Juha Mäenpään eduskuntalausuntoon liittyvä prosessi on edennyt syyteharkintaan, kertoo Uusi Suomi -lehti.
Lehden tietojen mukaan tapaus on poikkeuksellinen, sillä kansanedustajalla on eduskunnassa parlamentaarinen immuniteetti.
Juha Mäenpää piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.
Puheesta on poliisin mukaan tehty useitakin rikosilmoituksia.
Lue myös: Poliisi tutkii perussuomalaisten kansanedustajan vieraslaji-puheet – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
Perustuslaki turvaa kansanedustajia
Perustuslaissa todetaan, ettei kansanedustajaa saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta.
Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa eduskunta on tehnyt yksimielisen päätöksen syytteen nostamisen puolesta.
Rikoskomisario Pekka Hätönen kertoi MTV Uutisille elokuussa, että vastaavanlaisia rikostutkintoja ei Suomessa juurikaan ole ennen tehty.
– Kansanedustaja nauttii erilaista luottamusta ja on julkisuudessa näkyvä hahmo, joten se edellyttää asianmukaista käyttäytymistä. Kyllä sitä voidaan arvioida, mikä ammatin vaikutus on näihin kirjoitettuihin viesteihin, Hätönen kommentoi loppukesästä.
Lue myös: Miksi Päivi Räsäsen kirjoitus tutkitaan, vaikka julkaisusta on jo 15 vuotta? ”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on jatkuva rikos”
Kansanedustajat syynissä
Juha Mäenpään lisäksi myös kaksi muuta kansanedustajaa ovat olleet suurennuslasin alla kuluneen syksyn aikana. Toinen kohun näistä kohun keskelle joutuneista on Päivi Räsänen (kd.).
Poliisi epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan myös kesäkuussa julkaistun tviitin takia.
Tviitissä kirjoitetaan, että Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.
Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi saada korkeintaan kaksi vuotta vankeutta, joten rikos vanhenee viidessä vuodessa.