Joutuuko Veikkaus EU:n syyniin? MTV-kysely: Mepeiltä vankka tuki monopolille, mutta ei muutoksitta – "Urheilun ja kulttuurin rahoitus ei voi olla kiinni suomalaisten pelaamisesta"

Joutuuko Veikkauksen monopoli EU:n syyniin, kun hallitus valmistelee Suomen rahapelilain tiukentamista? Ulkomaille pelaamista harkitaan lakiuudistuksessa kiellettäväksi.

MTV Uutiset kysyi eurokansanedustajiemme näkemyksiä Veikkauksen tulevaisuudesta. Selvästi suurin osa heistä tukee monopolia.

Asia näyttää kiinnostavan europarlamentaarikkojamme, koska 13 heistä vastasi, siis yhtä lukuunottamatta kaikki.

Vastanneet:

Elsi Katainen kesk., Mauri Pekkarinen kesk., Sirpa Pietikäinen kok., Henna Virkkunen kok., Teuvo Hakkarainen PS, Laura Huhtasaari PS, Nils Torvalds RKP, Eero Heinäluoma SDP, Miapetra Kumpula-Natri SDP, Silvia Modig vas., Alviina Alametsä vihr., Ville Niinistö vihr., Heidi Hautala vihr. 

Ei vastannut:

Petri Sarvamaa, Kok.

Kysyimme kolmea pääasiaa: Kannatatteko Veikkauksen monopolia, pitäisikö nettipelaaminen ulkomaillle kieltää ja pitäisiko pelaaminen vapauttaa kilpailulle?

Viekö digimaailma monopolilta pohjan?

Yksitoista europarlamentaarikkoa kannattaa Veikkauksen monopolia tai pitää sitä nyt parhaana vaihtoehtona.

Epäröiviä ovat Vihreiden Hautala ja kokoomuksen Virkkunen.

Hautalan mukaan Veikkauksen viime aikainen markkinointi ei tee hyvää monopolille. Liittyessään unioniin Suomi sai pysyvän poikkeuksen sillä ehdolla, että Veikkaus ei koukuta ihmisiä pelaamaan.

Hautala viittaa viime vuoden töppäilyihin, Veikkauksen mainonta oli selvästi pelaamiseen koukuttavaa.

Virkkunen sanoo suoraan, että digitaalinen maailma, pelaaminen yli rajojen ajaa monopolin tiensä päähän ennemmin tai myöhemmin.

Monopoli-kysymystä lukuun ottamatta monet euroedustajat eivät vastanneet kahteen muuhun kysymykseen selkeästi. Enemmänkin tyydyttiin korostamaan Veikkauksen tärkeyttä suomalaisten yhteiskunnan tukena – ja samalla varautumaan muutoksiin.

Seuraavassa olennaisimmat kommentit.

Pitäisikö ulkomaille pelaaminen netissä kieltää?

Jo tänään 40 % verkon rahapeleistä suuntautuu ulkomaille. Pitäisikö nämä rajat laittaa kiinni?

Demarien Heinäluoma ja Kumpula-Natri vastaavat, että tätä pitäisi tutkia ja harkita.

Vihreiden Alametsä ja perussuomalaisten Hakkarainen epäröivät, onnistuuko se käytännössä. Hakkarainen epäilee, että estot voidaan aina kiertää verkossa.

Perussuomalaisten Huhtasaari ja RKP:n Torvalds arvioivat, että EU ei mukisematta niele tällaista kilpailun rajoittamista.

EU ei kajoa monopoliin, jos kannamme vastuumme

Vasemmistoliiton Modig, keskustan Pekkarinen ja kokoomuksen Pietikäinen kannattavat rahapelaamisen kieltämistä ulkomaille.

Sirpa Pietikäinen on ollut laatimassa verkkopelaamisen raporttia EU:ssa. Hän torppaa epäilyt siitä, että EU:n lainsäädäntöä valmisteleva komissio puuttuisi Suomen oman arpajaislain säätämiseen, jos Suomi hoitaa velvoitteensa.

– EU-komissiolla ei ole pienintäkään tarvetta tai aikomusta puuttua Suomen monopoliin. Toki tässä on pelinsäännöt, joiden mukaan Veikkauksen on pysyttävä selkeästi yleishyödyllisenä ja pelihaittojen torjumisesta on huolehdittava.

Vapaa kilpailu ja Norjan malli?

Entä voitaisiinko vapaa kilpailu sallia lisenssimallin pohjalta? Siis ulkomaiset pelifirmat saisivat tulla Suomeen valtion maksullista lisenssiä vastaan.

Hautala (vihr.) ja Virkkunen (kok.) sanovat, että asiaa voitaisiin harkita Norjan mallin pohjalta. Tällöin yhdistettäisiin pelikielto ulkomaille ja lisenssit – päästetään hyvämaineiset ulkomaiset firmat Suomeen toimiluvalla ja kielletään pelaaminen hämäräyhtiöihin yli rajojemme.

Erityisesti Maltalla, Ukrainassa ja Venäjällä toimii firmoja, joiden epäillään pesevän rahaa – ja joiden kassaan voi tänäänkin pelata Suomesta.

– Jos Suomi päätyy tai joutuu luopumaan monopolista, lisenssimalli on hyvä vaihtoehto, vastaa Hautala.

Suuria muutoksia, joista on puhuttava jo nyt!

Virkkusen mukaan ”epätoivoiseen puolustustaisteluun monopolin puolesta ei pidä lähteä, vaan on pohdittava sitä, miten hoidamme siirtymän lisenssijärjestelmään mahdollisimman hyvin”.

Tosin kokoomusedustajan mukaan lisenssimaailmassakin pitää varmistaa, että rahapelit tarjoavat rahoitusta kansalaisyhteiskunnallemme.

– Pitää olla pitkän aikavälin tiekartta Veikkauksen roolista ja keskustelu on aloitettava nyt, vaatii Virkkunen.

Lisenssejä on perusteltu sillä, että valtio voisi kerätä jopa muutaman sata miljoonaa lisenssimaksuilla, jos tuon pääsylipun haluaa maksaa.

Miksi tilaisimme lisää koukuttajia?

Keskustan Katainen ja demarien Heinäluoma suhtautuvat epäillen pelaamisen vapauttamiseen. Modig (vas.), Alametsä (vihr.), Pietikäinen (kok.) ja Pekkarinen (kesk.)  sanovat suoraan ei vapaalle kilpailulle.

Kaikilla heillä on samansuuntainen perustelu: Jos Veikkauksen tehtävä on torjua pelihaittoja, miksi tuoda maahan lisää koukuttajia.

Marinin hallitus ajaa joka tapauksessa arpajaislain uudistuksessa Veikkauksen monopolin säilyttämistä. Samalla se joutuu pohtimaan, miten paikata Veikkauksen syöksyvää tuottoa.

Liki puolet julkisten tilojen peliautomaateista poistuu tänä kesänä. Juuri nämä tuottavat parhaiten – ja koukuttavat pahiten. Nyt on taas todistettava, että pelihaittoja halutaan hoitaa.

Veikkauksen tuottovastuuta on siirrettävä budjettiin

Ja kun korona sulki pelaamisen lähes tyystin ja ulkomaisiin raharänneihin valuu yhä enemmän suomalaisten pelirahaa, ei lista juuri synkempi voisi olla. Lähivuosiksi on ennustettu jopa 40 prosentin romahdusta jakovaraan kansalaistoiminnalle.

– Eihän näiden järjestöjen, urheilun ja kulttuurin tulevaisuus voi olla siitä kiinni, miten paljon suomalaiset pelaavat! Tähän pitää löytyä muuta julkista rahoitusta ja Veikkauksen tuottotavoitteita on pudotettava huomattavasti, vaatii Sirpa Pietikäinen.

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi MTV Uutisille Veikkauksen tilaa. Ohisalo myöntää, että Veikkauksen jakovaran kutistuminen on nostettava pöydälle.

– Pitäisikö Veikkauksen tukemien tahojen rahoitus hoitaa normaalista budjetista - tämä on laajempi keskustelu, joka meidän on nyt käytävä.

– Hallitusohjelman kirjauksesta Veikkauksen monopolin säilyttämiseksi pidetään silti yhä kiinni myös lakiuudistuksessa, vakuuttaa sisäministeri Ohisalo.

Lue myös:

    Uusimmat