Kirjeenvaihtajan analyysi: Sosialisti-pappana pidetty Bernie Sanders porskuttaa ja sehän demokraattijohtoa pelottaa – Bidenin kannatus on niin pientä, että entinen varapresidentti pakeni paikalta

2:09img
Iowan esivaalikaaoksen jälkeen pikkuruisen New Hampshiren harteilla on suuri lasti.
Julkaistu 12.02.2020 06:28
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Presidentti Donald Trumpin kannattaja kiteytti demokraattien sekavan tilanteen aika hyvin Manchesterin kaupungissa, New Hampshiren osavaltiossa. Kannattajan mukaan demokraattien laajasta esivaalien ehdokasjoukosta kukaan ei pysty päihittämään istuvaa presidenttiä, ei ainakaan kahdeksaan vuoteen.

Lausunto on totta kai puolueellinen, ja ehkä liioiteltu, mutta siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Ei ole epäilystäkään, etteikö senaattori Bernie Sandersilla olisi vahva ja uskollinen kannattajakunta.

Ovensuukyselyiden mukaan New Hampshiren osavaltion juuri voittaneen Sandersin kannattajista moni kokee, että vain “Bernien” johdolla Yhdysvallat saa tasa-arvoisemman yhteiskunnan ja terveydenhuollon.

Viime presidentinvaaleissa osa Sandersin tukijoista oli niin ehdottomia Sandersin kannattajia, että he kieltäytyivät äänestämästä demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia itse vaaleissa. Osa nuoremmista tukijoista näkee Sandersin sosialisti-pappana, jota on trendikästä kannattaa.

Iowassa ja New Hampshiren esivaaleissa menestynyt 78-vuotias, vasemmistolainen, on kuitenkin yhä punainen vaate demokraattipuolueen johdolle.

Sandersin käyttämä sana, sosialisti, herättää epämukavia tunteita monen amerikkalaisen keskuudessa eri puolella maata. Maltillisempaa ehdokasta suosivan demokraattien kansallisen komitean pitäisi kuitenkin alkaa pikkuhiljaa sulattelemaan Sandersin vahvaa kannatusta.

Tällä hetkellä heidän ainoa keino päästä Berniestä eroon olisi Sandersin toinen sydänkohtaus, mutta tuskin sitä kukaan kunnon ihminen haluaa. Sandersin kannattajat ovat niin uskollisia, että jopa Trump myönsi, ettei toivo Sandersia haastajakseen.

– Hänellä on todellisia kannattajia, pitäisit heistä tai et, Trump sanoi Valkoisessa talossa Politico-lehden mukaan.

Demokraattijohto tuudittautuu vielä ajattelemaan, että esivaalikamppailu on vasta alussa, ja kilpailun edetessä monikulttuuriset osavaltiot pääsevät ääneen.

Esimerkiksi afroamerikkalaisten keskuudessa viidenneksi New Hampshiressa jäänyt entinen varapresidentti Joe Biden uskoo pärjäävänsä. Toiseksi tulleella pormestarilla Pete Buttigiegilla on puolestaan kotikaupunkinsa tapahtumien vuoksi mustaa väestöä syrjivä maine, mutta hän on vahvoilla valitsijamiesmäärissä Iowan ja New Hampshiren jälkeen. Kolmanneksi nyt tullut Amy Klobuchar voi pärjätä myös jatkossa ja hänen kampanjansa aikookin palkata lisäväkeä tulevaan kamppailuun.

Kaikki edellä mainitut maltillisemmat kuitenkin kamppailevat samoista äänestäjistä, toisin kuin Sanders, jolla on omat tukijansa. Tuleviin osavaltioihin ja esivaaleihin tähtää isolla rahalla myös New Yorkin entinen pormestari, miljonääri, Michael Bloomberg. Edellä mainittujen lisäksi liberaali senaattori Elizabeth Warren on yhä mukana, joten ei ole ihme, että äänestäjillä on vaikeuksia valita.

Liika valinnanvara ja vahvan ennakkosuosikin puute saattaakin koitua demokraattien kohtaloksi. Yksi demokraatti kertoikin olevansa huolissaan vaihtoehtojen määrästä. Hänen mielestään sekava tilanne on verrattavissa jäätelökioskiin, jossa on kaikki maailman makuvaihtoehdot esillä.

– Minusta olisi helpompi valita, jos olisi vain muutama makuvaihtoehto!

Toisaalta demokratiaan kuuluu vaihtoehtojen määrä, mutta mitä kauemmin demokraattien esivaalikamppailu kestää, sitä vähemmän demokraateilla jää aikaa järjestäytyä kunnolla ehdokkaansa taakse. Ja järjestäytymistä he tarvitsevat, sillä toisella puolella odottaa omiensa keskuudessa ihailtu ja pelätty, Trump.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvaltain vaalit 2020