Eduskunnan täysistunto sai tänään lähetekeskusteluun kannabis-aloitteen. Ampumistapauksesta epäiltynä oleva kansanedustaja Timo Vornanen käytti keskustelussa mahdollisesti ensimmäisen puheenvuoronsa täysistunnossa sen jälkeen, kun hän tällä viikolla palasi eduskuntatyöhön.
Timo Vornanen erotettiin Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ampumisjupakan takia, joten hän edusti istunnossa omaa nimeään kantavaa yhden hengen ryhmäänsä.
Vornanen piti puheen kansalaisaloitteesta, joka käsittelee kannabiksen käytön, hallussapidon, omatarveviljelyn, valmistuksen ja myynnin laillistamista ikärajoittain.
– Kansalaisaloitteet ovat arvokas vaikuttamisen muoto. Minut tuntevat tietävät, etten voi tällaista kuitenkaan puoltaa. Euroopassa hakeutuu 111 000 ihmistä hoitoon kannabiksen käytön takia.
– Suomessa on hyvä huumeita käsittelevä lainsäädäntö. Käyttäjien hoitoon ohjaus, poliisi, tulli ja rajavartiosto tarvitsevat huumetyöhön lisää resursseja, Vornanen puhui.
Poliisitaustaisen Vornasen puhe oli hyvin samanlainen kuin monen Perussuomalaisen tai kokoomuslaisen puhe lähetekeskustelussa.
Moni pelkää haittojen kasvavan, jos kannabis laillistetaan.
Miten haitat saadaan vähenemään?
Keskustelussa painotettiin kuitenkin myös sitä, että eduskunnan pitäisi pohjata päätöksensä tutkittuun tietoon. Moni maa on laillistanut kannabiksen, joten vertailutietoa vaikutuksista on saatavilla.
– Kaikilla on tässä asiassa mielipiteitä. Mielipide ei kuitenkaan ole fakta, tilasto tai tutkimus. Tosiasiat voivat yllättää, jos niihin malttaa tutustua.
– Kannabiksen kieltolaki on kumottu kasvavassa joukossa maita. Tutustutaan näiden maiden kokemuksiin rauhassa. Kieltolaki toimii Suomessa huonosti, puhui kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.).
Vihreiden Tynkkynen kertoi kannattavansa laillistamista, vaikka pitää itseään mahdollisesti eduskunnan päihdevastaisimpana poliitikkona. Tynkkynen sanoi, ettei ole koskaan käyttänyt huumeita tai alkoholia ja sekoittaa jopa mustaan teehen kaksi osaa vettä, jottei saa liikaa kofeiinia.
Tynkkynen painotti, että on mietittävä sitä, millä keinoilla huumehaittoja voidaan vähentää.
– Päihdepolitiikan on oltava vaikuttavaa. Ei moraaliposeerausta. Miten vähennetään huumeiden käyttöä? Hinnan ja saatavuuden sääntelyllä.
– Onko realismia, että huumeiden käyttö saadaan loppumaan vai olisiko syytä pyrkiä vähentämään haitat niin pieneen kuin mahdollista, Tynkkynen sanoi.
Kannabis-aloitteessa perustellaan laillistamista muun muassa sillä, että laillistaminen vähentäisi erilaisia haittatekijöitä nykytilanteeseen nähden.