Eduskunnassa on laajasti halua rajoittaa rahapelaamista suunniteltua tiukemmin. Täysistunnossa keskusteltiin tänään arpajaislain uudistuksesta.
Ensimmäisessä puheenvuorossa Sebastian Tynkkynen (ps.) arvosteli suomalaista pelijärjestelmää sairaaksi.
– Pelikoneet on saatava pois kaupoista, sillä ne aiheuttavat peliriippuvuuskierteen myötä suuria haavoja, joita laastarit eivät enää peitä. Niitä haavoja on maassamme jo liikaa, sanoi Tynkkynen.
Peliautomaattien siirtäminen pois kaupoista sai keskustelussa tukea monista puolueista myös hallituksessa, mutta hallituksen esityksessä tällaista kieltoa ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi SDP:stä taas katsottiin, että on parempi ensin seurata miten automaattien vähentäminen vaikuttaa.
Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Gustafsson (sd.) toi puheenvuorossaan esiin myös toista näkökulmaa suomalaiseen pelimonopoliin.
– Mielestäni Veikkaus on merkittävä suomalainen instituutio, joka on tu-ottanut suomalaiselle yhteiskunnalle, lukuisille edunsaajille, miljoonille suomalaisille mielihyvää, terveyttä, hyvää elämää, sanoi Gustafsson.
– Ja pahoinvointia, välihuusi Tynkkynen.
Moni ihmetteli asetettavan tappiorajan suuruutta, esityksen mukaan 2000 euroa kuukaudessa.
– Olisiko mitenkään mahdollista, että valiokunta kävisi nyt läpi tätä 24 000 euron potentiaalista häviötä per vuosi, koska tämä on paljon, kysyi Sinuhe Wallinheimo (kok.).
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi olevansa valmis tarkastelemaan asiaa.
Pysyvää ratkaisua Veikkauksen edunsaajajärjestöjen rahoitusmalliksi pohditaan.
Liike Nyt:n Harry Harkimo sekä jotkut kokoomuksen ja keskustan edustajista kannattivat keskustelussa ulkomaisten peliyhtiöiden lisenssijärjestelmää, jotta ne saataisiin suomalaisen valvonnan piiriin.
– Mitä tehdä nettipelaamiselle, joka on kasvava ongelma, jossa Maltalta operoivat saalistajat jo nyt kilpailevat Veikkauksen kanssa, mitä oikeisto tuntuu tässä tukevan? Tähän lakiesitys antaa työkaluja, sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo (vas.).
Esityksessä on esimerkiksi maksuliikenteen esto, mutta tätä arvosteltiin monessa puheenvuorossa helposti kierrettäväksi.