Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi tänään julkaisemassa mietinnössä kyytiä Suomessa harjoitetulle asuntopolitiikalle. Kahdeksan vuoden kehittämisohjelman mukaan muun muassa koko asumistukijärjestelmä olisi uudistettava.
Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoman (SDP) mukaan ratkaisut ovat syöttöjä seuraavalle hallitukselle.
– Esitämme, että ara-rahasto olisi käytettävissä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämiseen kasvukeskuksissa. Se on tärkeä kannanotto ja uskon, että hallitus tulee tämän suuntaisesti toimimaan. Puhutaan useamman tuhannen asunnon tarpeesta pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja koko länsirannikolla.
Ihmisten muuttamista työn perässä maalta kasvukeskuksiin hidastaa muun muassa arvoaan menettävät asunnot, jotka eivät meinaa mennä kaupaksi muuttotappioalueilla. Tähän ongelmaan ei ole löytynyt vielä ratkaisua.
– Kun paikkakunnalla työpaikat vähenee, sieltä pitää lähteä. Se, että voisiko siinä olla yhteiskunnan rahaa mukana jää hallituksen tehtäväksi selvittää.
Valiokunnan kannanottoehdotus
Valiokunnan kannanottoehdotuksessa on yhteensä kymmenen kohtaa.
1. Eduskunta edellyttää, että asuntopolitiikasta laaditaan kokonaisvaltainen ja tavoitteellinen kahdeksan vuoden kehittämisohjelma. Ohjelman perustana tulee olla selvitys asuntopolitiikan keskeisistä kehittämiskohteista, ja ohjelma tulee antaa selontekona eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä.
2. Eduskunta edellyttää, että kahdeksan vuoden kehittämisohjelman osana laaditaan asuinalueiden myönteisen kehityksen tueksi ja eriytymisen ennaltaehkäisemiseksi yli hallinnonalarajojen ulottuva asuinalueiden kehittämisohjelma, jolla turvataan pitkäjänteisesti palveluiden ja asumisen hyvä taso ja vahvistetaan asuinalueiden elinvoimaisuutta.
3. Eduskunta edellyttää, että kahdeksaksi vuodeksi laadittavan asuntopolitiikan kehittämisohjelman yhteydessä selvitetään, kuinka elinkeino-, alue- ja koulutuspolitiikalla voidaan ennaltaehkäistä taantuvien alueiden asumisen ongelmia.
4. Eduskunta edellyttää, että asumistukijärjestelmän kehittämistarpeet arvioidaan ensi vaalikaudella sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä.
5. Eduskunta edellyttää, että kohtuuhintaista valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa lisätään pääkaupunkiseudulla ja niillä kasvavilla seuduilla, joilla vuokra-asunnoista on kysyntää pitkällä tähtäyksellä. Julkisesti tuetussa asuntorakentamisessa on perusteltua huomioida suhdannetekijät siten, että matalasuhdanteessa julkista rakentamista voidaan lisätä.
6. Eduskunta edellyttää, että MAL-sopimuksia kehitetään entistä pitkäaikaisemmiksi ja sitovimmiksi ja että valtio on valmis laajentamaan MAL-sopimuksia myös uusille kaupunkiseuduille.
7. Eduskunta edellyttää, että hallituksen tulee säilyttää Valtion asuntorahaston asema itsenäisenä ja riippumattomana ja lisäksi rahaston varallisuuden käyttö tulee suunnata asumiseen.
8. Eduskunta edellyttää, että rakentamisen ja rakennusten käytön laatua selkeästi parannetaan sekä valvontaa ja vastuita selkeytetään. Eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää, minkälaista apua ja tukea homeloukkuun jääneet tarvitsevat. Eduskunta toistaa tässä yhteydessä myös rakennusten kosteus- ja homeongelmia koskevat kannanottonsa.
9. Eduskunta edellyttää, että lainmuutoksilla edistetään ns. sosiaalisen asumisen osuuskuntamallin käyttöönottoa.
10. Eduskunta edellyttää, että ensi vaalikaudella uudistetaan asumisoikeusasuntojärjestelmää koskeva lainsäädäntö, jotta tarpeellisen järjestelmän asema yhtenä kohtuuhintaisen asumisen vaihtoehtona olisi entistä parempi.