Dramaattinen puhelu katkaisi MM-voittajan urheilu-uran äkisti – kertoo nyt viime kevään painajaisesta: "Sydän pysähtyi neljä kertaa"

Viime kaudella seitsemän mäkihypyn maailmancupin osakilpailuvoittoa napannut Puolan Dawid Kubacki siirsi yhtäkkiä urheilun taka-alalle viime kauden lopussa, kun puhelinsoitto kotimaasta muutti kaiken.

– Alku oli pahinta aikaa. Elimme täydessä epävarmuudessa, ja mikä vain oli mahdollista. Oli 50 prosentin todennäköisyys, että hän jää henkiin, Dawid Kubacki sanoo norjalaisen NRK:n mukaan.

Maaliskuisessa puhelinsoitossa kerrottiin, että Kubackin vaimo on joutunut sairaalaan. Tilanne oli todella vakava.

– Siinä vaiheessa urheilusta tuli merkityksetöntä ja jätin sen huomiotta. Se oli uskomattoman raskasta aikaa, puolalainen kertoo.

Puhelinsoitto tuli Puolasta ensin maan mäkihyppyvalmentaja Thomas Thurnbichlerille, joka joutui kertomaan Kubackille huonot uutiset.

– Se oli rankkaa, koska sain tiedon ennen häntä. Veimme hänet huoneeseen ja selitimme tilanteen, mutta emme tienneet tarkalleen mitä oli tapahtunut. Sairaalasta kerrottiin ainoastaan, että tilanne oli vakava, Thurnbichler muistelee.

Kubackin vaimo Marta Kubacka oli joutunut sairaalaan sydänongelman takia.

– Hänen sydämensä pysähtyi neljä kertaa. Lääkärit joutuivat käymään vaikean taistelun hänen pelastamisekseen, Kubacki kertoo.

Kubackin vaimo selvisi, mutta toinen puoli hänen kehostaan halvaantui.

– Saimme kuulla, että siitä palautuminen on erittäin vaikeaa.

Sairaalassa vietettiin paljon aikaa.

– Pitkän sairaalajakson jälkeen tuli hetki, jota todella arvostin, kun pystyimme yhdessä katsomaan mäkihypyn maailmancupia televisiosta. Asiat rauhoittuivat, ja se oli tärkeää mielenterveyteni kannalta.

–Mäkihypyn katsominen ei ollut aikaisemmin ollut normaalia minulle, mutta se oli lähinnä normaalia, ja se riitti.

Takaisin mäkeen

Oli pitkään epäselvää, palaako 33-vuotias Kubacki enää mäkihyppytorniin tapahtuneen jälkeen, koska huolehdittavana on myös 2-vuotias tytär.

– Jos minun olisi pitänyt jäädä kotiin hoitamaan häntä, olisi ura ollut ohi, Kubacki sanoo.

Nyt puolalainen on kuitenkin päässyt palaamaan mäkihypyn pariin. Hän oli mukana Rukalla ja sijoittui kahdessa maailmancupin kilpailussa sijoille 21 ja 23. Hän joutui kuitenkin olemaan jonkin aikaa poissa harjoituksista, mikä näkyy vielä tuloksissa.

– Elämme nykyään melko normaalisti. Vaimoni on erittäin vahva nainen ja pystyy huolehtimaan kaikesta. Arvostan todella, että hän antaa minulle mahdollisuuden jatkaa kilpailemista.

Vaimon tapahtuma on myös muuttanut puolalaisen suhtautumista mäkihyppyyn.

– Se, mitä tapahtuu mäessä, ei ole tärkeintä maailmassa. Teen sitä, rakastan sitä ja haluan edelleen olla paras. Mutta en enää tunne niin paljon paineita, Kubacki kertoo.

Valmentajan mukaan vuoden 2019 maailmanmestarin tekeminen on taas hyvällä mallilla.

– Tänä syksynä hän on harjoitellut todella hyvin. Dawid on hyvässä fyysisessä kunnossa ja kaikki on kohdallaan, Thurnbichler kehuu suojattiaan.

–Otan kilpailun kerrallaan. Uskon, että silla tavalla on mahdollista voittaa mäkihypyn maailmancup, Kubacki pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat