Eduskuntaan kohdistui syksyllä kyberhyökkäys, mutta se ei hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan aiheuttanut tietoturvariskiä esimerkiksi etä-äänestyksissä.
Eduskunnassa otettiin jo keväällä koronaviruksen takia käyttöön poikkeusjärjestelyjä, jotta tartuntariskit vähenevät. Uusiin käytäntöihin kuuluivat muun muassa etäkokoukset ja etä-äänestykset.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo MTV Uutisille, ettei etäjärjestelyjä tarvitse kyberhyökkäyksen takia muuttaa.
– Jo keväällä katsottiin, että etä-äänestysten tietoturva on kunnossa, eikä äänestystuloksia pystytä muuttumaan. Käytäntöjä ei ole tarvinnut muuttaa, Rauhio kertoo.
Kyberhyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa. Kyberhyökkäyksen seurauksena joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui. Osa vaarantuneista sähköpostitileistä kuului kansanedustajille.
Tiukka tiedotuslinja
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) on ihmetellyt Twitterissä, miksei kyberhyökkäyksestä ole kerrottu esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnalle.
Hallintojohtaja Rauhio korostaa, että kyseessä on rikoksen tutkinnasta, joten kyberhyökkäyksestä on tiedotettu niukasti myös sisäisesti.
– Tässä ei ole kyse normaalista eduskunnan sisäisestä asiasta. Poliisitutkinta sanelee tiedonkulun, Rauhio korostaa.
Kyberiskun tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi. Sekä eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat tuominneet teon vakavana hyökkäyksenä Suomen demokratiaa kohtaan.