Hanna Kosonen eduskunnassa: #Metoo-kampanja lopetti häirintätapauksen tässä talossa
Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin tänään syksyn suurta puheenaihetta, seksuaalista häirintää. Aloitteen keskustelusta teki SDP ja sen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja, presidenttiehdokas Tuula Haatainen.
Aloiteessa sanottiin, ettei seksuaalisesta häirinnästä voi vaieta eikä keskustelu saa loppua sosiaalisen median kampanjaan. EU-parlamentissa seksuaalisesta häirinnästä keskusteltiin lokakuussa.
Näin keskustelu eteni:
15.44 Annika Saarikko (kesk): Toivottavasti tästä keskustelusta jää jälki myös suomalaiseen yhteiskuntaan. On hyvä huomioida sosiaalisen median tuoma muutos. Se on uusi areena, jonka parissa pitää tehdä häirintää ehkäisevää työtä.
15.43 Tuula Haatainen (sd): Tärkeintä on tavoite, ei keskustelu. Suurin kiitos kuuluu hiljaisuuden rikkoneille.
15.42 Kalle Jokinen (kok): Tuemme kaikki toimia joilla ongelmaa kitketään.
15.40 Ulla Parviainen (kesk): 2015 kukaan syrjintää kokenut henkilö ei ole vienyt asiaa eteenpäin. Miksi? Miten madalletaan kynnystä?
15.39 Ilkka Kantola (sd): Epätasa-arvo lisää häirintää. Nollatoleranssi ei heikennä ujojen poikien mahdollisuuksia solmia kontakteja.
15.38 Jaana Laitinen-Pesola (kok): On erittäin hyvä, että työmarkkinajärjestöt on kutsuttu mukaan tekemään työpaikoista parempia.
15.37 Hanna Kosonen (kesk): Tässä talossa on esimerkki häirinnän loppumisesta #metoo-keskustelun myötä.
15.36 Mika Niikko (ps). Lapset eivät voi välttää pornoaineiston päätymistä älypuhelimiin. Niikko nosti esiin Finlaysonin Tom of Finland -lakanat häirinnän muotona.
15.35 Satu Hassi (vihr): Moni asian esille nostanut on tullut melkein lynkatuksi. Näitä ihmisiä pitää tukea.
15.33 Tytti Tuppurainen (sd): Naisrauha on vanha käsite. Voisiko myös sanallinen sukupuoleen kohdistuva häirintä tulla kriminalisoiduksi?
15.32 Mari Leena Talvitie (kok): Yksityistä häirintä tapahtuu myös sosiaalisessa mediassa. Voisiko sellainen häirintä tulla virallisen syytteen alaiseksi eikä kyse olisi vain asianomistajarikoksesta.
15.31 Markku Rossi (kesk): Hallituksen pitäisi selvittää, mikä osuus mielenterveysongelmistamme johtuu seksuaalisesta häirinnästä.
15.30 Hanna Sarkkinen (vas): Raiskaus tulisi ankkuroida suostumuksen puuttumiseen.
15.28 Jani Toivola (vihr): Tärkein toimi on tarkastella asioita ja rakenteita, jotka luovat tilaa häirinnälle, yksi tällainen on translain puuttuminen.
15.27 Suna Kymäläinen (sd): Elämme ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa. Ruotsissa miehet eivät osallistunet keskusteluun yhtä vilkkaasti kuin miehet täällä meidän eduskunnassamme.
15.26 Stefan Wallin (r): Kysymys on vääristä asenteista. Toisten koskematomuutta on kunnioitettava. Asenteet vinoutuvat jossain, siitä on eri tahoilla oma vastuunsa.
15.25 Anna-Mari Virolainen (kok): Olen kuullut kampanjaa vähätteleviä kommentteja. Seksuaalinen häirintä on tunnustettava.
15.19 Kari Tolvanen (kok): Eduskunnassa tapahtuva häirintä on erityisen moitittavaa ja hävettää kun valmentaja käyttää hyväkseen lapsia.
15.18 Lauri Ihalainen (sd): Tasa-arvolaki edellyttää, että työpaikoilla on tasa-arvosuunnitelmat. Niihin voisi liittää ohjelmat häirinnän estämiseksi.
15.17 Anna Kontula (vas): Häirinnän torjuminen ei kiinnostanut kun uusia kansanedustajia perehdytettiin. Se kertoo kulttuurista tässä talossa.
15.15 Ritva Elomaa (ps): Nostan esille työnantajan vastuun huolehtia työntekijöistään. Täytyy luoda luottamuksellisia palautekanavia.
15.14 Olli-Poika Parviainen (vihr): Kyse on rikollisesta toiminnasta, johon pitää puutua. Uusi avaus voisi olla häirintäyhdyhenkilöt työpaikoilla.
15.13 Sari Raassina (kok) sanoi, että häirinnän takana on valitettavan usein lähiomainen tai viranomainen. Uhrin saama palaute voi olla yhtä loukkaavaa kuin teko.
15.12 Hannakaisa Heikkisen (kesk) mukaan pitää pohtia, mitä ahdistelu kertoo yhteiskunnastamme. Ei voi olla, että uhri tai häirintään puuttunu leimataan.
15.10 Susanna Huovinen (sd): Ongelmista kertoneet ovat toimineet oikein. Häpeä ei kuuluu häirintää kokeneille vaan se on häirintää harjoittaneiden synti.
15.09 Sampo Terho (sin): Täältä on lähdettävä vahva viesti ahdistelun kitkemiseksi. Kulttuurialalla ongelma on valitettavasti yllättävän yleinen. Olen ilolla pannut merkille, että esimerkiksi elokuva-alalla on jo laadittu ohjeistusta.
15.06 Jari Lindström (sin) vertasi keskustelua puuttumiseen alkoholinkäyttöön työpaikoilla. Nyt siihen puututaan ja se on jokaisen vastuulla. Sama pitäisi tapahtua myös ahdistelun suhteen. Tavoitteen pitää olla muutos eikä pelkkä keskustelu.
15.04 Petteri Orpo (kok) kiitteli arvokkaasta keskustelusta ja eduskunnan hyvistä puheenvuoroista. Tämän keskustelun jälken Suomessa on oltava ahdistelun suhteen nollatoleranssi. Lain kautta ei voida koskaan kitkeä sitä vaan jokaisen on mieittävä asia omalla kohdallaan. On puututtava.
15.03 Päivi Räsänen (kd) kohdistaisi erityistä huomioita lasten häirintään. Some-lynkkaus ei kuitenkaan ole reilua.
15.01 Eva Biaudet (r): Naisten kehot ovat jatkuvan arvioinnin kohteina mm. mediassa. Kulttuurimme opettaa, ettei kehoa tarvitse kunnioittaa.
15.01 Markus Mustajärvi (vas) varoitteli aiheettomasta leimaamisesta.
15.00 Ville Niinistö (vihr): Iso osa seksuaalisesta häirinnästä vaanii vallankäytön rakenteissa.
14.59 Reijo Hongisto (sin): Keskustelu lähti kulttuurimaailmasta. Onko ministerillä tarkoitus käydä syvällistä keskustelua kulttuuriväen kanssa?
14.57 Ville Tavio (ps): Maahanmuuttajanaisella voi olla muita korkeampi kynnys ilmoittaa häirinnästä. Joskus tullaan kulttuurista, jossa poliisiin ei voi luottaa. Monessa moskeijassa on kielletty ottamasta yhteyttä poliisiin. Sharia-laki ei saa tulla Suomeen.
14.55 Pauli Kiuru (kok): Urheilun ja liikunnan parissa on satojatuhansia nuoria ja lapsia. Ikävä tosiasia on se, että vetäjien joukossa kaikkien motiivit eivät kestä päivänvaloa. Seksuaalisen rikostaustan selvityksiä on tullut noin 3000 vuodessa.
14.55 Sirkka-Liisa Anttila (kesk): Muutos alkaa tänään ja tästä talosta.
14.53 Antti Rinne (sd): Eräs 50-vuotias nainen pyysi kertomaan tarinansa. 13-vuotiaana linja-auton kuljettaja oli pyytänyt mukaansa ja käyttänyt lopulta hyväkseen omassa linja-autossaan. Parantumisprosessi on 50-vuotiaana loppuvaiheessa. Tämä kertoo ongelman kitkemisen tärkeydestä.
14.52 Peter Östman (kd) korostaa ettei ongelma ole uusi. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Kampanjat ovat tässä toimineet avaimina tärkeään keskusteluun.
14.50 Anna-Maja Henriksson (r) kiitti kaikkia tarinansa kertoneita rohkeudesta. Me voimme yhdessä päättää, että tälle asialle tulee loppu. Sosiaaliselle medialle kuuluu kiitos asian nostamisesta.
14.47 Li Andersson (vas): Hiljaisuuden murtaminen on tärkeää. Kukaan ei saa enää uskoa että voi ahdistella jäämättä kiinni. Sen täytyy tulla julki. Päättäjillä on erityinen johtovastuu seksuaalisen ahdistelun kitkemisestä.
14.46 Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) muistuttaa, että häirinnässä on kyse vallankäytöstä, joka kohdistuu hei
14.43 Simon Elo (sin.) sanoo ryhmänsä pitävän keskustelua erittäin tärkeää. Puhuminen on jo nyt vaikuttanut asenteisiin. Erityisesti tarvitaan kotien, koulujen ja työpaikkojen työtä. Puolustusvoimien pitää erityisesti etsiä torjuntakeinoja.
14.40 Leena Meri (ps.) sanoo, että on paljon ihmisiä joiden ääni ei tässä asiassa vielä kuulu. Hän muistutti myös, että häirintää kohdistuu liikuntarajoitteisiin ja vammaisiin ihmisiin. Keskustelusta on unohtunut se ihmisryhmä, joka ei pysty puhumaan omasta puolestan.
14.38 Saara-Sofia Sirén (kok.) korostaa aiheen kipeyttä. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään ja kokea nöyryytystä. Kampanja on vienyt pohjan vähättelyltä. Nyt pitää keskustella syistä ja ratkaisuista.
14.36 Sanna Marin (sd.) sanoo, että häirintä on erityisen raskasta, kun se kohdistuu heikoimpiin kuten lapsiin. Lainsäädännössä on parantamisen varaa. Häirintä tulee kriminalisoida ja minimirangaistuksia on nostettava.
14.34 Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaili ongelman laajuutta. Laki kieltää häirinnän, mutta asenteet kaipaavat muutosta. Nollatoleranssi on ainoa lähtökohta. Tarvitaan toimintaohjeita ja hyviä käytöstapoja. Välillä julkisuudessa jumiudutaan keskustelemaan siitä, onko flirtti sallittua. Ahdistusta aiheuttava flirtti on häirintää.
14.30 Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) arvioi, että viimeistään #metoo-kampanjan kautta on ymmärretty ongelman laajuus. Kyse ei ole yllättävästä ongelmasta, ehkä sen laajuus on yllätys. Syyttömyysolettamuksesta on pidettävä huolta, jos ryhdytään julkaisemaan nimiä. Laki edellyttää jo nyt, että näihin asioihin pitää puutua. Asenteissa vähät välitetään. Parasta on, että hoidamme asiaa laajalla kansanliikkeellä. Jokaisen yksittäisen ihmisen on kannettava vastuuta: on oltava häiritsemättä ja on puututtava häirintään.
14.27 On arvokasta, että käymme tätä keskustelua, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Paljon hyvää on jo syntynyt ja on otettu tärkeitä askelia kohti ahdistelusta vapaata yhteiskuntaa. Käytännön toimina olemme kutsuneet koolle työmarkkinajärjestöjen ja muiden keskeisten toimijoiden edustajat pohtimaan, miten työelämä saadaan vapaaksi häirinnästä. Myös kouluille on tulossa ohjeistusta. Muutos työyhteisöissä pitää aloittaa tästä talosta.
14.10 Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Tuula Haatainen (sd.) sanoo, että tänään eduskunta voi näyttää kansalle, että heidän suuri huolensa otetaan vakavasti. Nyt on eri puolueilla yhteistyön paikka. Suurin muutosvoima on ihmisten rohkeus ja halu toimia oikein. Kiitos kaikille hiljaisuuden muurin murtaneille. Jokaisella on oikeus elää ilman häirintää ja ahdistelua. Nollatoleranssin pitää koskea myös eduskuntaa. Kännissä ja läpällä ei ole mikään perustelu ahdistella.
Uusimmat
-
10:13
Pöllöraati: SAK:n 10 prosentin vaatimus on vaarallinen – "Ei neuvotteluista voi tulla pois viiden prosentin kanssa"
-
10:10
Liam Paynen 14 vuoden takainen pahaenteinen Twitter-päivitys lähti leviämään somessa laulajan hautajaisten jälkeen
-
10:07
EK7: Mestaruustaistelut käyvät kuumina! MM-sarjan kärkimies isoissa ongelmissa, Toyotallakin tekee tiukkaa – MTV seuraa
-
09:55
Liika istuminen on kuolemanriski, vaikka liikkuisitkin – tutkijat selvittivät, missä menee raja
-
09:50
Useita loukkaantunut vakavasti Seinäjoella
-
09:34
Valtteri Bottakselta kelpo suoritus – Verstappen kaukana kärjestä
-
09:32
Etelä-Korea: Tällaisen hyvityksen Venäjä antoi Pohjois-Korealle vastineeksi joukoista
-
09:28
NHL-supertähti julkaisi kuvia yllättävästä paikasta – taustalla vuosien piina
-
09:12
Lehti: Venäjä teki peruuttamatonta vahinkoa Tshernobylissä – säteily yltyi Punaisessa metsässä
-
09:05
Ajokeli on karmea: Onnettomuus Seinäjoella, useita loukkaantunut vakavasti, Nelostie osittain auki Heinolassa – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
08:53
Aleksandr Ovetshkinille iso takaisku – tilastoista paljastui uskomaton fakta
-
08:49
Miesten väkivaltatutkimuksista ristiriitaisia tuloksia – nyt arvioi asiantuntija: "Sehän olisi aivan kauheaa"
-
08:38
Seinään teipattu banaani myytiin viidellä miljoonalla – pikkuraha ostajalle
-
08:23
Yle: Kela kieltää joululomat työntekijöiltään
-
08:17
Pep Guardiola historiallisessa tappioputkessa – sorvattiin silti jatkosopimus
-
08:11
Verottaja lähestyy miljoonia suomalaisia – näin verokortin käyttö muuttuu
-
07:55
Nelostie suljettu molempiin suuntiin Heinolassa – I-H: Postin rekka poikittain tiellä
-
07:50
NHL-tähtivahdilta kunnon hörppäys – imuroi lirutuksen sisään
-
07:46
Richard Gere muuttaa Espanjaan – tästä on kyse
-
07:45
Raiskauksia, ilkivaltaa, kuusi uhria: Tällainen on vakavista rikoksista epäillyn Norjan kruununprinsessan pojan tausta
-
Lataa lisää