Asiantuntija jyrähtää perussuomalaisten kansanedustajien ryhmäkokoustamiselle Facebookissa korona-aikana: "Ei ole edes mietitty urkinnan mahdollisuutta"

Lehtikuva Ano Turtiainen 53290099
Lehtikuva
Julkaistu 08.04.2020 12:33(Päivitetty 08.04.2020 13:30)
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen kertoo saaneensa Facebookilta väliaikaisen julkaisukiellon, joka hänen mukaansa vaikeuttaa huomattavasti valiokuntatyöskentelyä. Tietotekniikka-asiantuntija kritisoi Facebookin käyttämistä luottamustehtävien hoitamiseen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen kertoo puolueen lehdelle Suomen Uutisille olevansa hämmentynyt Facebookin asettamasta julkaisukiellosta. Hänen mukaansa kielto on aiheeton ja aiheuttaa hänelle itselleen vaikeuksia luottamustehtäviensä hoitamiseen. 

– Julkaisukielto lamaannuttaa täysin ryhmätyöskentelyn perussuomalaisten kansanedustajien kanssa. Meillä ei tällä hetkellä ole tavanomaisia ryhmäkokouksia, joten eduskuntaryhmä pitää keskenään yhteyttä messenger-viestiketjussa. Koska en voi julkaista, en voi osallistua keskusteluun millään tavalla, Turtiainen kertoo Suomen Uutisille. 

Hänen mukaansa myös valiokunnilla on erilliset viestiketjut Messengerissä, eikä hän voi osallistua niiden toimintaan tällä hetkellä. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

"Käytetty samaa sovellusta kuin siviilissäkin"

Tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen kritisoi kovin sanoin Facebookin käyttämistä kansanedustajien työtehtävien hoitamiseen. 

– Pahinta mielestäni on, että näyttää siltä, ettei eduskunnassa tai perussuomalaisissa ole edes mietitty sähköisen urkinnan mahdollisuutta ja tietoturvan merkitystä. Ei tässä varmasti ole tehty mitään tietoista päätöstä, missä Facebookin käyttö olisi arvioitu turvalliseksi, vaan on lähinnä käytetty samaa sovellusta kuin siviilissäkin. 

Järvisen mukaan tässä tapauksessa kansanedustajien käytöksestä näyttäisi puuttuneen harkinta, vaikka harkitutkin päätökset olisivat yhteiskunnallisten asioiden tietoturvan kannalta ongelmallisia. 

–Jos tehdään huono päätös ja todetaan, että Facebookiin voidaan luottaa, on se jo astetta pienempi ongelma. Toisaalta kyllä silloinkin pitäisi hälytyskellojen soida. 

Tietoturva hataralla pohjalla jo ilman ulkopuolista urkintaakin

Järvinen toteaa, että Facebook on maksuton palvelu, joka saa sanella omat ehtonsa.  

Jos julkaisukielto napsahtaa, ei käyttäjä voi vedota kuluttajansuojaan, viranomaisiin tai mihinkään muuhunkaan, joka velvoittaisi Facebookin päästämään käyttäjän takaisin viestintäjärjestelmään. 

– Se osoittaa, miten vaarallista on perustaa mitään tärkeää ilmaiseen amerikkalaiseen viestintäpalveluun.

Facebookin tietoturvaan luottaminen on jo perustavanlaatuisesti  hataralla pohjalla ilman, että otetaan edes huomioon mahdollisia urkkijoita. Järvinen haluaa muistuttaa suomalaisia muutaman vuoden takaisesta tietovuotaja Edward Snowdenin tapauksesta, jolloin huippusalaisia asiakirjoja vuodettiin julkisuuteen. Tällöin kävi ilmi, että Yhdysvaltain tiedusteluelin NSA:lla oli pääsy esimerkiksi Microsoftin, Googlen ja Applen palveluihin. 

– En usko, että perussuomalaisten asiat heitä kiinnostaisivat, mutta Suomen turvallisuuspolitiikka ja esimerkiksi HX-hankinnat aivan varmasti kiinnostavat amerikkalaisia. Tällaisia asioita on esimerkiksi perustuslakivaliokunnassa varmasti käsitelty. 

Järvinen muistuttaakin, että usein näkyvää ulkopuolista vaikuttamista osataan kyllä varoa, mutta sähköinen puoli saatetaan unohtaa kokonaan. 

– Eduskunnan tulisi luoda selvät periaatteet sille, mitä sovelluksia ja palveluita kansanedustajat saavat käyttää ja talon pitäisi itse tarjota tämä palvelu. Työnantajan velvollisuus on tarjota työntekijöille turvalliset työvälineet, tämä koskee aivan kaikkia. 

Tuoreimmat aiheesta

Perussuomalaiset