Onko aika kypsä kannabiksen laillistamiselle? Yksi eduskuntaan etenevän kansalaisaloitteen alullepanijoista, vihreiden varavaltuutettu Coel Thomas Helsingistä ja hankkeen vastustaja, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho perustelivat kantojaan MTV:n Huomenta Suomessa tänään.
Kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verottamista ajava kansalaisaloite saavutti eilen torstaina 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.
Aloitteen tekijät ehdottavat, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallitaan ikärajoin. Kannabikselle halutaan asettaa vero, jolla korvattaisiin yhteiskunnalle kannabiksesta aiheutuvat haitat.
Aloitteella halutaan myös poistaa muun muassa kannabiksen käytöstä aiheutuneet rikosrekisterimerkinnät. Perusteluissa nähdään, että käyttö- ja rikosmerkinnät syrjäyttävät ja voivat vaikeuttaa hoitoon pääsyä.
Lue lisää: Kannabiksen laillistamiseen pyrkivä kansalaisaloite etenee eduskuntaan – 50 000 allekirjoituksen rajapyykki täyttyi kansainvälisenä kannabispäivänä
Kannattaja kaipaa keskustelua asiasta
Yksi aloitteen alullepanijoista on Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Coel Thomas (vihr.).
Hänen mukaansa kannabiksen kieltolaki lisää niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin haittoja.
– Jos me katsomme vaikka suuriin liittolaismaihin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Saksaan, siellä kumotaan kannabiksen kieltolakia vankkaan tietopohjaan perustuen. Samalla Suomessa ei ole käyty mitään julkista keskustelua tästä asiasta.
Hän toivoo, että kaikki kansanedustajat tutustuvat nyt kansalaisaloitteessa listattuihin perusteluihin.
Lue myös: Kannabis, viini ja särkylääkkeet: Näin ehdokkaat ottavat kantaa MTV:n vaalikoneessa
"Kannabista saa helpommin kuin pääsee hoitoon"
Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) toteaa, että erityisesti nuoret käyttävät yhä enemmän kannabista ja muita huumeita.
– Tässä tilanteessa meidän ratkaisumme ei voi olla se, että me laillistamme ongelman ja suljemme silmät siltä.
Se, mitä pitäisi hänen mukaansa sen sijaan pyrkiä helpottamaan, on päihdehoitoon ja mielenterveyspalveluihin pääsy.
– Kannabista saa helpommin kuin pääsee hoitoon, Laiho arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.
Laiho pahoittelee myös sitä, että kannabiksesta keskustellaan positiiviseen sävyyn esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
1:40
"Poliisi on merkittävä taho ohjaamaan hoitoon"
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut haluavansa luopua kannabiksen ja muidenkin huumeiden käytön rangaistavuudesta, jotta käyttäjien olisi helpompi hakeutua hoitoon.
Laiho ei kannata tätäkään ehdotusta. Hänen mukaansa jo nyt nuoria ei aina rangaista käyttämisestä eikä kiinni jääminen johda rekisterimerkintöihin.
– Tälläkin hetkellä, jos nuori jää kiinni kannabiksen käytöstä, poliisi puhuttelee häntä, ja jos tilanne uusiutuu, syyttäjä puhuttelee. Käyttämisrikoksissa voidaan tehdä syyttämättä jättämispäätös, niin kuin useimmiten nuorten kohdalla tehdään, jos he esimerkiksi suostuvat lähtemään hoitoon.
– Sanoisin, että tällä hetkellä poliisi on merkittävä taho ohjaamaan hoitoon, mikä on tietenkin pysähdyttävä tieto.
Thomas: Aloitteen tarkoitus ei ole lisätä vaan vähentää käyttöä
Thomasin mukaan kannabisaloitteen alullepanijoilla on sama tavoite kuin esimerkiksi Laiholla.
Hän sanoo, että nyt käyttö lisääntyy kieltolain alla, kun taas esimeriksi laillisten päihteiden, kuten alkoholin ja tupakan käyttö vähenee sääntelyn ansiosta.
– Alankomaissa, jossa kannabis on ollut laillista yli 50 vuotta, alaikäiset käyttävät kannabista vähemmän kuin Suomessa.
Laiho muistuttaa, että Hollannissa rehottaa merkittävä huumeongelma.
– Niin kauan kuin me pystymme estämään sitä trendiä Suomessa, meidän pitää sitä vastaan taistella.
Thomas tähdentää vielä, että vain sääntelyn kautta kannabiksen käyttöä voidaan joka tapauksessa Suomessa vähentää – eikä lakialoitteen tekijöiden tarkoitus ole se, että käyttö lisääntyisi.
– Päihteitä säännellään siksi, että ne aiheuttavat haittoja. Ei niitä säännellä siksi, että ne olisivat jotenkin terveellisiä.