Yhdysvaltain presidentin kannatus on vuosi kongressitalon hyökkäyksen jälkeen yllättävn korkealla ja ex-presidentin ote etenkin republikaaneihin on edelleen todella voimakas. Mistä tämä kertoo, tekeekö Trump paluuta valtion johtoon?
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump teki viikonloppuna ensimmäisen julkisen esiintymisensä sitten viime lokakuun.
Alun perin entinen presidentti oli suunnitellut pitävänsä puheen Floridassa tammikuun 6. päivänä, mutta hän siirsi puhettaan.
– En tiedä, oliko oikea valinta ja kenen kannalta, mutta ehkä ihan tyylikäs valinta, MTV Uutisten toimittaja Jarno Miettinen pohtii.
Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden puolestaan puhui loppiaisena kongressitalon hyökkäyksen vuosipäivänä.
Vaikka Biden ei maininnutkaan Trumpia puheensa aikana kertaakaan nimeltä, oli selvää, ketä Biden pitää suurimpana uhkana maan demokratialle.
Lue lisää: Joe Biden kongressimellakan vuosipäivänä: "En aio sallia tikarin laittamista demokratian kurkulle"
Lue myös kirjeenvaihtajan kommentti: Trumpin tukijat rynnivät kongressiin vuosi sitten – eikä tapaus välttämättä jää viimeiseksi
Kuka rohkenee asettua ehdolle?
Viikonloppuna Trump ei ainakaan suoraan ilmoittanut lähtevänsä ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Hänen uskotaan kuitenkin vihjanneen ehdokkuuteen epäsuorasti.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Rani-Henrik Anderssonin mukaan Trumpin esiintymistä voikin pitää jonkinlaisena vaalikampanjan avauksena.
Hän kuitenkin muistuttaa, että Trump on tietoisesti pitänyt sekä kannattajiensa että republikaanipuolueen keskuudessa yllä illuusiota ehdolle asettumisesta.
– Vaikka ote onkin vähän lipsunut kannattajien keskuudessa ja myös puolueen sisällä, hänellä on vielä niin vahva ote, että jos hän oikeasti pyrkii presidentiksi, häntä on vaikea voittaa – ainakin puolueen sisäisessä kisassa, Andersson toteaa.
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan tällä hetkellä odotetaankin mielenkiinnolla, kuka on republikaaneista se, joka rohkenee asettua ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa – oli Trump ehdolla tai ei.
– Se, mitä tietysti kaikista eniten odotetaan, on Floridan kuvernööri Ron DeSantis. Jos hän sen tekisi, hänellä saattaisi olla mahdollisuudet onnistua, Penttilä pohtii.
– Mutta hän ei uskalla myöskään, se osoittaa sen, kuinka voimakas ote Trumpilla on, hän jatkaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:29
Lue myös: Näistä syistä presidentti Joe Bidenin kannatus on romahtanut – historia voi kuitenkin toistaa itseään: "Ihmenousu on yhä mahdollista"
Vahvasta otteesta kertoo esimerkiksi se, että laajalti kritisoidun Trumpin kannatus on Penttilän mukaan tänä päivänä korkeampi kuin vuosi sitten – vaiherikkaiden tapahtumienkin jälkeen.
Kongressitalon hyökkäyksen jälkeen republikaanien odotettiin hylkäävän Trumpin, mutta toisin kävi.
– Se on uskomatonta. Kun Trump lähti politiikkaan, on odotettu, milloin republikaanit sanoutuvat irti, mutta ei ne irtisanoudu ja tämäkään ei riittänyt, Andersson peesaa Penttilää viitaten Trumpin kannattajien kongressitalon hyökkäykseen.
– Tästä on hyvä esimerkki: tammikuun 6. päivänä edustajainhuoneessa muistotilaisuus, mutta republikaanit eivät osallistuneet siihen, Andersson jatkaa.
"Kaikki Trumpin ympärillä ja taustalla tapahtuva on vaarallisempaa kuin Trump itse"
Viikonloppuna puolitoistatuntisen puheensa aikana Trump toisti väitteensä vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen valheellisuudesta.
Anderssonin mukaan entinen presidentti ei ole ainut, joka uskoo vaalivilppiin edelleen.
– Kaksi kolmesta republikaanista uskoo tähän viimeisimpien tutkimusten mukaan.
– Yksi kolmasosaa heistä on kuulemma sitä mieltä, että jossakin vaiheessa pitää nousta asialliseen kapinaan ja ottaa demokratia heille takaisin. Nämä ovat isoja ja pelottavia lukuja, Andersson kertaa tämänhetkistä tilannetta.
Mitä tulee republikaanipuolueen sisäisiin mielipiteisiin, Miettisen mukaan edustajien riveissä on eletty viime aikoina jonkinasteista hiljaiseloa, eikä kovin moni puolueen edustajista ole ainakaan toistaiseksi osoittanut suoraan olevansa Trumpia vastaan.
– Ehkä viisainta on olla hiljaa, Miettinen pohtii.
Maailmanselittäjien kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että republikaanit tarvitsevat kansansuosiota voittaakseen syksyn välivaaleissa ja parin vuoden päässä häämöttävät presidentinvaalit.
Kansansuosion vuoksi republikaanien onkin fiksuinta olla Trumpin puolella.
– Kaikki Trumpin ympärillä ja taustalla tapahtuva on vaarallisempaa kuin Trump itse, Andersson sanoo viitaten vaalilainsäädäntöön, johon ”trumpilaiset” ovat pyrkineet aktiivisesti vaikuttamaan.
Katso jutun alussa olevalta, lyhyeltä videolta, miten republikaanit ovat eri puolilla Yhdysvaltoja pyrkineet vaikuttamaan vaalilainsäädäntöön!
9:03