Tuppuraisen mukaan "omistajaohjausta oli informoitu" Uniperin rahoituspaketista

Eduskunnan talousvaliokunta haluaa kuulla ministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.), missä Suomen, Saksan ja Fortumin neuvotteluissa mennään.

Osa kansanedustajista keskeytti tänään lomansa, kun talousvaliokunta kuulee ministeri Tytti Tuppuraista kello 12 alkavassa kokouksessa. 

Tuppurainen saapui median eteen ennen kokouksen alkua.

– En tässä neuvotteluiden herkässä vaiheessa pysty julkisuuteen tätä asiaa kommentoimaan. Kyseessä on kahden pörssiyhtiön välinen asia.

Tuppuraisen mukaan Uniperin kahdeksan miljardin rahoituspaketista informoitiin omistajaohjausta. Pitkästä tenttauksesta huolimatta kysymykseksi jäi, informoitiinko asiasta ennen vai jälkeen rahoituksen.

Tuppurainen ei kommentoi neuvotteluiden sisällöllistä puolta.

Näin kansanedustajat kommentoivat ennen kokouksen alkua

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ei kommentoi, onko Saksa "pettänyt Suomen". 

– Tässä vaiheessa kaikki on vielä mahdollista, emme ole nähneet viimeisiä askeleita energiakriisissä tai energiasodassa. Yritetään tehdä kaikki mahdollinen, että suomalaisten etu tulee valvotuksi, Kauma sanoo.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mukaan Saksan käsitys energiamarkkinoista vaikuttaa "hyvin erikoiselta".

– Normaali tapa olisi force majeure. Kun kerran toimittaja idästä ei toimita kaasua, niin force majeure ja hintoja saisi nostaa ylöspäin. Sitten olisi Saksan valtion asia tukea saksalaisia kansalaisia ja yrityksiä, jotka olisivat vaikeuksissa uusien hintojen kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin kertoo perussuomalaisten tehneen 16 ennakkokysymystä.

– Toivomme avointa ja läpivalaisevaa tilannekatsausta ministeriltä, että missä siellä Saksassa mennään tällä hetkellä. Eniten itseäni kiinnosta, miksei Saksa julista hätätilaa ja salli kaasun myyntiä markkinahinnoilla.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan Tuppurainen on ollut aktiivinen asian ratkaisemiseksi sekä Marin on pitänyt huolta yhteyksistä valtioiden johtajiin.

– Minulla on käsitys, että Marin on osallistunut prosessiin juuri sillä painoarvolla, mikä häneltä vaaditaan. 

"Kenelle lasku lankeaa?"

Uniper-sotkussa on kyse suomalaisten veronmaksajienkin kannalta miljardiluokan kysymyksestä, muistuttaa valiokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

– Uniper tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot joka päivä, ja kysymys on, kenelle lasku lankeaa, Grahn-Laasonen toteaa MTV Uutisille.

– Joutuuko Suomi Saksan energiapolitiikan virheiden kuittaajaksi ja maksajaksi?

Uniper on pahoissa talousongelmissa, kun Venäjä on rajoittanut kaasunvientiään ja Uniper joutunut täten ostamaan kaasua ylihintaan muilta markkinoilta. Fortum omistaa 78 prosenttia Uniperista ja Suomen valtio 51 prosenttia Fortumista.

Talousvaliokunta haluaa nyt Grahn-Laasosen mukaan varmistuksen siitä, että hallituksen omistajaohjaus toimii ja suomalaisille veronmaksajille koituu mahdollisimman pienet tappiot.

Vaihtoehto, jossa Suomen valtio pääomittaisi lisää Fortumia, jotta Fortum voisi pitää Uniperin rahallisesti pystyssä, ei Grahn-Laasosen mielestä ole mahdollinen.

Kahdeksan miljardin euron paketti puhuttaa

Fortum myönsi tytäryhtiölleen Uniperille kahdeksan miljardin euron pääomituksen jo vuodenvaihteessa. Suuri osa rahoista on jo käytetty.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mielestä hallituksen olisi syytä selvittää eduskunnalle, onko Suomen hallitus osallistunut konsernin sisäisen lainan edistämiseen ja onko lainajärjestelyä toteutettaessa otettu huomioon Uniperin Venäjä-bisneksistä syntyviä riskejä.

Kahdeksan miljardin euron paketti tulee Grahn-Laasosen mukaan varmasti nousemaan huomisessa talousvaliokunnan kokouksessa esille.

Tällä hetkellä valiokunnalla ei ole tietoa siitä, onko Fortumin johto keskustellut Suomen hallituksen edustajien kanssa ottaessaan jättimäistä lainaa.

Pitäisikö Sanna Marinin keskeyttää lomansa?

Purran mielestä koko eduskunnan tulisi nyt keskeyttää lomansa ja ministeri Tuppuraisen lisäksi myös pääministeri Sanna Marinin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) antaa selvitykset koko Uniper-sotkusta eduskunnalle.

– On syytä kutsua eduskunta koolle, jotta tämä tilanne saadaan kaikkien kansanedustajien ja puolueiden tietoon. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainoastaan omistajaohjausministeri Tuppurainen on tämän asian päällä, Purra sanoo MTV Uutisille.

Grahn-Laasonen ei pidä erityisen tarpeellisena koko eduskunnan kutsumista koolle ministereitä kuulemaan.

Esimerkiksi pääministerin loman keskeyttäminen ei Grahn-Laasosen mielestä kuitenkaan olisi lainkaan ylimitoitettu veto.

Virallisten vuosilomalistojen mukaan Saarikko on lomalla 1.8., Marin 4.8. ja Lintilä 8.8. asti.

– Kyse on niin isosta miljardiluokan kysymyksestä, että kaikki kivet pitää kääntää ja kaikki kontaktit Saksan valtionjohtoon käyttää, Grahn-Laasonen toteaa.

– Suomen pääministeri ja hallitus ovat lomansa hekin ansainneet, mutta tämä on sen mittaluokan kysymys ja tämä tilanne pitää ratkaista nyt, että en pitäisi ylimitoitettuna sitäkään, että ministerit, muutkin kuin Tuppurainen, keskeyttäisivät lomansa.

Lue myös:

    Uusimmat