Hallitus on varannut ensi lukuvuonna toteutuvaan oppimisen tuen uudistukseen lähes 100 miljoonaa euroa. Määrärahaa ei kuitenkaan ole korvamerkitty, vaan on täysin uusista kunnanvaltuutetuista kiinni, että rahat todella käytetään koululaisten oppimistulosten parantamiseen, sanoo opettajia edustavan OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.
Ensin myönteistä: hallitus on lähtenyt korjaamaan koulujen ongelmia uudistamalla oppimisen tuen ensi syksystä alkaen. Kunnissa todellisuus on kuitenkin se, että tulevat kunnanvaltuutetut ovat täysin vastuussa uudistuksen viemisestä eteenpäin.
– Se on tietysti harmillista, että tämä ei ole korvamerkittyä rahaa. Mutta nyt kuntapäättäjien vastuulla on se, että saamme oppimis- ja osaamistason nousuun. Ja jotta jokaisen lapsen oikeus tähän tukeen tarvittaessa toteutuu, pitää päättäjien kohdentaa varatut määrärahat tähän tuen uudistamiseen, sanoo puheenjohtaja Katarina Murto Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta.
MTV Uutisten tietojen mukaan kunnissa on ollut tapauksia, joissa opetustoimelle ei yksinkertaisesti osoiteta niitä varoja, jotka olisi tarkoitettu oppimisen tukeen.
Erityisopettajia tarvitaan yhä enemmän
Pätevien opettajien puute on OAJ:n mukaan keskeinen este oppimistulosten parantamisessa. Myös Kuntaliitossa on kuultu samoja viestejä kentältä.
– Meillä on pulaa erityisopettajista ja erityisluokanopettajista, mikä tietysti hankaloittaa sitä erityisen tuen järjestämistä, sanoo perusopetuksen erityisasiantuntija Mari Sjöström Kuntaliitosta.
Yhä useampi lapsi tai nuori ei selviä tavallisessa kouluopetuksessa. Peruskoulun oppilaista yksi neljästä tarvitsee erityistä tai tehostettua tukea. Monet nykyiset kuntapäättäjät eivät kuitenkaan vaikuta heränneen tilanteeseen.
MTV Uutiset teetti tutkimusyhtiö Verianilla kyselyn kuntapäättäjille. Yksi kysymys liittyi juuri oppimisen tuen järjestämiseen: koko maan tasolla jopa 76 prosenttia nykyisistä katsoi, että lapsen oikeus riittävään oppimiseen ja koulunkäynnin tukeen toteutuu vähintään melko hyvin. Kyselyn tulos on tilastollisesti suuntaa-antava.
OAJ ajaa edelleen opettajarekisteriä
Opettajien mukaan tilanne ei ole niin ruusuinen, kuin mitä kuntapoliitikkojen vastauksista voisi päätellä.
– Ei se ole meidän tietojen mukaan. Tuo tulos kuvastaa sitä, että neljäsosassa kunnista ei ole edes melko hyvin toteutettu tätä oppimisen tuen uudistusta. Kaikki lähtee siitä, että meillä on riittävästi kelpoisia opettajia, OAJ:n Murto sanoo.
Hänen mukaansa pätevien opettajien saatavuuteen vaikuttaa kielteisesti hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Jopa puolet erityisopettajista on hankkinut koulutuksensa tai pätevyytensä juuri aikuiskoulutustuen avulla.
OAJ on myös ajanut Suomeen opettajarekisteriä, jonka avulla saataisiin ajantasaista tietoa opettajien ammattitaidosta. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) kertoivat kuitenkin hiljattain opettajien kuntavaalitentissä, etteivät usko rekisterin ratkaisevan opettajien saatavuuteen liittyviä ongelmia.
Murto on toista mieltä.
– En ymmärrä niitä perusteluja, miksi opettajarekisterin valmistelua ei voitaisi jatkaa. Se olisi tärkeää opettaja-ammatin arvostuksen kannalta, mutta myös siksi, että voisimme tutkitun tiedon pohjalta ennakoida tarvittavia koulutusmääriä ja saisimme tiedon tarvittavista opettajamääristä, hän toteaa.
Murron arvion mukaan rekisterin kustannukset olisivat noin 1-3 miljoonaa euroa. OAJ:n rekisteritarve nousi esiin, kun MTV julkaisi selvityksensä sijaisopettajien palkkaamisesta.