Helsingin käräjäoikeuden oli tänään määrä antaa tuomio asiassa, jossa kahdeksalle ilmastoaktivistille vaaditaan sakkorangaistusta Eduskuntatalon pylväisiin kiipeämisestä. Tuomionantoa on kuitenkin jouduttu lykkäämään myöhempään ajankohtaan. Kyse on viime vuoden maaliskuussa olleesta mielenosoituksesta.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan kyseessä oli marssi, jolla vaadittiin päättäjiltä tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
Syyttäjän mukaan aktivistit käyttivät nousussa apunaan tikapuita, köysiä ja valjaita sekä kiinnittivät pylväisiin lakanan. He jäivät pylväisiin muutamiksi tunneiksi eivätkä tulleet alas poliisin käskyistä huolimatta, syytteessä sanotaan.
Syyttäjä vaatii syytetyille vähintään 40 päiväsakon rangaistusta.
Lue myös: Poikkeuksellinen video julki: Näin mielenosoittajat toteuttivat valtavan operaation Helsingin ydinkeskustassa – massiivinen ihmiskilpi suojasi kiipeäjiä
Poliisi kertoi tapahtuneen jälkeen, että sille oli ilmoitettu Helsingin Rautatientorilta lähtevästä mielenosoituksesta, mutta eduskuntataloa ei ollut ilmoitettu määränpääksi. Kaikkiaan mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 250 ihmistä.
Eduskunta kiristi turvatoimia
Eduskunta tehosti mielenosoituksen takia omia turvatoimiaan eduskuntakiinteistöissä ja eduskunnan ympäristössä sekä pyysi poliisilta lisää virka-apua eduskuntatyön turvallisuuden varmistamiseksi.
Silloinen puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi, että eduskunnassa on nollatoleranssi häirinnälle, ja mielenosoitus ylitti tuon rajan.
– Tapahtumat eivät olleet mikään viaton mielenilmaus, vaan siinä käytettiin hyväksi eduskuntataloa tavalla, joka ei ole hyväksyttävää, Risikko sanoi tiedotteessa.
Lue myös: Ilmastoaktivistit kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin
Risikon mukaan hänen tietojensa perusteella tapahtuman johdossa oli ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko, joka oli harjoitellut kiipeämistä pylväisiin ennakkoon. Mielenosoittajat olivat pukeutuneet ympäristöjärjestö Greenpeacen haalareihin.
Juttua päivitetty kello 10.11: Lisätty tieto siitä, että tuomiota ei annetakaan tänään vaan tuomionannon ajankohta siirtyy.