SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan toimitusministeristön vallankäytöllä pitää olla kristallinkirkkaat rajat.
– Mitään sellaisia poliittisia ratkaisuja, tai merkittäviä nimityksiä, ei pidä tehdä. Ja jos on pakottava tarve, vain sellaisia voidaan tehdä, josta on laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys, Lindtman sanoi mennessään eduskuntaryhmien kokoukseen.
Lindtmanin mukaan tiedusteluvalvontavaltuutetun nimityksen osalta voidaan mennä eteenpäin, edellyttäen, että toimitusministeristössä olevat puolueet sitoutuvat kunnioittamaan perustuslakivaliokunnan kantaa.
– Tiedusteluvalvontavaltuutetun valinta on tärkeä, jotta tiedustelulait saadaan voimaan ja että valvonta pelaa. On tärkeää, että se menee eteenpäin. Siinä on todennettavissa laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys. Tätä voidaan kannattaa ja tätä pitää viedä eteenpäin, Lindtman sanoi.
Oikeusministeriön mukaan tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitys voidaan tehdä hallituksen erosta huolimatta. Oikeusministeriö ilmoittaa selvittäneensä oikeuskanslerilta, että toimitusministeristö voi tehdä nimityksen.
Perustuslakivaliokunta antoi nimityksestä lausuman viime torstaina ja ilmoitti kannattavansa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakosta virkaan.
Kokous menossa
Eduskuntaryhmät ovat parhaillaan koolla neuvottelemassa hallitustilanteesta. Ryhmät kutsui viime viikolla koolle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaisi toimitusministeristönä. Hänen mukaansa eduskuntavaalit ovat jo niin lähellä, että tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti perjantaina hallituksensa eronpyynnön soten kaatuminen takia. Presidentti Sauli Niinistö pyysi heti tuoreeltaan eronnutta hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Perustuslaki edellyttää, että hallituksen eron jälkeen eduskuntaryhmät keskustelevat uuden hallituksen muodostamisesta.
Vaalit järjestetään 14. huhtikuuta.
Kaikkosen näkemys saanut kannatusta
STT:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille eilen tekemän soittokierroksen perusteella suurin osa puolueista on Kaikkosen linjoilla.
– Vaaleihin on niin vähän aikaa, että hallituksen muodostamisneuvotteluita on turha lähteä käymään, sanoi kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen.
Samaa sanoivat myös vihreiden, sinisten ja RKP:n ryhmänjohtajat.
Perussuomalaiset haluaisi muodostaa uuden toimitusministeristön, joka noudattaisi eduskunnan voimasuhteita.
– Nyt ollaan mahdollisesti luomassa ennakkotapausta, ja haluamme asiasta keskustelua, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi.
SDP:n Lindtman puolestaan sanoi, että puolue tekee päätöksen kannastaan kuultuaan tiistaina Kaikkosen perustelut ja toimitusministeristössä istuvien puolueiden näkemykset ministeristön vallan rajoista.
– Vaihtoehdothan ovat vähissä, Lindtman tuumi.