Poikkeuksellinen video julki: Näin mielenosoittajat toteuttivat valtavan operaation Helsingin ydinkeskustassa – massiivinen ihmiskilpi suojasi kiipeäjiä

2:28img
Julkaistu 14.03.2019 08:07(Päivitetty 15.03.2019 09:20)

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Eduskunnan valvontakamera tallensi viikko sitten tapahtuneen Greenpeacen tekemän ilmastoiskun. Video näyttää kuinka operaatio toteutettiin järjestelmällisesti ja tehokkaasti.

Kaksi pakettiautoa ajoi aamupäivällä eduskuntatalon kupeeseen Eduskuntapuiston päähän. Samaan aikaan Kyösti Kallion patsaan tienoilla ollut monikymmenpäinen porukka lähti liikkeelle.

Valkoisesta pakettiautosta otettiin tikkaat ja harmaassa olivat punaiseen haalariin pukeutuneet kiipeäjät. Alle kolmessa minuutissa ensimmäiset olivat jo pylväissä. Samalla ihmiskilpi suojasi kiipeäjiä.

Videolla näkyy kuinka pari eduskunnan vahtimestaria käy ihmettelemässä tilannetta.

Videolta on laskettu, että operaatioon otti osaa 57 ihmistä. Kahdeksan kiipesi, jotkut auttoivat tikkaissa ja osa muodosti ihmiskilven.

Kiipeäjät ulkomaalaisia

Poliisin mukaan kahdeksasta kiipeäjästä seitsemän oli ulkomaalaisia.

Pylväisiin kiipeämisen osalta kyse on julkisrauhan rikkomisesta. Kun he eivät totelleet poliisin käskyä alas tulemisesta, niin toinen rikosnimike on niskoittelu poliisia vastaan.

Poliisin arvion mukaan ilmastomielenosoituksessa oli paikalla kaikkiaan noin 250 ihmistä.

Kiipeäminen tuli poliisille yllätyksenä. Poliisille oli ilmoitettu Rautatientorilta lähtevästä mielenosoituksesta, mutta eduskuntataloa ei ollut mainittu määränpäänä.

"Viimeinen keino"

Greenpeace korosti omilla nettisivuillaan sitä, että rauhanomainen suora toiminta on viimeinen keino.

– Kansalaistottelemattomuus on keino, johon tartutaan silloin, kun muut toimet eivät riitä. Sillä tavoitellaan aina yhteistä hyvää, eikä omaa henkilökohtaista etua.

– Greenpeacen ja muiden järjestöjen aktivistit toimivat avoimesti omin kasvoin, nimillään ja täysin väkivallattomasti, järjestö totesi.

– He ovat myös valmiita kantamaan tekojensa lailliset seuraukset.

Tuoreimmat aiheesta

Greenpeace