Jos esitys hyväksytään, asia etenee valtioneuvostoon ja sieltä presidentin esittelyyn vahvistettavaksi.
Eduskunta äänestää keskiviikkona alkoholilain muutosta koskevasta esityksestä. Kyseessä on lopullinen äänestys, jossa joko hyväksytään tai hylätään esitys enintään kahdeksanprosenttisten, käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myymisestä ruokakaupoissa.
Asiasta äänestetään, sillä kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) esitti tiistaina esityksen hylkäämistä ja tämä hylkäysesitys sai kannatusta. Nurminen huomautti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä yksikään asiantuntija ei kannattanut hallituksen esitystä sellaisenaan.
– Käytännössä tämä esitys on hallitusohjelman mukainen elinkeinoelämän kädenojennus. Tätähän kauppa on hamunnut pitkään, tätä 50 miljoonan lisämyyntiä, joka on käytännössä Alkolta sitten pois.
Esityksen hyväksyminen näyttää hyvin todennäköiseltä. Eduskunta äänesti jo aiemmin äänin 95–78 sen puolesta, että esitystä ei hylätä, vaan asian käsittelyä jatketaan hallituksen esityksen pohjalta.
Jos esitys hyväksytään, asia etenee valtioneuvostoon ja sieltä presidentin esittelyyn vahvistettavaksi. Valtioneuvoston istunnot ovat yleensä torstaisin ja presidentin esittelyt perjantaisin.Tällöin viimeistään selviää myös se, milloin lakimuutos astuu voimaan.
Laki on todennäköisesti voimassa viimeistään juhannuksena, eli silloin ruokakaupoissa voitaisiin jo myydä nykyistä vahvempia alkoholijuomia.
Esitys kiersi suuressa valiokunnassa
Asiaa on käsitelty eduskunnassa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, sillä esityksestä mietinnön tehnyt sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti reilu pari viikkoa sitten lakiesityksen hylkäämistä. Hylkäämisen puolella oli valiokunnassa opposition edustajien lisäksi hallituspuolue kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.
Tämän vuoksi asia siirtyi käsiteltäväksi suureen valiokuntaan, missä enemmistö päätyi viime viikolla kannattamaan hallituksen esityksen mukaista mietintöä. Suuressa valiokunnassa kristillisdemokraattien Sari Tanus äänesti opposition rinnalla mietintöä vastaan, kun taas oppositiopuolue keskustan Mika Lintilä äänesti hallituksen rinnalla mietinnön puolesta.