Eduskunta pui kansanedustajien istumajärjestystä, RKP haluaa pois äärioikealta – Päivi Räsänen: "Ei tule olemaan läpihuutojuttu"

50283279
Eduskuntaryhmien on määrä keskustella tänään siitä, muutetaanko puolueiden istumajärjestystä suuressa istuntosalissa tällä kaudella.Lehtikuva
Julkaistu 25.04.2019 07:18

MTV UUTISET–STT

Eduskuntaryhmien on määrä keskustella tänään siitä, muutetaanko puolueiden istumajärjestystä suuressa istuntosalissa tällä kaudella.

RKP on esittänyt toiveen, että se pääsisi istumaan salin oikeasta reunasta lähemmäs keskustaa. Toiveen tausta on symbolinen, historiallinen syy oikeassa reunassa istumiseen käytännöllinen.

Lue myös: Presidentti Niinistö avaa valtiopäivät – mikä on presidentin viesti uudelle eduskunnalle?

Symbolisesti eduskunnan istumajärjestyksen katsotaan kuvastavan puolueiden arvomaailmaa oikeisto–vasemmisto-akselilla. Vasemmistopuolueet istuvat vasemmalla, oikeistopuolueet oikealla. Symbolisessa mielessä äärioikeisto siis istuu puhemiehestä katsottuna äärimmäisenä oikealla, äärivasemmisto viimeisenä vasemmalla.

RKP kokee aatteellisesti kuuluvansa pikemminkin keskustaan kuin laitimmaiseksi oikealle.

RKP:n perinteinen paikka on käytännön määräämä. Laitimmaisille paikoille on ollut helpointa järjestää tulkkipalvelut. Nykytekniikan ansiosta tämä ei olisi kuitenkaan enää välttämätöntä.

Eduskunta voi päättää istumajärjestyksestä itse

Asian valmistelu on alkanut jo syyskuussa, mutta päätökset jätettiin uuden eduskunnan tehtäväksi. Keskustelut käydään nyt, ja päätökset on määrä sinetöidä toukokuun kolmannen päivän kokouksessa eli alle kahden viikon päästä.

Eduskunta voi päättää istumajärjestyksestä itse. Perinteisesti asiasta on pyritty sopimaan kaikille ryhmille sopiva ratkaisu, mutta periaatteessa asia voidaan viime kädessä ratkaista äänestämällä.

Virkamiehet ovat valmistelleet muumia vaihtoehtoja, joiden pohjalta eduskuntaryhmien johtajien on määrä aiheesta keskustella.

Lue myös: Antti Rinne valittiin eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – yksi ääni Laura Huhtasaarelle ja kolmelle SDP-edustajalle

RKP itse esittää mallia, joka noudattaisi europarlamentin järjestystä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck STT:lle.

– Näkemyksemme on ollut, että kuuluisimme keskustan ja kokoomuksen väliin.

Nykyään keskustan ja kokoomuksen välissä istuvat kristillisdemokraatit.

Istumajärjestyksen uudistaminen europarlamentin malliin tarkoittaisi muutoksia myös perussuomalaisten sijaintiin. Nyt he istuvat keskustan vasemmalla puolella, kun taas europarlamentissa populistipuolueet ovat äärioikealla.

Räsänen: Ehdotetut mallit työskentelyn kannalta hankalat

Kristilliset eivät halua tyrmätä RKP:n toivetta, mutta ehdotetut mallit ovat ryhmän oman työskentelyn kannalta hankalat.

– Tämä ei tule olemaan läpihuutojuttu, sanoo KD:n ryhmää johtava Päivi Räsänen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan sanoo, että asiasta täytyy keskustella.

– Kyselen vähän, mitä muut ovat mieltä. En ole ihan varma, mikä on ryhmien kanta.

Tavion mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ollut tyytyväinen keskellä sijaitseviin istumapaikkoihinsa.

Kaikkonen: Olisi luontevaa, jos RKP siirtyisi keskustan viereen

Keskustalle sopisi, että RKP siirtyisi istumaan puolueen oikealle puolelle, sanoo ryhmänjohtajan Antti Kaikkonen. Hänen mukaansa keskusta ja RKP toimii myös kansainvälisissä yhteyksissä samassa puolueperheessä, minkä takia olisi luontevaa, jos RKP siirtyisi keskustan viereen. Kaikkonen kuitenkin myös sanoo, ettei keskustalla ole ollut ongelmia vanhankaan järjestelyn kanssa.

– Keskusta sijoittaa itsensä nimensä mukaisesti poliittiseen keskustaan. Siksi salin keskiosa on meille luontevin paikka, hän lisää.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Aino-Kaisan Pekosen mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä keskusteltiin asiasta jo edellisen eduskuntakauden lopulla, kun asia oli esillä.

– Se ei herättänyt mitään suuria tunteita. Asia sopii meille, Pekonen sanoo lisäten, ettei eduskuntaryhmän kanta ole muuttunut.

Pekosen mukaan vasemmistoliitto on ollut tyytyväinen istumajärjestykseen.

Vihreiden ryhmänjohtaja Krista Mikkonen puolestaan kommentoi asiaa sanomalla, että RKP:n toive on perusteltu.

– Ei nähdä (syytä), miksi sitä vastustaisimme, mutta ryhmien täytyy se nyt käydä yhdessä läpi.

SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät vastanneet keskiviikkona STT:n yhteydenottopyyntöihin asiasta.  

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta