Eduskunta aloitti tiedonannon ruotimisen, oppositiosta vaadittiin hallitusohjelmaan muutoksia – Orpo: "Hallitus irtisanoutuu rasismista, piste"

Eduskunta aloitti tänään hallituksen rasisminvastaisen tiedonannon käsittelyn, ja keskustelu jatkui pitkälle iltaan. TIedonantokäsittely jatkuu eduskunnassa todennäköisesti huomenna torstaina. MTV Uutiset seurasi tiedonantokeskustelua tässä artikkelissa. 

Tiedonannossa hallitus on listannut toimia, joilla se aikoo lisätä syrjimättömyyttä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Valmistelu alkoi kesällä sen jälkeen, kun julkisuuteen oli noussut perussuomalaisten ministereiden aiempia kirjoituksia.

Tiedonantokeskustelun hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt. Yllä olevasta videoklipistä näet poimintoja keskustelusta.

16.25: Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne: Pidän tiedonantoa sisällöltään hyvänä, mutta kyse on myös siitä, voidaanko hallitukseen ja ministereiden sanoihin luottaa. 

Toisin kuin pääministerillä, minulla ei ole ollut mahdollisuutta käydä tuntien keskusteluja kaikkien teidän kanssa, joten joudumme nojaamaan myös julkisiin puheenvuoroihin. Ja niissä on käytetty vähätteleviä sanavalintoja, jotka murentavat uskottavuutta ja luottamusta.

16.20: Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko: Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei ole pyytänyt anteeksi kirjoituksiaan mustista säkeistä, ja elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) ei ole pyytänyt anteeksi rasistisia yksityisviestejä. Miten voimme anteeksi, kun ette ole pyytäneet anteeksi, Pitko kysyy.

16.15: Tässä salissa on yhä kummallista epäselvyyttä siitä, ollaanko tämän (tiedonannon) takana. Tämä on tilaisuus myös perussuomalaisille kertoa, mitä ajattelette tiedonannosta ja rasismista, SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen sanoo.

Orpo: Hallitus irtisanoutuu rasismista, piste

16:10: Pääministeri Petteri Orpo (kok.): Hallitus irtisanoutuu rasismista, piste. Kaikki hallituksen ministerit, hallituspuolueet ja myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat Orpon mukaan sitoutuneet tiedonantoon.

16:05: Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen nostaa esille SDP:n puoluesihteerin aiemmat rikostuomiot ja pohtii, onko kaikilla tasavertainen mahdollisuus saada vanhat teot anteeksi.

16:01: Keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko: Harvoin täällä eduskuntasalissa ilma on näin raskasta, että sitä voisi veitselle leikata. 

Tiedonannossa ministerit irtisanoutuvat rasismista, ja siihen pitää voida olla luottaa. Irtisanoutumisen pitää koskea myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmiä, Saarikko sanoo.

15:50: Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo: Orpon hallituksen ministerit eivät ole irtisanoutuneet järkyttävistä, rasistisista puheistaan. 

15:47: Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius: Vasemmisto-oppositio vaatii ensin irtisanoutumista ja tiedonantoja, ja kun ne tehdään, ne eivät kelpaa. 

Ja nyt vastustatte myös hallituksen ajamaa maahanmuuttopolitiikkaa, jossa ei ole mitään rasistista. Tämä on rasismin käsitteen inflatointia, ja rasismin tekemistä keppihevoseksi teidän puoluepoliittisille pyrkimyksillenne.

15:45: Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman: Maahanmuuttopolitiikan ongelmista keskusteleminen tai humanitäärisen maahanmuuton tiukentaminen ei ole syrjintää. Kyse on siitä, että Suomen lainsäädäntö tuodaan yleispohjoismaalaiselle tasolle, Vestman sanoo.

15:40: Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi hallitusohjelman maahanmuuttokirjauksia.

Miten te voitte sanoa, että Suomi ei muutu? Suomi tulee muuttumaan, kun te tiukennatte kansalaisuuden saamisen ehtoja, oleskeluluvan saamisen ehtoja, nostatte lukukausimaksuja ja eriytätte maahanmuuttajien sosiaaliturvan, Andersson luettelee ja vaatii hallitusta tarkastelemaan kirjauksiaan uudelleen.

15:35 Hallitusohjelma on ristiriitainen tiedonannon kanssa, sanoo vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta. 

Toivon, että olette pysähtyneet miettimään, mistä nousee yhden puolueen tarve saada kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan, Virta sanoo.

15:27: Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä: Perustuslaissa on turvattu saamelaisille alkuperäiskansana sekä romaneille ja muille ryhmille oikeus ylläpitää kieltä ja kulttuuria. Miten suomalaisilla, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, on oikeus ylläpitää ja kehittää kulttuuriaan, Eestilä kysyy.

15.25: Rasismissa on kyse paitsi teoista, myös ajatusmallista, jossa ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan. 

Sen vuoksi se on hankala havaita, emme voi mennä ihmisen pään sisälle ja sanoa, ajatteleeko joku rasistisesti, tai onko hänen ajattelunsa muuttunut. Siksi ei pitäisi kovin herkästi leimata tai osoitella sormella, keskustan Markus Lohi sanoo.

15:20: Pääministeri Petteri Orpo (kok.): Tiedonannossa luetellut asiat eivät ole itsestäänselviä, vaan tiedonannossa linjataan konkreettisia toimia.

15:12: Liike nyt -puolueen Harry Harkimo: Tiedonannossa luetellaan sinänsä tärkeitä, mutta itsestään selviä asioita, joiden toteutus jää torsoksi. Tiedonannon ainoa tarkoitus on pitää hallitus pystyssä, Harkimo arvelee.

Olen huolissani eduskunnan ja puhemiehen arvovallasta, kun mietitään, missä merkeissä kesä kului. Kuunnelkaa nyt toisianne tässä arvokkaassa salissa: kuka kirjoitti mitäkin, kuka tappoi kissoja, ja kuka teki natsitervehdyksiä. Ja nyt täällä huudellaan, onko aikaa kulunut riittävästi, ja onko osattu pyytää oikealla tavalla anteeksi.

Meidän pitää opetella keskustelemaan näistä aiheista. Enkä ole tippaakaan rasismi, vaikka mielestäni meidän pitää kiristää maahanmuuton kriteerejä, Harkimo sanoo ja ehdottaa Suomeen erillistä maahanmuuttoministeriä.

15:06: Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitää kansanedustaja Päivi Räsänen. Sananvapautta ja syrjinnän torjumista ei pidä asettaa vastakkain, Räsänen sanoo. 

Kansanryhmään kohdistuvat vainot alkavat usein juuri sananvapauden rajoituksin. Ensin palavat kirjat, sitten ihmiset.

Räsäsen mukaan tiedonannon konkreettisia toimia ovat muun muassa se, että hallitus pyrkii ehkäisemään vihatekoja uskontoryhmiä kohtaan, ja että vainojen uhrien muistopäivää ryhdytään viettämään holokaustin muistopäivänä.

15:00: RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson: Voimme olla tyytyväisiä tiedonantoon.

– Tiedonannossa todetaan selvästi, että hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuvat rasismista, vastustavat kaikenlaista ääriajattelua, ja sitoutuvat omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Tämä on aivan välttämätöntä paitsi Suomen kansainvälisen maineen, myös hallitusyhteistyön jatkon kannalta, Andersson sanoo RKP:n ryhmäpuheenvuorossa.

14:50: Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Veronika Honkasalon mielestä hallituksen irtisanoutuminen rasismista ei ole uskottavaa, sillä hallitus ei aio muuttaa hallitusohjelmansa kirjauksia.

– Jos hallitus olisi tosissaan yhdenvertaisuuden edistämisessä, olisi se valmis avaamaan ohjelmansa. Niin se ei tietenkään tee, koska yhden hallituspuolueen koko politiikka perustuu ihmisten hierarkkiseen erotteluun ja vihanlietsontaan, Honkasalo sanoo vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa.

Honkasalon mukaan hallitusohjelmassa on useita syrjintää lisääviä toimia, kuten maahanmuuttajien sosiaaliturvan eriyttäminen, työttömyysturvan tason sitominen kielitaitoon, paperittomien terveydenhoito-oikeuden heikentäminen sekä vastaanottorahan alentaminen.

– Tiedonannon ensisijainen tehtävä ei ole torjua rasismia, vaan pitää hallitus pystyssä, Honkasalo toteaa.

14:43: Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pitää vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra.

– Kulunut kesä on ollut todella raskas minun näköisilleni suomalaisille. Kesä paljasti sen hyytävän arvopohjan, mille monen valtaapitävän arvomaailma todellisuudessa pohjautuu.

– En usko hetkeäkään, että tiedonanto kuvastaisi aidosti koko hallituksen suhtautumista rasismin vastaiseen työhöhön. Luulen, että kyseesssä on epätoivoinen yritys pitää pystyssä Suomen historian oikeistolaisin hallitus, Diarra sanoo.

14:37: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen mukaan tiedonannossa oleellista on lupaus siitä, että jokainen ministeri on sitoutunut toimimaan rasismia vastaan: Se on lupaus, jota seurataan erittäin tarkkaan.

Kurvisen mukaan maahanmuuton ongelmista pitää voida keskustella asiallisesti.

Vasemmistopuolueille totean, että keskustella voi myös ilman leimakirveiden heittelyä. Rasisti ja natsi ovat nimityksiä, jotka tarkoittavat sanoin kuvaamatonta julmuutta, suunnatonta tuhoa ja käsittämätöntä inhimillistä kärsimystä. Jos kaikki on rasismia, pian mikään ei ole rasismia, Kurvinen sanoo.

14:27: SDP:n varapuheenjohtaja Nazima Razmyar: Orpon hallitus ja ministerit ovat jättäneet avoimeksi, ovatko he todella irtisanoutuneet rasistisista teksteistä ja sanoista.

Anteeksi on pyydetty vasta pakon edessä, tasavallan presidentinkin puututtua keskusteluun. Heti perään on myös sanottu, ettei mitään pahoiteltavaa ole. Ei ihme, että jopa hallituksen omat ministerit ovat epäilleet näiden anteeksipyyntöjen aitoutta.

14.20: Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä: Oppositio on median avustuksella koko kesän ajan heristellyt rasismikorttia yhden puolueen mustamaalamistarkoituksella.

Mäkelän mukaan hallitusohjelmassa ei ole rasismia, eikä tiedonannossa tulla avaamaan hallitusohjelmaa. Tiedonannossa tarkennetaan ja konkretisoidaan hallitusohjelman kirjauksia, Mäkelä sanoo. 

– Oppositio ei ilmeisesti ole lukenut hallitusohjelmaa, vaikka aikaa on ollut kaksi ja puoli kuukautta. Ilmeisesti myös tiedonanto on jäänyt lukematta oppositiossa, koska sieltä on uhattu jo ennalta, että epäluottamusta tullaan esittämään, oli tiedonanto millainen hyvänsä.

14:14: Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Tiedonanto lähettää koko suomalaiselle yhteiskunnalle selkeän viestin siitä, että Suomen hallitus ei hyväksy syrjintää tai rasismia, Marttinen sanoo.

Tiedonanto on vahva viesti myös kansainvälisesti. Suomi ei muutu, eikä käänny sisäänpäin. 

14.12: Oppositiopuolueista SDP aikoo esittää epäluottamusta hallitukselle, 
vihreät valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.) ja
vasemmistoliito elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps). Luottamuksista äänestetään perjantaina.

14.08: Orpon mukaan hallitus tulee syksyn budjettiriihessään varaamaan rasisminvastaisille toimille rahoitusta "menokehyksen puitteissa". Aiemmin Orpo on arvioinut, että toimiin varattaisiin noin 1,5 miljoonaa euroa.

Hallitus aikoo seurata toimenpiteiden etenemistä ja jatkotoimien tarvetta puoliväliriihessään vuonna 2025.

– Me teemme yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden eteen enemmän kuin Suomessa on tehty, Orpo sanoo.

14.02: Tiedonantokeskustelu alkaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) esittelypuheenvuorolla.

– Rasismi on edelleen myös suomalaisen yhteiskunnan ongelma. Esimerkiksi työmarkkinoilla ja koulutuksessa on syrjiviä rakenteita, joita pitää muuttaa. Muutos edellyttää rehellistä keskustelua ja siitä kumpuavia toimia, ja molempiin tämä hallitus on valmis, Orpo sanoo.

Orpo vakuuttaa, että hallituksen kaikki ministerit irtisanoutuvat rasismista, ja ovat sitoutuneita työskentelemään rasismia vastaan.

Keskusta ei aio äänestää hallituksen luottamusta vastaan, mutta pohtii yhä, miten toimii ministereiden luottamusäänestyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat