Eduskunnassa käytiin tiistaina keskustelua Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutukseen Irakissa. Asiasta keskusteltiin ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta.
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi jo kesällä, että Suomi jatkaa osallistumista OIR-operaatioon noin 80 sotilaalla vuoden 2020 loppuun asti.
Ulkoasiainvaliokunta tuli myös yksimielisesti siihen tulokseen, että Suomen on perusteltua jatkaa OIR-operaatiossa. Siinä koulutetaan sekä Irakin keskushallinnon joukkoja että kurdien peshmerga-joukkoja.
Operaation jatkamista perustellaan muun muassa sillä, että turvallisuustilanne Irakissa on kokonaisuudessaan edelleen epävakaa ja alueellisia eroja on paljon.
– Maassa on edelleen myös Isisin kannattajia, ja järjestö kykenee toteuttamaan terrori-iskuja Irakissa, totesi kysymyksiin vastaamassa ollut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).
Myös alueiden turvallisuustilanne on jännitteinen, ja siihen vaikuttaa Kaikkosen mukaan osittain Koillis-Syyrian tilanne ja Iranin ja USA:n välisten jännitteiden kasvu, joka heijastuu alueelle.
Syyrian tilanne muuttui äskettäin nopeasti sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ilmoittanut vetävänsä Yhdysvaltojen joukot Syyrian koillisosista.
Turkki aloitti pian ilmoituksen jälkeen hyökkäyksen yli rajan Syyrian kurditaistelijoita vastaan. Kurdijoukot ovat olleet Yhdysvaltain liittolainen taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.
Lue myös: Amerikkalaisjoukot poistuivat Syyriasta peruna- ja tomaattisateen saattelemana – kurdit järkyttyneinä: "Amerikkalaiset ovat valehtelijoita"
Suomalaissotilaiden turvallisuus huolestuttaa
Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat nostivat keskustelussa esille huolensa kirjauksesta, jonka mukaan operaatiossa palvelevien suomalaissotilaiden turvallisuuteen kohdistuu uhkia myös sen jälkeen, kun he ovat palanneet tehtävästä Suomeen.
– Sekä ulkoasiainvaliokunta että puolustusvaliokunta kiinnittävät huomiota siihen. Tämä on aika järeästi sanottu. Onko esimerkkitapauksia jo ollut? kysyi kokoomuksen Pauli Kiuru.
Kaikkonen vastasi, että uhka saattaisi muodostua ainakin teoriassa siksi, että Isis-kytkennästä epäiltyjä henkilöitä oleilee myös Suomessa, mutta ei avannut asiaa laajemmin.
Äärijärjestö Isisiä vastaan suunnattu Yhdysvaltain johtama OIR (Operation Inherent Resolve) -operaatio käynnistyi vuonna 2014. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015.