Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) tai muilla poliitikoilla ei ole ollut mitään tekemistä Naton julkaiseman verkkohäirintäraportin syntyprosessin kanssa, kertoo johtava virkamies MTV Uutisille.
Naton strategisen viestinnän StratCom-keskus julkisti eilen raportin, jonka mukaan suomalaisiin naisministereihin kohdistuu erittäin laajaa verkkohäirintää.
Raportin esittelytilaisuuden materiaaleissa luki, että raportti on "pyydetty Suomen pääministerin kansliasta".
Asia on saanut sosiaalisessa mediassa aikaan huhuja, jossa pääministerin tai hänen kansliansa on väitetty "tilanneen" tutkimuksen.
Pääministeri Marinilla tai muilla hänen hallituksensa poliitikoilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä raportin syntyprosessin kanssa, kertoo johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen valtioneuvoston kansliasta.
Raportin laatimiseen on johtanut jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana puhtaasti virkamiestyönä esitetty ehdotus.
Lue myös: Suomen naisministereihin kohdistuu huolestuttavan paljon verkkohäirintää, kertoo Naton raportti – Sanna Marinilta tiukka viesti vihapuhujille: "Get over it"
StratCom päätti asiasta itsenäisesti, sanoo virkamies
Viestintäasiantuntija Toivanen kertoo MTV Uutisille raportin taustat.
Kevään 2019 eduskuntavaalien aikaan Suomessa keskusteltiin siitä, olisiko Suomen vaaleihin mahdollista puuttua ulkopuolisella vaalihäirinnällä tai jonkinlaisella bottivaikuttamisella.
Valtioneuvoston kansliassa pohdittiin, olisiko asiasta syytä tehdä tutkimusta.
Suomi on osa Naton StratCom-keskusta, vaikkei Naton jäsenvaltio olekaan. Keskus kerää vuosittain jäsenmailtaan ehdotuksia tutkimuskohteista.
Vielä Juha Sipilän toimitusministeristön ajassa elänyt Suomen hallinto ehdotti Toivasen mukaan virkamiestyönä StratComille aiheen tutkimusta.
Stratcom teki pohjatutkimusta, mutta totesi syyskuuhun 2020 mennessä, ettei "epäautenttista" toimintaa, siis esimerkiksi bottien harjoittamaa häirintää ollut.
Ministereihin huomattiin kuitenkin kohdistuvan aitojen käyttäjien vihapuhetta. Keskus kiinnostui tästä ja Toivasen mukaan StratCom-keskus kysyi Suomesta, voisiko asiaa tutkia enemmän.
Lopulta Stratcom-keskus päätti itsenäisesti tutkivansa nimenomaan vihapuhetta. Näin alkoi toden teolla tutkimustyö, jonka raportti julkaistiin eilen.
Teemaa ehdotettiin, jotta saataisiin tietoa
Myös valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski on tviitannut aiheesta samansuuntaisen taustoituksen.
Toivasen mukaan Marinilla, hänen kabinetillaan tai hallituksen muilla ministereillä ei siis ole mitään tekemistä asian kanssa.
– Olen huomannut, että tuolla verkossa liikkuu nyt se, että tämä olisi jotain Marinin tilaustyötä. Ei ole, Toivanen sanoo.
– Korostan, että poliitikoilla ei tässä ollut mitään tekemistä. Olen aika satavarma, että he eivät ole edes tienneet, että tämmöinen hanke on käynnissä.
Raportin alkuperäisen tutkimusteeman ehdottamisen tarkoituksena oli Toivasen mukaan yksiselitteisesti palvella virkamiesten, median ja yleisön tiedontarvetta.
Kun teemaksi muodostui verkkohäirintä, saatiin samalla Toivasen mukaan lähetettyä myös viesti Twitterin ja muiden sosiaalisen median palveluiden ylläpitäjien suuntaan: vihapuhe on pienemmilläkin kielialueilla aito ongelma.