EU julisti Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi – näin se vaikuttaa Suomen kyberturvallisuuteen

2:32img
Katso myös: Millaisia häiriöitä Venäjän kybervaikuttaminen voisi aiheuttaa Suomessa?
Julkaistu 25.11.2022 17:22

MTV UUTISET – STT

Euroopan parlamentin tällä viikolla hyväksymä julkilausuma Venäjästä terrorismia tukevana ja sen keinoja käyttävänä valtiona ei ole aiheuttanut Suomessa piikkiä valtionhallintoon tai keskeiseen infrastruktuuriin kohdistuvissa verkkohyökkäyksissä.

Näin kertoi valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen perjantaina tiedotustilaisuudessa Suomen kyberturvallisuustilanteesta.

Euroopan parlamentin verkkosivuille tehtiin keskiviikkona verkkohyökkäys pian parlamentin julkilausuman hyväksymisen jälkeen. Politicolle puhuneen nimettömän parlamenttilähteen mukaan kyseessä saattoi olla teknisesti edistynein parlamenttiin koskaan kohdistettu kyberhyökkäys.

Politicolle puhuneen piraattipuolueen mepin mukaan kyseessä oli hajautettu palvelunestohyökkäys eli DDoS-hyökkäys, joita on viime aikoina käyttänyt haitantekoon verkossa muun muassa hakkeriryhmä Killnet, jolla on kytköksiä Venäjälle.

–  Meillä on vahvoja merkkejä siitä, että kyseessä oli Killnet, eli Venäjään linkitetyt hakkerit, kertoi Politicolle kreikkalaismeppi Eva Kaili.

Euroopan parlamentin täysistunnossa julkilausuman puolesta äänesti 494 parlamentaarikkoa ja sitä vastaan 58. Tyhjää äänesti 44. Suomalaisista parlamentaarikoista Laura Huhtasaari (ps.), Ville Niinistö (vihr.) ja Petri Sarvamaa (kok.) eivät olleet paikalla. Muut äänestivät päätöslauselman puolesta.

Lue lisää: EU määrittelee Venäjän terrorismia tukevaksi – europarlamentaarikko Hautala: "Erittäin vahva poliittinen kannanotto"

Haavoittuvuuksia hyödynnetään välittömästi

Palvelunestohyökkäykset saavat paljon huomiota näkyvyytensä vuoksi, mutta niiden aiheuttamat haitat ovat pahimmillaankin tilapäisiä, muistutti kyberturvallisuusjohtaja Paananen tiedotustilaisuudessa.

–  Ne eivät käytännössä vaaranna tiedon turvallisuutta millään tavoin. Suomessa tehdään kymmeniä tuhansia palvelunestohyökkäyksiä vuodessa, mutta niistä ei näy vaikutuksia, koska olemme niin hyvin varautuneet niihin, Paananen sanoi.

Suomessa kyberturvallisuuden uhkataso on edelleen kohonnut, Paananen kertoi. Viestintä- ja liikennevirasto Traficom nosti uhkatasoa syyskuussa yhteistoiminnassa suojelupoliisin kanssa. Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelu- ja vaikutusuhka on viranomaisten mukaan kohonnut sekä fyysisessä maailmassa että kybermaailman puolella.

Valtionhallintoon ja huoltovarmuuden kannalta kriittisiin organisaatioihin kohdistuvat kiristyshaittaohjelmat, tietojenkalastelu ja haitallinen tietoliikenne ovat kaikki lisääntyneet. Tiedotustilaisuudessa Paananen korosti erityisesti yritysten ja kansalaisten valppautta siinä, että laitteiden tietoturvapäivitykset pidetään ajan tasalla.

–  Ohjelmistohaavoittuvuuksia hyödynnetään hyökkäyksissä nyt erittäin nopeasti sen jälkeen, kun haavoittuvuus on tullut ilmi, Paananen sanoi.

Lue myös: Venäjän hybridioperaatiot Suomessa voivat lisääntyä syksyllä, arvioi Supo – "Meidän täytyy edelleen olla hereillä"

Tietoliikenne ei katkea helposti, sähkökatkoihin yhä varauduttava

Perjantain tiedotustilaisuudessa Huoltovarmuuskeskuksen yksikönjohtaja Jarna Hartikainen korosti, että tietoliikennejärjestelmä on varautunut monenlaisiin häiriötilanteisiin ja liikenne voidaan aina reitittää muualle yksittäisen häiriön iskiessä.

–  Vaadittaisiin useita samanaikaisia poikkeamia, että vaikuttaisi yhteiskunnan toimintaan. Verkkoja valvotaan ympäri vuorokauden, Hartikainen sanoi.

Hartikaisen mukaan vaikeaan energiatilanteeseen varautuminen on Suomessa hyvällä tolalla, mutta talven aikana voidaan yhä joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Lue myös: Turvallisuuselonteko valmistui – Haavisto: "Nyt tehdään jotakin sellaista, mitä ei olla ennen tehty"

Tuoreimmat aiheesta

Kyberturvallisuus