EBU on vahvistanut, että Israel saa osallistua vuoden 2024 Euroviisuihin. Myös Yleä on vaadittu vetäytymään Euroviisuista, mikäli Israel on mukana kilpailussa.
Euroopan yleisradiounioni EBU vahvistaa Sky Newsille hyväksyneensä Israelin osallistumisen vuoden 2024 Euroviisuihin lukuisista vaatimuksista huolimatta. Useat maat ovat vaatineet Israelin sulkemista ensi vuoden Euroviisujen ulkopuolelle Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan vuoksi.
Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas hyökkäsi Israeliin. Israel vastasi hyökkäykseen ilmaiskuilla Gazaan. Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 19 400 ihmistä (18.12.2023). Israelissa kuolonuhreja on yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023).
EBU kommentoi Sky Newsille johtokuntansa päätöstä, jonka mukaan Israel saa osallistua Euroviisuihin.
– Euroviisut on laulukilpailu julkisille yleisradioyhtiöille eri puolilta Eurooppaa ja Lähi-itää, ei hallituksille – ja Israelin julkinen yleisradioyhtiö on osallistunut kilpailuun 50 vuoden ajan, EBU kommentoi.
EBU:n mukaan sen johtokunta linjasi yksimieleisesti, että Israelin KAN-yleisradioyhtiö täyttää kaikki kilpailusäännöt ja voi osallistua Euroviisuihin ensi vuonna.
Lue myös: Briteiltä viisuyllätys – edustajana suosikkibändin tähtisolisti
Islantilainen säveltäjien ja sanoittajien liitto FTT kehotti Islannin yleisradioyhtiö RÚV:ta vetäytymään vuoden 2024 Euroviisuista, mikäli Israel on mukana kilpailussa. Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ puolestaan on saanut satoja sähköpostiviestejä, joissa sitä kehotetaan boikotoimaan ensi vuoden Euroviisuja Israelin osallistumisen vuoksi.
Nyt katseet ovat kääntyneet myös Yleen. Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén vahvistaa MTV Uutisille Yleisradion vastaanottaneen viime aikoina paljon viestejä, joissa vaaditaan Suomen vetäytymistä vuoden 2024 Euroviisuista, mikäli Israel on mukana kilpailussa.
Vilénin mukaan Yleisradiolle tuli noin viikko sitten paljon samanlaisia, englanniksi kirjoitettuja viestejä aiheeseen liittyen. Viime päivinä on tullut myös suomeksi kirjoitettuja viestejä.
– Kyllä niitä on paljon tullut. Asiallisia viestejä, joissa on pyydetty harkitsemaan osallistumista ja kerrottu näkökulmista, että minkä takia. Kyllä niitä on satoja tullut, Vilén kertoo.
Vilén kertoo, että koko tilanteesta on oltu Yleisradiolla viisujen suhteen harmissaan. Hänen mukaansa Yleisradion puolelta on oltu yhteydessä pohjoismaisiin kollegayhtiöihin, joissa ilmapiiri on hyvin samanlainen.
– Ruotsihan on tietysti järjestäjämaana, eli heillä on siinä oma haasteensa. Kyllä katseemme kääntyvät nyt EBU:n suuntaan, ja olen aika varma, että EBU joutuu tähän kantaa ottamaan, koska tätä boikottia rummutetaan aika laajasti monissa maissa, hän sanoo.
Vilén huomauttaa, että vaikka Uuden Musiikin Kilpailu on yhteyksissä Euroviisuihin, on se myös merkittävä oma kilpailunsa, joka järjestetään joka tapauksessa.
– Nyt tässä matkan varrella katsotaan, mitä Euroviisujen kanssa tapahtuu. Mutta katse on kääntynyt EBU:n suuntaan, että minkälaisia ratkaisuja siellä tehdään. Se on heidän omistamansa ja järjestämänsä kilpailu joka tapauksessa. Nyt kuulostellaan kaikissa Pohjoismaissa, ollaan jatkuvasti yhteydessä, tarvittaessa myös EBU:unkin.
Tänä vuonna Israelia edusti Euroviisuissa 22-vuotias Noa Kirel kappaleella Unicorn. Hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi.