Puolueiden kannat eduskuntaan ehdotetun uuden istumajärjestyksen suhteen ovat pysyneet samoina. Yksimielisyys on kuitenkin siitä, että jokaiselle puolueelle tulisi paikasta riippumatta taata tasapuolinen medianäkyvyys.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.
– Ryhmien kannat ovat suurin piirtein ennallaan. Asia on puhemiesneuvoston ratkaistavana tänään puhemiesneuvoston kokouksena, Lindtman tiivisti.
Lindtmanin mukaan riippumatta siitä, mihin ratkaisuun istumajärjestyksen suhteen päädytään, puolueet ovat yksimielisiä siitä, että puolueille on taattava tasapuolinen medianäkyvyys riippumatta sijainnista istuntosalissa.
Käytännössä puhemiesneuvosto selvittäisi, miten televisiokamerat voisivat saada nykyistä paremmin kuvaa myös istuntosalin oikealta laidalta.
– Ryhmät yksimielisesti totesivat, että puhemiesneuvosto katsoisi tämän puolen nyt joka tapauksessa kuntoon.
Lindtmanin mukaan ryhmäjohtajien kokouksessa todettiin "aika laajasti", että istumapaikkoja valitsemalla ei pyritä määrittelemään muiden puolueiden paikkoja poliittisella kentällä.
– Kävimme ihan hyvähenkisen keskustelun. Erilaisia näkökohtia tuotiin pöytään, Lindtman kuvaili.
Ville Tavio: "Keskustelu on muuttunut hyvin eriskummalliseksi"
RKP on toivonut eduskunnan istumajärjestystä muutettavaksi päästäkseen pois salin oikealta laidalta.
Puolueiden ryhmäjohtajat ovat esittäneet, että oikealle laidalle siirtyisi perussuomalaiset, joka on aiemmin istunut keskellä salia. Muutosta on perusteltu Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston esimerkeillä.
Perussuomalaiset vastustavat esitystä. Yleisesti eduskunnan istumajärjestyksestä on pyritty päättämään yksimielisyydellä.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Lindtmanin jälkeen.
– Keskustelu on muuttunut hyvin eriskummalliseksi, kun perustelu on ollut, että Euroopan parlamentista otetaan istumajärjestys. Sadan vuoden tradition sijaan siirrytään järjestykseen, jossa näköjään istumajärjestys voidaan aina äänestyttää ja enemmistö voi sen päättää, Tavio kummasteli.
– Hyvin erikoiselta kuulostaa se, että muut puolueet vetosivat siihen, ettei istumajärjestys ole enää poliittinen. Sitä on vähän vaikea ymmärtää, kun vasemmistopuolueet muun muassa kuitenkin ilmoittivat, että he haluavat jatkossakin olla vasemmalla, Tavio mietti.
Lopullisen esityksen tekee vielä puhemiesneuvosto, ja asiasta äänestetään täysistunnossa iltapäivällä.