Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen, jonka myötä hoitajamitoitus tulee porrastetusti voimaan

1.03721047
All Over Press
Julkaistu 26.06.2020 13:30(Päivitetty 26.06.2020 15:21)

MTV UUTISET – STT

Perustuslakivaliokunta aiemmin edellytti, että velvoitteiden ja rahoituksen on kuljettava käsi kädessä.

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka nojalla aiotaan saattaa voimaan niin sanottu hoitajamitoitus, eli 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa.

Mitoituksen on tarkoitus astua voimaan porrastetusti vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.

Alun perin ehdotus oli, että 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden tulisi osin voimaan jo elokuun alussa, mutta sitä vastaava valtion lisärahoitus olisi kuntien käytettävissä vasta huhtikuun 2023 alusta alkaen. Perustuslakivaliokunnalle tämä ei sopinut, ja se ilmoittikin aiemmin tässä kuussa, että velvoitteiden ja rahoituksen on kuljettava käsi kädessä.

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Hoitajamitoitusvelvoitteen voimaantulo tapahtuu porrastetusti siten, että ensi lokakuusta alkaen velvoite on 0,5, ensi vuoden alusta alkaen 0,55, vuoden 2022 alusta 0,6 ja huhtikuussa vuonna 2023 lopulta 0,7. Tuolloin kymmentä hoidossa olevaa vanhusta kohti on oltava siis seitsemän hoitajaa.

Kunnat saavat rahaa portaittain velvoitteen kasvun mukaisesti. Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi aiemmin tämän tarkoittavan, että siirtymäajalle tarvitaan lisää rahaa vajaat sata miljoonaa euroa.

Lohen mukaan laki ei astukaan voimaan elokuussa koronavirustilanteen aiheuttaman viivästyksen takia.

Ennen hoitajamitoituksen hyväksymistä eduskunnassa äänestettiin myös hallituksen luottamuksesta. Äänin 105–44 eduskunta päätti, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Hallitusta on syytetty vastuun siirtämisestä seuraavalle hallitukselle

Hallitus on saanut hoitajamitoituksesta osakseen runsaasti kritiikkiä. Kritiikkiä on ropissut erityisesti siitä, että hoitajamitoitus tulee sitovasti voimaan vasta vaalikauden lopussa – juuri ennen eduskuntavaaleja ja uuden hallituksen aloittamista.

Hallitusta on syytetty vastuun sysäämisestä seuraavalle hallitukselle ja kritiikin mukaan vanhukset saavat odottaa.

Kritiikkiä on saanut osakseen erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka opposition kansanedustajana sanoi viime vuoden helmikuussa, että hoitajamitoitus olisi mahdollista saattaa kuntoon yhdellä lauseella, eikä kyseessä olisi kuin muutaman tunnin työ.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta