan asioista, joiden vuoksi Donald Trump tulee todennäköisesti voittamaan Yhdysvaltain presidentinvaalit ensi syksynä.
Moore aloittaa kirjoituksensa pahoittelemalla tilannetta ja sitä, että hän oli oikeassa ennustaessaan Trumpin valinnan republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi jo viime kesänä.
– Nyt minulla on vielä kauheampia, masentavia uutisia teille: Donald J. Trump voittaa marraskuussa. Se pahainen, tietämätön, vaarallinen osa-aikapelle ja kokopäiväinen sosiopaatti tulee olemaan seuraava presidenttimme.
Mooren mukaan Trumpin suosiota epäilevät elävät kuplassa. Hänen mukaansa Trumpin suosio esivaaleissa on selvä merkki hänen pysäyttämättömyydestään.
Alla viiden kohdan lista, johon Moore perustaa ennustuksensa Trumpin vaalivoitosta.
1:56
1. Keskilännen matematiikkaa tai ruostevyön brexit
Moore uskoo Trumpin keskittyvän vaalikampanjassaan etenkin neljään niin sanotun ruostevyön alueen osavaltioon: Michiganiin, Ohioon, Pennsylvaniaan ja Wisconsiniin.
Perinteisesti demokraateille vahvalla alueella on vuodesta 2010 lähtien äänestetty kuvernööreiksi vain republikaaneja Pennsylvanian istuvaa kuvernööriä lukuun ottamatta.
Alueen republikaanit olivat demokraatteja aktiivisempia myös presidentinvaalien esivaaleissa.
Lisäksi Mooren laskee, että osavaltioiden valitsijamiehillä on mahdollisuus ratkaista presidentinvaalien tulos, sillä esimerkiksi vuonna 2012 republikaani Mitt Romney hävisi demokraattien presidenttiehdokas Barack Obamalle 64 valitsijamiehellä – neljässä osavaltiossa on jaossa juuri saman verran valitsijamiehien ääniä.
Trump on myös vedonnut osavaltioiden asukkaisiin uhoamalla tuovansa teollisuuden takaisin autotehtaiden sulkeuduttua pahoista talousvaikeuksista kärsineelle alueelle. Moore olettaa lupausten vetoavan osavaltioiden työläisväestöön.
1:07
2. Valkoisen miehen viimeinen taisto
Moore ei usko, että yhdysvaltalaiset äänestäjät valitsisivat naista presidentiksi sen jälkeen, kun johdossa on ollut musta mies kahdeksan vuoden ajan.
Hänen mukaansa "uhanalaiset valkoiset miehet" ovat huolissaan asemastaan.
Hän maalaa stereotyyppisen esimerkin tilannetta kauhistuneena seuraavasta valkoisesta miehestä.
– Pian Valkoisessa talossa on homoja seuraavat kahdeksan vuotta. Sitten transsukupuolisia. Voit nähdä, minne tämä on menossa. Siihen mennessä eläimille on myönnetty ihmisoikeudet ja joku vitun hamsteri johtaa maata. Tämän on loputtava! Moore kuvailee esimerkkihahmon ajatuskulkua.
13:13
3. Hillary-ongelma
Moore väittää, että 70 prosenttia kaikista äänestäjistä pitää demokraattien todennäköistä presidenttiehdokasta, Hillary Clintonia, epäluotettavana. Hänen mukaansa Clintonin epäsuosio saa monet demokraattiäänestäjistä epäröimään demokraattiehdokkaan äänestämistä.
Mooren mukaan etenkin moni nuorista äänestäjistä ei aio äänestää Clintonia.
4. Masentunut Bernie Sandersin äänestäjä
Esivaaleissa kamppailun demokraattien presidenttiehdokkuudesta hävinnyt Bernie Sanders vetosi moniin vapaamielisiin äänestäjiin. Mooren mukaan on selvää, että suurin osa heistä tulee äänestämään Clintonia.
Ongelma on kuitenkin se, että Sandersin kannattajat eivät suhtaudu Clintonin valintaan yhtä innokkaasti kuin he suhtautuivat omaan suosikkiehdokkaaseensa. Monet saattavat jopa jättää äänestämättä.
Vielä harvemmat kampanjoivat Clintonin puolesta tai näkevät vaivaa varmistaakseen hänen vaalivoittonsa.
2:08
5. Aku Ankka -efekti
Monet Yhdysvaltain poliittiseen järjestelmään pettyneet tulevat Mooren mukaan äänestämään Trumpia vain koska he voivat.
– Miljoonat äänestävät Trumpia. Eivät siksi, että he olisivat samaa mieltä hänen kanssaan tai siksi, että he pitäisivät hänen kiihkoilustaan tai egostaan vaan siksi, että he voivat.
Mooren mukaan kyse on samasta ilmiöstä, joka saa ihmisen kirjailemaan äänestyslipukkeeseen Aku Ankan tai Mikki-hiiren nimen.
Lisäksi hän antaa esimerkiksi ex-showpainija Jesse Venturan, joka valittiin Minnesotan kuvernööriksi 1990-luvulla. Mooren mukaan painijan valinta oli osoitus minnesotalaisten synkästä huumorintajusta ja se voitiin tulkita pilana "sairasta poliittista systeemiä" vastaan.