Dzwar on asunut paperittomana Suomessa 13 vuotta – tällaista on elämä jatkuvassa epätietoisuudessa
Vammainen Dzwar Hagar Sahdoon on asunut vastaanottokeskuksessa Pietarsaaressa jo 12 vuotta ilman oleskelulupaa. Viimeiset 13 vuotta turvapaikanhakijana Suomeen saapunut Sahdoon on odottanut Maahanmuuttovirastolta päätöstä oleskeluluvan myöntämisestä.
Dzwar Hagar Sahdoon syntyi vuonna 1976 pohjoisirakilaisessa Niniven kaupungissa arabi-isälle ja kurdiäidille.
Kun Sahdoon oli vain 10-vuotias, hän sairastui veljensä ja siskonsa kanssa flunssaan. Tuohon aikaan Irakissa oli tapana viedä flunssapotilaat puoskarille hoidettavaksi. Hoitona oli lääke, joka pistettiin selkään suurella neulalla.
Toimenpide oli vaarallinen, etenkin taitamattoman tekemänä.
Sahdoonin perhe vei lapset hoidettavaksi puoskarille, kuten tapoihin kuului, järkyttävin seurauksin. Dzwarin sisarukset kuolivat, ja hän itse sai pysyvän vamman vasempaan käteensä ja jalkaansa.
Hakemusten kierre
Sahdoon saapui Suomeen vuonna 2010 ja haki turvapaikkaa. Hakemus hylättiin vuotta myöhemmin eli vuonna 2011, mutta hän valitti päätöksestä.
Tuomioistuin kuitenkin hylkäsi valituksen. Sahdoon teki uusia turvapaikkahakemuksia, minkä jälkeen hän haki opinto- ja työlupaa Suomessa.
Lopulta Sahdoon löysi opiskelupaikan KPEDU:n ammattiopistosta Kokkolasta, josta hän valmistui tämän vuoden toukokuussa.
Opiskelu ja ammattiin valmistuminen eivät kuitenkaan auttaneet häntä parantamaan asemaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän ei nimittäin ole saanut työlupaa
Sahdoon on löytänyt muutamia työllistymismahdollisuuksia kokkina, mutta työluvan puuttuminen on estänyt häntä ottamasta työpaikkoja vastaan.
Eristäytyneenä maailmasta
Sahdoon viettää nyt päivänsä ja yönsä yksinäisyydessä. Hän on äärimmäisen eristäytynyt, hän ei halua mennä ulos eikä hänellä ole ystäviä.
Dokumenttielokuvaa varmistellessani tarkoitukseni oli mennä Sahdoonin kanssa ulos ja kuvata paikkoja, joissa hän viettää suurimman osan ajastaan. Huomasin kuitenkin, ettei hänellä ole tällaisia paikkoja, koska hän viettää suurimman osan ajastaan huoneessaan.
Toisinaan Sahdoon käy ulkona syömässä tai Pietarsaaren maahanmuuttovirastossa. Silloin tällöin hän kohtaa matkan varrella pakolaisia, joiden turvapaikkahakemus on syystä tai toisesta hylätty ja jotka ovat juuttuneet Pietarsaareen.
48-vuotiaalla Sahdoonilla ei ole sosiaalista elämää. Kun kysyn häneltä avioliitosta ja rakkaudesta hän toteaa, että hänellä on liian paljon ongelmia ja sanoo, ettei hän voisi elää kuin normaali ihminen. Hän keertoo kuitenkin löytäneensä internetistä irakilaistytön, jonka kanssa juttelee.
Karkotuspäätös kumottiin
Heinäkuussa Sahdoon sai Maahanmuuttovirastolta karkotuspäätöksen, jonka tuomioistuin kuitenkin kumosi hänen valitettuaan siitä.
Kun kysyin häneltä, olisiko karkottaminen hyvä ratkaisu, jotta pitkä odotus päättyisi ja hän voisi aloittaa uuden elämän Irakissa, hän vastusti minua jyrkästi ja totesi että hän on muukalainen omassa kotimaassaan aivan kuten täällä Suomessakin.
Miettikää, millaista olisi 48-vuotiaan vammaisen miehen aloittaa uusi elämä Irakissa. Onko ketään, joka olisi valmis palkkaamaan kaltaiseni keski-ikäisen vammaisen, Sahdoon kysyy ja lisää, ettei Irak ole vieläkään turvallinen maa elää.
Vakaa pyrkimys Eurooppaan
Synnyinmaassaan Irakissa Sahdoon asui suuressa talossa kuuden veljensä ja kahden siskonsa kanssa. Hän työskenteli teurastamossa ja kävi töiden jälkeen mielellään ystäviensä kanssa kahviloissa.
Yksinäisemmäksi elämä muuttui sen jälkeen, kun hän lähti Irakista 24-vuotiaana.
Sahdoon yritti kahdesti päästä Eurooppaan vuonna 1998, mutta yritykset epäonnistuivat ja hän joutui palaamaan Eurooppaan.
Kolmannella yrityksellä vuonna 2000 hän pääsi Istanbuliin ja löysi töitä tehtaista 10 vuodeksi. Hän pystyi keräämään rahaa, jolla maksoi salakuljettajille päästäkseen Eurooppaan.
Viimeisten 25 elinvuotensa ajasta Sahdoonilla ei ole hyvää sanottavaa. Sahdoonin mukaan hänen onnensa loppui 25 vuotta sitten, eikä hänellä ole pakolaisuudestaan mitään onnellisia muistoja tai kokemuksia.
Siitä huolimatta hän mieluummin odottaa ja toivoo, että Migri myöntää hänelle jonain päivänä oleskeluluvan, ja hän saa asua Suomessa pakolaisena.
Jutun alussa olevalla videolla Dzwar Hagar Sahdoon kertoo, millaista hänen elämänsä paperittomana on Suomessa.
Jutun kirjoittaja opiskelee Haaga-Helian maahanmuuttajatoimittajalinjalla ja on harjoittelussa MTV Uutisissa.
Uusimmat
-
19:17
Nainen kadonnut Raahessa – poliisilla etsintä käynnissä
-
19:10
Kauhavalla rukoushetki kolarissa kuolleiden lasten puolesta
-
19:02
Salkkarit-Jiri kipuilee oman kehonsa kanssa – näyttelijä Mikko Parikka toivoo lisää keskustelua miesten ulkonäköpaineista
-
19:02
Onko oikein, että rettelöivä faniporukka saa törkyilemällä privaattivaunun? Näin vastaa VR
-
19:01
"Huomaan, että syke nousee" – Miten hyvin Helsingin yössä uskaltaa liikkua?
-
18:59
Kärpiltä historiallinen kunnianosoitus – pelaajalegenda liikuttui: "Tämä päivä on ollut mahtava"
-
18:35
Kauden kovin laukaus! Ilves-tähti täräytti hurjan täysosuman
-
18:31
Suomen mäkihyppääjille totaalinen farssi
-
18:14
Ilves-pakin hölmöily maksoi kalliisti – Jani Alkiokin hämmästyi: "Mitä ihmettä?"
-
18:06
Aleksi, 28, jysäytti – leuanvedon ME heti ensimmäisessä kisassa: "Nyt kävi tällä lailla"
-
18:05
Avaruudessa kasvatetut kantasolut saivat yllättävän voiman
-
18:04
Ilves murahti, Jukurien sensaatio vaarassa – MTV seuraa
-
18:04
Israel iski ohjuksilla Beirutin keskustaan, toistakymmentä kuoli
-
17:54
Eveliina Summaselta karmea pommi 40 metristä!
-
17:45
Kärpiltä räjähtävä alku! HPK-vahti hurjasteltiin vaihtoon vain minuutissa
-
17:44
Dvd:t ja muut elokuvatallenteet käyvät yhä kaupaksi: "Striimauspalveluiden kultakausi taitaa olla vähän ohi"
-
17:40
Yle: Antti Tuisku lopettaa hyvin todennäköisesti hiihtouransa yhden kauden jälkeen
-
17:18
Finnairin lentäjiä menossa lakkoon – Paltalta täyslaidallinen: "Sotkevat tuhansien matkat"
-
17:09
Perinteinen jouluparaati kulki Helsingissä
-
17:05
Tästä syystä illalla ei pidä syödä raskaasti – vaikuttaa muuhunkin kuin painoon
-
Lataa lisää