Ylhuomenna alkavaa eduskunnan syyskautta varjostaa neljään kansanedustajaan kohdistuva poliisitutkinta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Tutkinta kohdistuu kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen, SDP:n Hussein al-Taeen sekä perussuomalaisten Juha Mäenpään ja Sebastian Tynkkysen puheisiin ja kirjoituksiin.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää määrää suurena ja harmittelee keskustelukulttuurin muuttumista.
– Kansanedustajat ovat nyt poikkeuksellisen suuren luupin alla ja heistä tehdään ilmoituksia. Jotenkin tämä aika vaatii valitettavasti sitä, että jos haluaa tulla huomatuksi ja peukutetuksi, joutuu sanomaan asioita valtavan jyrkästi. Eduskunnassa täytyy kuitenkin käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti, eikä muita saa loukata.
Lainrikkomisesta päätösvalta viranomaisilla
Perussuomalaisten mielestä nykyinen laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan rajoittaa maahanmuuttokriittistä keskustelua.
Vanhanen muistuttaa, että myös kriittinen keskustelu eduskunnassa on tervetullutta, tietyt säännöt huomioiden. Lain rikkomisesta päätösvalta on viranomaisilla.
– Puhemiehenä huolehdin siitä, että maahanmuutosta saa puhua sekä kriittisesti että myönteisesti. Keskustelua pitää käydä niin, ettei yksittäisiä ihmisiä tai ryhmää leimata, vaan käytetään kunnioittavaa kieltä, asiasta saa kuitenkin olla eri mieltä.
Vanhasen mukaan nyt ollaan siinä tilanteessa, että poliisi sekä mahdollisesti syyttäjälaitos ja oikeuslaitos katsovat, mikä on ollut sopivaa ja mikä lainvastaista käyttäytymistä.
– Poliitikkojen täytyy olla suu supussa. On oikeuslaitoksen tehtävä arvioida, missä sananvapauden raja kulkee.
Puheenvuoroja käytetään myös eduskuntatalon ulkopuolella
Tutkinnassa olevista epäilyistä kolme on tapahtunut eduskuntatalon ulkopuolella. Ainoastaan perussuomalaisten Juha Mäenpää piti puheenvuoronsa eduskunnan täysistunnossa.
– Jos asia on esitetty eduskunnan ulkopuolella, se on muiden viranomaisten vastuulla. Salissa tapahtuva keskustelusta ollaan tietyllä tapa tilivelvollisia myös talon sisällä. Tämä ristiriita tässä on olemassa.
– Varmastikin tullaan katsomaan käytäntöjä, jos selvästi eduskuntatyöhön liittyvää kommentointia tapahtuu eduskunnan ulkopuolella. Mikä olisi silloin oikea tapa toimia, Vanhanen sanoo.