Eduskunta kieltää Tiktokin käytön kansanedustajien virkapuhelimissa ja muissa eduskunnan laitteissa. Akuuttia tietoturvaongelmaa ei ole, mutta presidentinvaalit vaikuttivat päätöksen ajoitukseen.
MTV Uutisten haltuunsa saaman sähköpostin mukaan Tiktokin asennus eduskunnan laitteisiin on teknisesti estetty maaliskuun alusta alkaen.
Kansanedustajia pyydetään poistamaan sovellus tässä kuussa.
– Sosiaalisen median sovellusten turvallisuutta on uudelleen riskiarvioitu, minkä perusteella eduskunnan laitteilta pyydetään poistamaan Tiktok helmikuun loppuun mennessä, eduskunnan tietohallinnon laajalla jakelulla lähettämässä sähköpostissa todetaan.
Tähän asti Tiktok on ollut kielletty eduskunnan virkamiehiltä ja kansanedustajien avustajilta, mutta ei itse kansanedustajilta.
Kansanedustajia on suositeltu olemaan käyttämättä Tiktokia eduskunnan laitteilla, mutta nyt suositus muuttuu viralliseksi kielloksi.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio vahvistaa linjamuutoksen MTV Uutisille.
– Korostan, että tämä ei perustu mihinkään tietoon tai käsitykseen akuutista tietoturvaongelmasta. Emme ole saaneet mitään julkisuudesta piilossa olevaa tietoa, että nyt on kiire, Rauhio toteaa.
Jos kansanedustajat eivät itse poista sovellusta virkapuhelimistaan helmikuun aikana, eduskunnan hallinto poistaa sovelluksen.
Kansanedustajien itselleen hankkimia puhelimia ja niihin lataamia sovelluksia eduskunnan hallinto ei voi millään tavalla kontrolloida.
Moni kansanedustaja käyttää Tiktokia omasta puhelimestaan. Ainakin osalla on tietoturvasyistä erillinen Tiktok-puhelin.
Presidentinvaalit vaikuttivat päätöksen ajoitukseen
Kiinalaisomisteisen Tiktokiin liittyvät tietoturvauhat ovat olleet tapetilla tämänkin vuoden aikana.
Kansanedustaja, entinen teknologiajätti Metan EU-johtaja Aura Salla (kok.) esitti tammikuussa sovelluksen kieltämistä EU-maissa.
Asiasta keskusteltiin myös presidentinvaalien yhteydessä. Muiden muassa vaalivoittaja Alexander Stubb (kok.) oli koko kampanjansa ajan hyvin aktiivinen Tiktokissa.
Presidentinvaalit vaikuttivat Rauhion mukaan eduskunnan Tiktok-kiellon ajoitukseen.
– Ei haluttu, että nostetaan keskusteluun sitä, olisiko tämä [eduskunnan kielto] liittynyt tuon tai tuon henkilön kampanjaan. [Kielto] ei liittynyt niihin millään tavalla, Rauhio kommentoi.
Vielä vuosi sitten Suomen eduskunta ei ollut valmis kieltämään kansanedustajilta Tiktokin käyttöä.
– Ei olla vielä siinä vaiheessa. Tiktok on monen mielestä käyttökelpoinen sovellus. Emme me nyt ihan noin vain voi lähteä käytössä olevia sovelluksia estämään. Siihen tarvitaan painavat perusteet, Rauhio sanoi tuolloin HS:lle.