"Millaiseen hyysäysyhteiskuntaan me oikeasti haluamme mennä?" – näin Veikkauksen ja rahapelien asema puhutti kansanedustajia

2:23img
Joutuuko Veikkauksen monopoli EU:n syyniin, kun hallitus valmistelee Suomen rahapelilain tiukentamista? MTV Uutisten kysely heinäkuulta: Mepeiltä vankka tuki monopolille, mutta ei muutoksitta
Julkaistu 08.10.2020 12:40
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Useat kansanedustajat kyselivät eduskunnan täysistunnossa rahapeliyhtiö Veikkauksen asemasta.

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan arpajaislain uudistusta. 

Hallitus haluaa sekä ehkäistä ongelmapelaamisen haittoja että vahvistaa Veikkauksen monopoliasemaa.

Ensi vuoden budjettia koskevassa eduskunnan lähetekeskustelussa aihetta nostivat esille muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Anne-Mari Virolainen.

– Sekä urheilu- että nuorisojärjestöissä pidetään jo ongelmallisena sitä, että heidän rahoituksensa tulee peliongelmaisilta, hätää kärsiviltä ihmisiltä, Wallinheimo sanoi.

– Ei voi olla niin, että liikunta ja urheilu on ainoastaan peliongelmaisten rahoittamaa, Virolainen kommentoi vedoten myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) lausuntoihin yritysten yhteiskuntavastuusta.

Tuppurainen: "Keinoja on monta"

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) korosti, että hallitus haluaa sekä torjua pelihaittoja että pitää Veikkauksen tulonlähteenä erilaisille järjestöille.

– Keinoja on monta, muun muassa blokeeraus. En mene tarkemmin näihin, koska tämä varsinainen sääntely tapahtuu sisäministeriössä ministeri Maria Ohisalon johdolla. Tässä eivät omistajan ja regulaattorin puurot ja vellit saa mennä sekaisin, Tuppurainen sanoi.

"Blokeerauksella" Tuppurainen tarkoittaa vaihtoehtoa, jossa ulkomaisilla pelisivustoilla pelaamista pyrittäisiin torjumaan estämällä sivustojen käyttö teknisin ratkaisuin.

Esimerkiksi vedonlyöjien ja pokerinpelaajien yhdistykset ovat kritisoineet nettiblokkeja muun muassa siksi, että tyypilliset blokkiratkaisut ovat helposti kierrettävissä.

"Voisiko monopoliasema olla pöydällä?"

Useat kansanedustajat kysyivät Veikkauksen asemasta Tuppuraisen kommenttien jälkeenkin.

Marko Asell (sd.) kysyi, voisiko rahapeliyhtiön monopoliasemakin olla pöydällä tulevissa keskusteluissa.

Jussi Saramo (vas.) sanoi, että pelaamisen ja järjestöjen rahoituksen kytkös olisi hyvä katkaista, ja Sebastian Tynkkynen (ps.) kysyi, voisiko pelikoneet saada pois ruokakaupoista.

– Olen itse viisilapsisesta perheestä, jossa elämiseen tarvittavat varat pelattiin rahapelikoneisiin. Pyydän, että pelikoneet viedään kaupoista pois. Te voitte sen tehdä, Tynkkynen sanoi.

Ville Tavio: Pelipöydät takaisin ravintoloihin

Vastarannan kiiskenä keskustelussa esiintyi Ville Tavio (ps.).

– Ihmettelen, että miksi kaikista Veikkauksen asiakkaista puhutaan nykyään peliongelmaisina? Tavio kysyi.

– Pelaaminen tuottaa useille suomalaisille viihdearvoa, ja minusta on syytä pikemminkin kysyä, millaiseen hyysäysyhteiskuntaan me oikeasti haluamme mennä, Tavio jatkoi.

Tavion mielestä täysivaltaisten ihmisten toimintaan ei kannattaisi tehdä "keinotekoisia rajoituksia".

– Joitakin välttämättömiä rajoituksia on toki ihan hyväkin tehdä, Tavio mietti.

Puheenvuoronsa Tavio päätti kysymykseen siitä, voisiko pelipöydät saada takaisin talousvaikeuksista kärsiviin ravintoloihin.

Veikkaus päätti viime vuonna poistaa pokeri- ja rulettipöytänsä ravintoloista ja yökerhoista.

Ministeri Tuppurainen ei vastannut debatin päätöspuheenvuorossaan enää Veikkausta koskeviin kysymyksiin, vaan kommentoi esimerkiksi valtionyhtiöiden osingonjakoa.

Tuoreimmat aiheesta

Veikkaus