Professori hallituksen alkoholipäätöksistä: "Ei näytä välittävän, lisääntyvätkö ennenaikaiset kuolemat"

2:07imgKatso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.
Julkaistu 01.05.2024 20:24
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hallituksen tulevista alkoholipäätöksistä seuraavaa alkoholin kulutuksen nousua ei voida hillitä hintapolitiikalla eli verotusta kiristämällä, sanoo terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen.

Vohlonen vieraili MTV Uutisissa kertomassa vielä julkaisemattomasta alkoholitutkimuksesta. 

Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on laskenut selvästi viimeisten 10 vuoden aikana. Asiantuntijan mukaan yhä vahvemmat alkoholit kaupoissa ja kotiinkuljetus tulevat kääntämään suunnan, vaikka verotusta kiristettäisiin ja tehtäisiin alkoholin ostamisesta entistä kalliimpaa.

Asiaa tutkittiin vakioimalla ostovoima ja seuraamalla noin kymmentä maata viime vuosikymmenen ajan.

– Huomattiin, että ostovoima ei juurikaan vaikuta kulutuksen hillitsemiseen, toteaa Itä-Suomen ylipiston terveyspolitiikan emeritusprofessori Ilkka Vohlonen.

"Alkoholin takia ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien arvo vastaa puun vuotuisen kasvun arvoa"

Tutkimuksen mukaan mikäli alkoholin kulutusta halutaan ohjata, entistä enemmän pitäisi painottaa hinnoittelun sijasta saatavuutta, rajoituksia ja markkinointia. Professori antaa esimerkin Suomesta ja Ruotsista.

– Ostovoima näissä maissa on suunnilleen sama. Kuitenkin Ruotsissa kulutus on merkittävästi pienempi, ja Ruotsissa miesten keskuudessa ennenaikaisista kuolemista johtuvat eliniän menetykset ovat vain puolet siitä, mitä ne ovat Suomessa.

Professori vertaa alkoholimenetyksiä metsiin.

– Alkoholin takia ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien arvo vastaa puun vuotuisen kasvun arvoa. Ja puun vuotuinen kasvu on tämän yhteiskunnan pilari. 

Lue myös: Hallitus tuo vahvat oluet ja muut enintään 8-prosenttiset kauppoihin keväällä – näitä muutoksia pelätään

"Typerintä, mitä hallitus voi tehdä"

Sosiaali- ja terveysjärjestöissä alkoholin vapaampaa saatavuutta pidetään virheenä.

– Laajastikin sosiaali- ja terveysjärjestöjen, erityisesti lapsijärjestöjen näkökulmasta, tämä on selvästi vakava virhe. Suomessa THL:n mukaan 73 000 lasta elää perheissä, jossa vanhemmalla on päihdeongelma, ja kärsii siitä, toteaa Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä

Riitta Särkelä

Määrä on Särkelän mukaan kasvussa. Pääsihteeri kertoo, että vanhempien päihdeongelmista kärsineiden lasten mielenterveysongelmien riski 13–17-vuotiaana on noin puolitoistakertainen ja haitallisen päihteiden käytön riski kaksinkertainen verrattuna lapsiin, joiden vanhemmilla ei ole päihdeongelmaa. 

Miten tämä kotiinkuljetusasia näyttäytyy?

– Se on typerintä, mitä hallitus voi tehdä. Se, miksi sanon typerintä, liittyy siihen, että ei ole mitään mekanismia, jolla voisi kontrolloida sitä, että alkoholijuomat eivät päätyisi alaikäisille tai päihtyneille. 

Pääsihteeri mainitsee myös lastensuojelun tarpeen.

– Huostaanotettujen 0–3 -vuotiaiden lasten taustalla merkittävänä tekijänä on toisen tai molempien vanhempien päihde- tai mielenterveysongelma. Muutos voi lisätä myös lähisuhdeväkivaltaa.

Särkelä lisää, että hyvinvointialueet ovat jo valmiiksi kuormittuneessa tilassa talousvaikeuksien vuoksi.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Päätöksiä tehdään ilman minkäänlaista faktaa ja evidenssiä"

Vohlonen ehdottaa perustettavaksi työryhmää, jossa selvitettäisiin eri alkoholipoliittisten toimenpiteiden vaikuttavuudet ja soveltuvuudet Suomeen. 

– Nythän päätöksiä tehdään ilman minkäänlaista faktaa ja evidenssiä.

Onko tämä poikkeuksellista?

– Ei, toteaa Vohlonen.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi