Donald Trumpin johdolla republikaanipuolue hävisi marraskuun vaalit ja Joe Biden vannoi eilen virkavalansa.
Demokraateilla on nyt hallussaan niin Valkoinen talo, senaatti kuin kongressikin. Nähtäväksi jää, miten demokraatit valtaansa käyttävät.
Mutta mitkä ovat republikaanipuolueen lähitulevaisuuden näkymät? Puolue on sisäisesti jossain määrin jakautunut Trumpin tukijoihin ja hänestä tarpeeksi saaneisiin. Jakautuneisuus näkyy esimerkiksi siinä, että senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on ilmeisesti todennut Trumpin virkasyyteäänestyksen olevan omantunnon kysymys.
– Sehän riippuu vähän siitäkin, mitä Trump tekee. Puolueen johto on jo tehnyt pientä pesäeroa. Tammikuun 6. päivän tapahtumat olivat monelle liikaa. Trumpin tulevaisuus on mielenkiintoista nähtävää, Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson pohtii.
Uusi puolue antaisi demokraateille vallan
Trump on ollut varsin vaitonainen omasta tulevaisuudestaan. Jäähyväispuheessaan hän totesi tulevansa takaisin tavalla tai toisella. Spekulaatioissa on ollut esillä myös Trumpin oman puolueen perustaminen.
Lue myös: Donald Trumpin poika kyynelehti isänsä puhetta kuunnellessaan – yksi perheenjäsen loisti poissaolollaan: "Hei, unohditte lapsenne!"
– Uusi puolue varmasti olisi sitä, mitä Trump politiikassaan ajoi. Puolue olisi hyvin Trump-keskeinen, ehdoton. Tuskin hän pystyisi perustamaan sellaista liikettä, jonka keskiössä hän ei olisi. Kannattajia löytyy republikaanipuolueesta, mutta jos sellainen puolue perustettaisiin, niin se takaisi sen, että demokraatit saisivat vallan vähäksi aikaa. Äänet varmasti jakautuisivat tämän uuden puolueen ja republikaanien kesken. Pitäisi miettiä, onko se järkevää, MTV Uutisten Tuomo Hyttinen sanoo.
– Monille republikaaneille se ei ole järkevää, mutta Trumpin kannattajille se voisi olla juuri sitä, mitä he tarvitsevat. Miten toimiva puolue siitä voisi tulla? Kolmannet puolueet eivät ole Yhdysvalloissa kovin hyvin toimineet, Andersson puolestaan muistuttaa.
Yhdysvaltain kolmansien puolueiden merkittävin äänisaalis pitkään aikaan nähtiin vuonna 2000, jolloin Ralph Nader keräsi 2,74 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Naderin on toisinaan katsottu vieneen Valkoisen talon isännyyden demokraattien Al Gorelta. Vaalit voitti George W. Bush.
"Sillä kannatuksella ei vaaleja voita"
Trumpin henkilökohtainen kannatus on suurta. Kolmannes kansasta tukee varsin ehdottomasti Trumpia kaikessa mitä hän tekee, Hyttinen muistuttaa.
– Mutta sillä kannatuksella ei vaaleja voita tuossa järjestelmässä mitenkään, Hyttinen lisää.
Yhdysvalloissa on käytössä kaksipuoluejärjestelmää suosiva vaalilainsäädäntö, josta vain harvat osavaltiot poikkeavat. Näin ollen eniten ääniä saanut ehdokas saa esimerkiksi presidentinvaaleissa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen.
– Täytyy muistaa, että vanhat perinteiset puolueet ovat hyvin vahvoja ja myös uudistumiskykyisiä. Ei Trumpin oma puolue välttämättä republikaaneja hajota. Ongelmia se toki saattaa aiheuttaa, Andersson toteaa.
Lue myös: Sadat kannattajat tervehtivät Trumpia hänen kotinsa ulkopuolella Floridassa
Trump väitti pitkään marraskuista vaalitulosta väärennetyksi. Hänen on myös katsottu vaikeuttaneen Bidenin virkaanastumista.
– Ainakaan hän ei tehnyt hanakasti yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa. Siellä oli viikkoja, kun ei tavattu ollenkaan. Ensimmäinen kuukausi meni ilman rahoitusta ja apua. Trumpin hallinto on myös yrittänyt tehdä esimerkiksi sellaisia ympäristöä koskevia sopimuksia, joita Bidenin olisi hankala kiertää.