Omistajaohjausministeri Tuppurainen Uniper-kriisistä: "Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa"

Energiayhtiö Fortumin hallitus on toimivaltainen tekemään päätöksen saksalaista tytäryhtiötänsä Uniperia koskevassa asiassa, kertoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Hän kommentoi asiaa medialle tiistaina Brysselissä eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

Valtio on Fortumin enemmistöomistaja ja Tuppuraisen vastaus tarkoittanee, että esimerkiksi yhtiökokousta ei liene välttämätöntä kutsua koolle Uniperia koskevien päätösten seurauksena.

– Fortumin hallituksella on vastuu löytää ratkaisu, joka on kaikkien osakkeenomistajien etujen mukainen, Tuppurainen sanoi.

Kansainvälisistä uutislähteistä on tihkunut tietoja siitä, että neuvottelut Uniperin ja Saksan hallituksen välillä olisivat jo lähellä maalia. Tuppurainen sanoi, ettei hän kommentoi vuototietoja, mutta hän puhui kuitenkin Fortumin julkisuuteen kertomista asioista.

Fortumin vahvistamat palaset neuvotteluista ovat tiedot Fortumin Uniper-osakkeiden myynnistä Saksalle, Saksan aikeet pääomittaa Uniperia sekä Fortumin Uniperille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen maksaminen takaisin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Uniper on tiedottanut, että sopimuksen syntyminen on lähellä.

"Venäjä kiristänyt otettaan"

Uniper on kriisissä, koska se joutuu sopimustensa takia myymään kaasua tämän hetken ostohintaa halvemmalla.

Tuppurainen totesi, että neuvotteluja on käyty yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustajien kesken.

Hän sanoi, että Uniperin edellisen, kesällä tehdyn vakautussopimuksen jälkeen Venäjä on entisestään kiristänyt otettaan ja vahvistanut toimia, joilla se käy energiasotaa Eurooppaa vastaan.

Edellinen vakautussopimus perustui hänen mukaansa arvioihin, että Nordstream I -putkesta olisi vielä saatavissa jossain määrin maakaasua.

– Nyt tiedämme, että nämä toimitukset ovat poikki, hän sanoi.

Tuppurainen kertoi jo aamulla valtio-omistajan tärkeimmät tavoitteet, jotka ovat käytännössä samat kuin heinäkuussa.

Konkreettisesti ne ovat Fortumin toimintakyvyn turvaaminen, yhtiön kyky investoida ja huolehtia Suomelle tärkeästä sähkön huoltovarmuustoiminnasta.

Niin ikään hän nosti esiin Fortumin Uniperille maksaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen saamisen takaisin ja sen, että veronmaksajille ei koidu kriisin ratkaisusta mitään aiheettomia kustannuksia.

– Raha pitää hakea jostain muualta kuin siitä, että raha liikkuisi Suomesta veronmaksajilta Fortumiin tai Fortumista Uniperiin. Tässä tapauksessa Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa, Tuppurainen sanoi eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

STT:n korjaus uutiseen kello 20.06: Täsmennetty yhtiökokouksen koolle kutsumista koskeva kohta niin, että yhtiökokousta ei liene välttämätöntä kutsua koolle. Tuppurainen ei ottanut suoraan kantaa siihen, kutsutaanko yhtiökokousta koolle vai ei. Muokattu myös kärkeä muotoon toimivaltainen Uniperia koskevassa asiassa. 

Lue myös:

    Uusimmat