Suomen ja Saksan hallitukset ovat päässeet sopimukseen Fortumin Uniper-yhtiön kohtalosta. Oppositiopuolueiden perussuomalaisten sekä kokoomuksen edustajat kertoivat MTV Uutisille, mitä mieltä he ovat Uniper-sopimuksesta.
Vaikka sopu vakauttaa Uniperin tilanteen, on se perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä vain laastari. Hän sanoo Uniperin syövän Fortumin luottamusta ja vaikeuttavan sen rahoitusasemaa.
Purra huomauttaa Saksan siirtävän nousseita kaasuhintoja asiakkailleen vasta lokakuussa.
– Nopealla laskutoimituksella voi laskea, että uusia tappioita ehtii tulla yli 3 miljardia ja senkään jälkeen kaasua ei tulla myymään saksalaisille yrityksille ja kuluttajille markkinahintaan.
– Melkoinen mustapekka tästä on Suomelle jäämässä, Purra jatkaa.
Perussuomalaiset ovat vaatineet eduskuntaa koolle ja ministereiltä selvitystä Uniperistä.
– Se mihin perussuomalaisten on toivonut vastausta jo pitkään, liittyy alkuvuonna annettuun kahdeksan miljardin konsernirahoitukseen, jonka Fortum valtavassa epävarmuudessa ja riskien kasvaessa myönsi.
– Ja jolle hallituksen omistajaohjaus on tälle antanut epäsuorasti vihreää valoa, Purra jatkaa.
Purran mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ei ole suostunut kertomaan informoitiinko hallitusta tästä etukäteen ja kuultiinko tällöin myös puolueettomia arvioita.
Purra näkee oleellisena, että Suomessa käynnistettäisiin keskustelu siitä, miten omistajaohajusta voitaisiin tehostaa, jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin tällaisten tilanteiden syntymiseltä.
– Suomen intressiä ja veronmaksajan asemaa puolustavana en todellakaan voi juhlia tätä sopimusta, Purra sanoo.
Lue myös: Fortum julkaisi Uniper-sopimuksen sisällön – Saksan valtiolle 30 prosenttia Uniperin osakkeista
Mykkänen: Uniperin tappioputken katkaiseminen myönteistä
Kokoomuksen Kai Mykkänen sanoo, ettei voi talousvaliokunnan jäsenenä paljoakaan kommentoida aihetta.
Mykkäsen mielestä on myönteistä, että Uniperin tappioputken, jossa se joutuu myymään kaasua selvästi halvemmalla, mitä itse saa, pitäisi päättyä lokakuun alussa.
– Jokainen voi kuitenkin arvioida, että kolmen kuukauden jatkotappioille, jolloin Uniper ei saa nostaa kaasun hintaa markkinatasoon tulee maksamaan miljardeja.
– Vaikka Saksan valtio sen rahoittaa, viimekädessä laina maksetaan takaisin Uniperin kassasta, jos sinne liikevoittoa myöhemmin kertyy, Mykkänen jatkaa.
Uniperin tappioputken katkaiseminen on Mykkäsen mielestä kuitenkin tärkeintä. Hänen mielestään on vaikea vielä arvioida, oliko sopimus onnistunut.
– Ensi talvena varmaan nähdään, onko tällä tavalla saatu Uniperin tappioputki kestävästi katkaistua.
– Se on tärkeää paitsi Fortumille niin koko Euroopalle.
Mykkäsen mielestä erityisesti Saksassa täytyy pystyä säästämään kaasu kaikissa ei välttämättömissä kohdissa. Hänen mukaansa se ei onnistu, ellei Saksan hallitus viimein anna kaasun hankintahinnan nousujen välittyä kaasun käyttäjille.
– Viime kädessä kyse on siitä, että vielä vuosi sitten kukaan ei arvannut, että Venäjä joskus laiminlöisi tahallaan kaasutoimituksensa, Mykkänen sanoo.
Hänen mielestään voidaan todeta, että tulevaisuudessa eri maiden lainsäädännön ja kaasumarkkinakäytäntöjen kaikki epätodennäköisimmätkin riskit tulee ottaa vakavasti.