Ryöstömurhasta tuomittu Mihail pakeni siperialaissairaalasta ja tuli Suomeen metsän läpi väärennetyllä passilla: "Lähetetäänkö minut tapettavaksi Venäjälle, sitä en tiedä"

0:34img
Näin haastavaa reittiä pitkin Mihail Golikov tuli Suomeen.
Julkaistu 10.10.2020 05:58
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Lähes 6000 henkilöä on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua viimeisen vuoden aikana. Yksi tällä hetkellä turvapaikkapäätöstä odottava on kotimaassaan ryöstömurhasta tuomittu Mihail Golikov. Golikov uskoo Venäjälle palaamisen tarkoittavan hänelle varmaa kuolemaa.  

Vuoden aikana turvapaikan Suomesta on saanut 44 prosenttia hakijoista eli yli 2500 henkilöä. Päätöstä tehdessä keskitytään suurimmaksi osaksi hakijan oman kertomuksen arviointiin, jota verrataan raportteihin hakijan kotimaan oloista.

Maahanmuuttoviraston mukaan ainoastaan harvoilla turvapaikanhakijoilla on kotimaassaan rikostausta, josta viranomaiset voivat varmistua.

Suomesta turvapaikkaa hakeva Golikov, 41, on tuomittu kotimaassaan ryöstömurhasta omien sanojensa mukaan syyttömänä. Nyt hän kertoo MTV Uutisille oman tarinansa siitä, miksi hän pelkää henkensä edestä kotimaassaan ja hakee nyt suojelua Suomesta.

Golikovista uutisoi ensimmäisenä Suomessa Etelä-Saimaa

17 vuotta vankilassa

Jotta voi ymmärtää nykyhetkeä, pitää palata vuoteen 2003, kun Golikov tuomittiin Venäjällä johtavan huumediilerin ryöstömurhasta. 

– En saanut puolustaa itseäni oikeudessa käytännössä lainkaan. Minulla oli aiemmin erimielisyyksiä joidenkin virkavaltaan kuuluvien kanssa, joten minut oli lavastettu syylliseksi ja päätetty, että tein sen murhan, Golikov aloittaa.

Golikov sai 22 vuoden tuomion, joista 17 ensimmäistä vuotta hän vietti Krasnojarskissa vankilassa. Vankilan pahoinpitelyt ja vankien kidutukset ovat nousseet aika-ajoin otsikoihin venäläisissä oppositiomedioissa.

Prospekt mira -lehti kirjoittaa, että elokuussa 2017 kidutuksista, uhkailusta ja pahoinpitelystä valitti 48 vankia, mutta valitus ei johtanut toimenpiteisiin.

Vuonna 2012 Golikov siirrettiin kevyempiin olosuhteisiin hyvän käytöksen vuoksi. Viime vuonna Golikovin tuomiosta korvattiin viimeiset viisi vuotta pakkotyöllä eli käytännössä hän oli vapaa-ajallaan vapaa tekemään mitä lystäsi. 

– Kaikki oli ihan hyvin, elämäni alkoi normalisoitua. Kunnes viime vuoden elokuussa minut haettiin kotoani ja pyydettiin allekirjoittamaan asiakirjoja siitä, että poliisipäällikkö olisi vastaanottanut lahjuksia minulta.

Lue myös: Mitä tapahtuu Valko-Venäjällä pidätetyille? Perheenisä Valery kertoo MTV Uutisille päiviä kestäneestä piinastaan: "Koko maailmani meni rikki"

Golikov kertoo, että hän ei ollut antanut lahjuksia ja epäilee, että poliisipäällikkö yritettiin lavastaa samalla tavalla kuin hänet oli lavastettu.

Golikov kieltäytyi allekirjoittamasta asiakirjoja. Pian sen jälkeen hänet pahoinpideltiin.

MTV Uutiset on nähnyt videon, jonka Golikovin asianajaja on kuvannut pian pahoinpitelyn jälkeen. Videolla Golikovin kasvot ovat turvonneet ja osittain veriset. Hän kertoo kameralle virkavallan pahoinpidelleen häntä sekä luettelee joitakin pahoinpitelijöiden nimiä.

Asianajaja Viktorija Dermenevaa kertoo MTV Uutisille, että Golikovia on uhkailtu virkavallan toimesta. 

Pako sairaalasta

Viimeisimmän pahoinpitelyn jälkeen Golikov vietiin sairaalaan, jossa hän vietti puolisen vuotta. Sairaalassa häntä tarkkailtiin huoneeseen asennetun kameran kautta. 

Golikov kertoo, että viime toukokuussa myös hänen perhettään uhkailtiin, kun naamioituneet miehet olivat käyneet yöllä hänen perheensä luona ja sanoneet vaimolle, että hänet lavastetaan syylliseksi huumekätköihin ja lapsi otetaan huostaan, jos Golikov pysyy Krasnojarskissa.

– Koin, ettei minulla ollut vaihtoehtoja. Varastin sairaalasta toisen henkilön passin ja pakenin. 

Golikov matkusti ensin Siperian Novosibirskiin, jossa asui kuukauden päivät. Hän sanoo kuitenkin ymmärtäneensä, ettei voinut jäädä Venäjälle, mikäli halusi selvitä hengissä. Hänet löydettäisiin ennen pitkää.

– Päätin lähteä Suomeen. Se vaikutti minusta oikeudenmukaiselta maalta, jossa viranomaiset ymmärtäisivät minun olevan hengenvaarassa. 

Novosibirskista Suomeen

Golikov liftasi ensin Jekaterinburgiin, sieltä Permiin, Kiroviin, Moskovaan ja Pietariin. Lopulta hän sai kyydin pieneen kylään, joka sijaitsee Venäjän ja Suomen rajan lähettyvillä. Matkalla viranomaiset pysäyttivät Golikovin auton ja pyysivät henkilötodistusta. 

– Näytin mukanani ollutta toisen henkilön passia ja ajattelin, että tämä oli nyt tässä. Minut pidätetään ja tapetaan. Elin siinä lyhyessä hetkessä läpi koko elämäni.

Viranomaiset kuitenkin palauttivat passin Golikoville ja toivottivat hyvää matkaa. 

14. kesäkuuta Golikov ylitti Venäjän ja Suomen välisen rajan metsän kautta kävellen. Hän sanoo menneensä ensimmäisten näkemiensä suomalaisten luokse ja sanoneensa englanniksi olevansa Venäjältä ja tarvitsevansa apua. 

Noin tunnin odottelun jälkeen paikalle saapui poliisi. 

– Hain turvapaikkaa Suomesta. En voi mennä takaisin Venäjälle, Golikov sanoo.

MTV Uutiset on nähnyt Venäjän Krasnojarskin alueen sisäministeriön laatiman asiakirjan, jossa todetaan, että Golikov on kansainvälisesti etsintäkuulutettu ja hänestä on annettu pidätysmääräys.

mihail golikov2

Mihail Golikov muutama päivä sitten vastaanottokeskuksessa.

Harvoilla rikostausta

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtajan Otso Paasin mukaan Suomesta hakee turvapaikkaa melko harvoin henkilö, jolla on kotimaasta sellainen tuomio, josta Suomen viranomaiset voivat varmistua. 

– Turvapaikkaprosessissa olennaista on arvioida hakijaan kohdistuvaa uhkaa tulevaisuudessa eli olisiko henkilö kotimaahan palatessaan jatkossa vaarassa joutua oikeudenloukkauksen kohteeksi. Rikostuomiot voivat olla osa näyttöä hakijalle aiemmin tapahtuneista asioista, joiden uskottavuutta arvioimme. Joissain tapauksissa tietyistä rikoksista annetut tai tulevaisuudessa uhkaavat tuomiot on voitu katsoa poliittisesti motivoiduiksi.

Osana lupaharkintaa Maahanmuuttovirasto arvioi myös, voisiko hakija olla vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Jos henkilön uskotaan olevan vaaraksi, niin lain mukaan lupa voidaan tietyissä tapauksissa jättää myöntämättä, mutta Suomea sitovaa ehdotonta palautuskieltoa on silti noudatettava.

– Myös muut viranomaiset ovat mukana arvioimassa tätä turvallisuusriskiä. 

Lue myös: Korona sulki rajan lähes täysin: Suomeen on saapunut maaliskuusta lähtien omatoimisesti vain 200 turvapaikanhakijaa – vuonna 2015 hakijoita oli yli 32 000

Paasi kertoo, että turvapaikkaprosessi keskittyy suurimmaksi osaksi hakijan oman kertomuksen arviointiin. Jos hakija pelkää viranomaisten kohtelua, maahanmuuttovirasto tutkii uhka-arviota tehdessään raportteja siitä, onko maasta raportoitu oikeudenloukkauksia viranomaisten taholta.

– Jos lukee Venäjää koskevia raportteja ja muita vastaavia maatietolähteitä, niin kyllähän siellä mainitaan, että Venäjänkin viranomaisjärjestelmässä tällaista tapahtuu.

Oliko matka turha?

Tällä hetkellä Golikov odottaa Maahanmuuttoviraston päätöstä turvapaikasta. Hän uskoo, että hänet tapettaisiin Venäjällä, jos hän joutuisi palaamaan. Venäjällä ihmishenki on Golikovin mukaan halpa.

– Lähetetäänkö minut tapettavaksi Venäjälle, sitä en tiedä. Toivon, etten tehnyt tätä pitkää matkaa turhaan.

Hänen asianajajansa Dermeneva on sitä mieltä, että mikäli Golikov palautetaan Venäjälle, hän joutuu välittömästi vankilaan ja erittäin kovien rangaistustoimien piiriin, sillä hän pakeni laittomasti maasta.

– Uskon, että niin fyysistä kuin henkistä väkivaltaa käytettäisiin surutta siinä tapauksessa, että Golikov olisi jälleen Venäjän maaperällä, Dermeneva sanoo.

Tällä hetkellä Golikov opettelee Migrin päätöstä odotellessa suomea, käy kuntosalilla ja soittelee iltaisin Venäjällä olevien sukulaistensa kanssa. Hän myös lataa Youtubeen videoita kertoakseen tarinansa.

– En tiedä, pitääkö minun varata paikkani siperialaiselta hautausmaalta vai opetella suomea. Toivon jälkimmäistä.

Katso ylhäällä olevalta videolta, mitä reittiä pitkin Mihail Golikovin tuli Suomeen!

Tuoreimmat aiheesta

Turvapaikanhakijat