Sunnuntaina Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on jälleen parrasvaloissa ja huomion keskipisteenä. Hän astuu lavalle tähtipuhujana Yhdysvaltain konservatiiviaktivistien ja -poliitikkojen konferenssissa Floridan Orlandossa.
Etukäteen on pohdittu, mitä Trump sanoo ja millä tavalla hän valottaa omaa poliittista tulevaisuuttaan.
Luvassa lienee edelleen väitteitä vaalivilpistä ja Trumpin seuraajan Joe Bidenin hallinnon rusikointia.
Väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta arvioi, että kokouksessa voisi korostua republikaanisen puolueen eri laitojen halu yhtenäisyyteen ja samaan arvopohjaan kirvelevien vaalitappioiden jälkeen. Yhteinen vihollinen löytyy Valkoisesta talosta.
– Varmasti kuulemme kritiikkiä nykyistä presidenttiä kohtaan muun muassa siitä, että Biden on pysäyttänyt (Meksikon vastaisen rajan) muurin rakentamisen, mikä Trumpin mielestä on selkeä uhka Yhdysvaltain turvallisuudelle.
Kokko uskoo, että siirtolaisuus- ja maahanmuuttokysymysten ohella Bidenin ilmastotoimet, muun muassa paluu Pariisin ilmastosopimuksen piiriin, nostetaan niin ikään tikun nokkaan.
Tutkija, dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta huomauttaa, että viikonlopun kokouksen tavoitteena on edelleen voimistaa puolueen konservatiivista suuntausta yhtenäisyyden hakemisen sijasta.
Presidenttiehdokkaaksi?
Voisiko Trump pyrkiä uudelleen presidentiksi? Periaatteessa se on täysin mahdollista, mutta siihen viikonlopun kokous ei välttämättä tuo selvyyttä.
– Todennäköisesti hän ei vielä suoraan ilmoittaudu ehdokkaaksi, ennakoi Ruotsila, jonka arvioissa Trumpilla joka tapauksessa on näkyvä rooli puolueen johdossa. Mutta olisiko Trump voittava ehdokas vuoden 2024 vaalissa?
– Pystyykö Trump innostamaan enemmän ihmisiä äänestämään häntä kuin mitä hän innostaa häntä inhoavia ihmisiä äänestämään toista puoluetta, on kysymys, johon en pysty vastaamaan, Ruotsila sanoo.
– Republikaanit katsovat Amerikkaa omasta näkökulmastaan ja siitä näkökulmasta Trump on jättiläinen, joka tehnyt hyvin paljon hyvää, hän jatkaa.
Jani Kokon arvioissa Trumpilla itsellään voi olla halua pyrkiä ehdokkaaksi. Republikaaneille Trump olisi Kokon mielestä kuitenkin ennemmin rasite kuin hyöty ja siksi olisi outoa, jos puolue edelleen tukeutuisi seuraavissa presidentinvaaleissa Trumpiin historiallisen vaalitappion jälkeen.
– En usko, että republikaanit häntä valitsevat. Se on tuhoon tuomittu yritys.
Kolmannen puolueen vaihtoehto?
Olisiko Trumpilla halukkuutta perustaa uusi puolue itsensä ympärille ja voisiko se johtaa menestykseen? Olisiko se jotain, jolla Trump pitäisi viikonlopun kokousväkeä jännityksessä? Yhdysvalloissa tehdyissä mielipidekyselyissä uusille puolueille olisi kysyntää.
Jos republikaaninen puolue hajoaisi ja Trumpin uskolliset kannattajat ryhmittyisivät tämän ympärille, konservatiiviäänestäjien antamat äänet hajaantuisivat kahdelle puolueelle.
Uuden puolueen mahdollisuuksia hankkia riittävästi rahoitusta kalliisiin vaalikampanjoihin ja puolueorganisaatioon on niin ikään kyseenalaistettu. Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ei myöskään suosi uutta puoluetta, jolloin sen mahdollisuudet saada todellista valtaa olisivat suhteellisen vähäiset.
Republikaanisen puolueen repeäminen kahtia avaisi näin ollen demokraateille hyvät mahdollisuudet isännöidä tai emännöidä Valkoista taloa ja kongressia vuoden 2024 jälkeenkin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.