Eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi alkoholilain muutosta koskevan mietinnön äänin 14–11.
Se tarkoittaa, että valiokunta puoltaa enintään kahdeksanprosenttisten, käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myymistä ruokakaupoissa.
Hallituspuolue kristillisdemokraattien Sari Tanus äänesti opposition rinnalla mietintöä vastaan, kun taas oppositiopuolue keskustan Mika Lintilä äänesti hallituksen rinnalla mietinnön puolesta.
SDP:n edustajat esittivät muun opposition tukemana asiantuntijoiden kuulemista suuressa valiokunnassa, mutta hallituspuolueiden edustajat tyrmäsivät sen. Valmistustavan rajoittaminen vain käymisteitse valmistettuihin juomiin on ollut useiden asiantuntijoiden mukaan ongelmallinen EU:n kilpailu- ja sisämarkkinaoikeuden näkökulmasta. Oppositio olisi halunnut tästä lisätietoa.
Lue lisää: Professori MTV:lle alkoholipäätöksistä: "Hallitus ei näytä välittävän siitä, lisääntyvätkö ennenaikaiset kuolemat"
Valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) perusteli kokouksen jälkeen, että eduskunnan vakiintuneen tavan mukaan suuri valiokunta ei enää tässä vaiheessa prosessia avaa asiaa lisäkuulemisille.
– Itse asiassa sen osalta, josta lisäkuulemisia esitettiin, eli tästä EU-oikeudellisesta näkökulmasta, eduskunnan suuri sali on jo päättänyt, että nimenomaan asiaa ei näitä kuulemisia varten valiokuntaan lähetetä, Autto sanoi.
Autton mukaan EU-oikeudellisia ongelmia voi olla, mutta muut tahot tekevät siitä myöhemmin arvion.
– Käytännössä EU-tuomioistuin on se, joka päättää EU-oikeudelliset näkökulmat.
Poikkeuksellinen menettely
Hallituksen esityksen lähettäminen suuren valiokunnan käsittelyyn on poikkeuksellista. Menettely on tarpeen, jos eduskunnan täysistunto ei ole yhtä mieltä asiasta mietinnön laatineen valiokunnan kanssa. Alkoholilain hylkäämistä esittänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö hävisi perjantaina äänestyksessä äänin 95–78.
Vastaava menettely tarvittiin vuonna 2017, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus nosti vähittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin rajan 5,5 prosenttiin. Tuolloinkin sosiaali- ja terveysvaliokunta kannatti rajan pitämistä ennallaan 4,7 prosentissa.
Lue myös: Eduskunta kannattaa vahvojen oluiden ja siiderien tuomista vähittäiskauppoihin
Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 14.16.