Uusi tietokirja opastaa käärimään kannabissätkän ja kertoo, mitä liikaa polttaessa pitää tehdä – Kirjailija: "En yleensä kieltäydy jointista"

7:37img
Julkaistu 17.04.2018 20:24
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Tässä kuussa julkaistava Kannabiskirja haluaa kertoa huumausaineena käytetystä kannabiskasvista ne perusasiat, jotka siitä keskustellakseen tarvitsee. Tulkinnasta riippuen kirja menee aiheessa myös vähän pidemmälle, sillä siinä muun muassa neuvotaan oikeaoppisesta kannabissätkän käärimisestä ja sen polttamisesta. Kirjan kirjoittaja uskoo, että keskustelu kannabiksen käyttörangaistuksen poistosta jatkuu.

Teoksen kirjoittaja Anton Vanha-Majamaa vieraili teoksen tiimoilta myös Huomenta Suomessa.

Kustantamo Kosmoksen pyynnöstä kirjaprojektin aloittanut toimittaja Anton Vanha-Majamaa käsittelee kirjassa kiistanalaista, mutta toistuvasti ajankohtaista aihetta tavalla, joka voi tuntua jopa turhan kepeältä.

Selkeästi oikeaan saumaan tämän kuun 20. päiväksi ajoitettu julkaisu kuitenkin osuu, sillä kysymys huumeiden käytön rangaistavuudesta on noussut jälleen mediakeskusteluun.

– Oma suhteeni kannabikseen on kirjan kirjoittamisen alla vähäinen ja kahtiajakoinen. En yleensä kieltäydy jointista, mikäli sellaista minulle tarjotaan, mutta toisaalta pidän kannabista haitallisena aineena ja sitä säännöllisesti käyttäviä ihmisiä jotenkin minua huonompina, Vanha-Majamaa kirjoittaa.

– Olen kaksinaismoralisti: sallin itselleni hatsit mutta muille en, Vanha-Majamaa kuvailee teoksen johdannossa asenteitaan kannabikseen ennen teoksen kirjoittamista.

kannabiskirja

Kuva kirjassa esiteltävistä sätkän käärimisohjeista.

MTV Uutisille Vanha-Majamaa kertoo, että omista kannabiskokemuksista kertominen mietitytti häntä.

– Eihän se tietenkään helppoa ollut siinä mielessä, että aihe on aika stigmatisoiva ja vaikea. Se, missä muodossa itse päädyin kirjaan, tuli lopulta kuitenkin aika luontevasti.

"Hengittäminen on hyvä väylä aloittaa"

Vanha-Majamaan lukijoita takuuvarmasti jakava sävy toistuu myös kirjassa. Sen sivuilla muun muassa opastetaan oikeaoppisen kannabisjointin käärimisessä ja neuvotaan mitä tehdä, jos sauhuttelee itsensä liian pilveen.

– Jos sinulla on budia jemmassa, älä turhaan vedä sitä vessanpöntöstä alas, se on rahanhukkaa, Vanha-Majamaa muun muassa neuvoo liian suuresta annoksesta hätääntynyttä ja poliisia pelkäävää käyttäjää.

– Noviisille hengittäminen on hyvä väylä aloittaa, sillä pilvi iskee vauhdilla ja sitä on helpompi kontrolloida. Ja vaikka päätyisit ottamaan liian monet hatsit, niiden vaikutus laantuu verrattain nopeasti, hän taas neuvoo pilven polttelussa tai höyrystämisessä.

Kannabiksesta ja muista huumausaineista keskusteltiin helmikuussa Huomenta Suomessa.

14:53img

Kannabis ei ole vaaratonta

Humorististenkin populaarikultuuria ja kirjoittajan omia kokemuksia läpikäyvien osuuksien lisäksi teoksessa käydään läpi myös kannabiksen ja sitä koskevan lainsäädännön historiaa.

Myös vaikutuksia terveyteen pyritään avaamaan, niin kannabiksen käytön haittojen kuin sairauksiin käytetyn lääkekannabiksen osalta.

Vanha-Majamaan mukaan varmaksi voidaan tästä tärkeästä aiheesta sanoa vain kaksi asiaa: kannabiksen haittoja on suuresti liioiteltu, mutta vaaratonta se ei ole.

Vanha-Majamaa korostaa MTV Uutisille, ettei hän suosittele lukijalle kannabiksen käyttöä.

– En usko, että kirjasta löytyy kohtaa jossa sitä suosittelisin. Päätimme jo varhaisessa vaiheessa, että haluamme mukaan käyttöä käsittelevän luvun, koska meillä on tietty määrä lukijoita, jotka käyttävät kannabista tai tulevat käyttämään tulevaisuudessa. Halusimme antaa ohjeita siihen, miten se tehdään fiksusti ja oikein, kirjoittaja perustelee.

Lääkekannabis on aiheena kiistanalainen. Jotkut tukevat sitä voimakkaasti, toiset taas kyseenalaistavat sen toimivuuden.

7:05img

Tarkoitus parantaa kannabiskeskustelua

Vanha-Majamaa on myös tutustunut ilmiöön maailmalla, niin Alankomaiden kannabiskahviloistaan tunnetussa Amsterdamissa kuin Yhdysvaltojen kannabiksen laillistaneessa Washingtonin osavaltiossa, jossa kaupasta on tullut isoja voittoja takovaa liiketoimintaa.

Vanha-Majamaan mukaan teoksen tavoite oli parantaa kannabiksen ympärillä käytävää keskustelua:

– Yksi tämän kirjan motiivi onkin mediassa esiintyvien asiavirheiden korjaaminen ja ymmärryksen lisääminen. Jotta kannabiksesta ja sen roolista yhteiskunnassamme voidaan käydä laadukasta, kiihkotonta keskustelua, täytyy osapuolten tietää, mistä oikeasti puhutaan, hän kertoo kirjassa.

Vanha-Majamaan mukaan kannabiskeskustelu on Suomessa ollut varsin jakaantunutta eivätkä argumentit aina ole kovin vahvalla pohjalla.

– Keskustelu Suomessa on ollut poleemista. Ihmiset jakaantuvat voimakkaasti joko kannabiksen puolesta tai vastaan, eivätkä argumentit aina kestä tarkempaa katsantoa. 

– Meillä on paljon harhaluuloja tai liioitteluja käsityksiä kannabiksen hyödyistä ja haitoista. Halusin tuoda lisää tietoa, että ihmiset voisivat argumentoida varmemmalta pohjalta. Toivon, että kirja tarjoaisi relevanttia tietoa ja että se edesauttaisi kannabiksesta käytävää keskustelua.

MTV Uutiset kertoi marraskuussa, että kannabiksen kotikasvatus vaikuttaa vähenevän. Yksi syy on kasvatuksen vaivalloisuus.

2:06img

Kirjailija ei usko kannabiksen laillistamiseen

Vanha-Majamaa uskoo, että kannabiskeskustelu tulee jatkumaan Suomessa. Sen sijaan hän ei usko, että kannabis laillistettaisiin lähitulevaisuudessa.

– En usko, että kannabiksen laillistaminen on mikään lähivuosien juttu. Sen sijaan dekriminalisointi eli nimenomaan käyttörangaistuksen poistaminen on keskustelu, jota tullaan vielä käymään.

– THL:n helmikuinen blogikirjoitus on merkittävä sen suhteen. Jotta keskustelua voidaan käydä kunnolla, meillä täytyy olla selkeä käsitys siitä, mistä me keskustelemme.

Korjaus klo 20.41: Muutettu viimeisen väliotsikon lääkekannabis kannabikseksi. Lääkekannabis on jo nykyisellä Suomessa sallittua.

Myös Suomessa kannabiksen käytön vuoksi hakeudutaan avun piiriin. Käyttö ei jää kaikilla harmittomaksi viihteeksi, vaan voi olla osallinen vakaviinkin ongelmiin.

10:00img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa