Rikostoimittajat: Miten eduskuntatalon töhrimisisku onnistui? "Turvajärjestelyt pettäneet"

Poliisi tutkii eduskuntatalon portailla tehtyä töhrimisiskua törkeänä vahingontekona.

Keskiviikkoaamuna Helsingissä havahduttiin siihen, että eduskuntatalon edustan pylväät ja portaat oli töhritty punaisella värillä.

Ainakin kahdeksassa pylväässä oli verenpunaista väriä useiden metrien korkeudessa, samoin portailla pylväiden edustalla.

Asia puhutti myös Huomenta Suomen rikostoimittajien keskustelussa. Rikostoimittajat pohtivat, että isku on pystytty tekemään näin julkisella paikalla siihen aikaan aamusta, että paikalla liikkuu jo paljon ihmisiä.

Pekka Lehtinen nosti esiin vanhat tapaukset, joissa Greenpeacen mielenosoittajat olivat kiipeilleet eduskuntatalon pylväisiin.

– Kyllä tässä tulee mieleen, että miten on taas näin päässyt käymään. Turvajärjestelyt ovat jollakin tavalla ainakin vähän pettäneet, Lehtinen sanoo.

Tiia Palmén taas piti tekoa yllättävänä ja mainitsi, että vastaavaa tapahtui aiemmin tänä vuonna myös Valtioneuvoston linnan luona. Miikka Hujanen puolestaan totesi, että ensisilmäyksellä pylväiden värjääminen näytti olevan tehty jonkinlaisella ruiskulla, sillä väriä oli myös seinillä pylväiden takana.

Ruotsalainen ympäristöjärjestö Återställ våtmarker ja Elokapina ovat ottaneet teon nimiinsä Facebookissa. Verkkosivuillaan ruotsalaisryhmä se kertoo pyrkivänsä "rauhanomaisen vastarinnan" keinoin lopettamaan turpeen kaivuun ja palauttamaan kosteikot.

Poliisi kertoo tutkivansa iskua törkeänä vahingontekona. Poliisin mukaan Eduskuntatalon portaille jäi tapahtuneen jälkeen kymmenen henkilöä, jotka poliisi otti kiinni.

Puoli kymmenen aikaan aamulla ainakin osa väristä oli jo saatu pestyä pois. 

Lue myös:

    Uusimmat