Kansanedustajaehdokkaista parhaiten tienaavat tilastollisesti kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaat. Seuraavana listalla ovat keskusta, RKP ja SDP.
Vuoden 2019 eduskuntavaaleihin asetettiin yhteensä 2 468 ehdokasta, mikä on 322 ehdokasta enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleihin osallistuu 19 rekisteröityä puoluetta. Vaaleihin osallistuvia puolueita on neljä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.
Luettelo puolueiden täydellisistä nimistä on jutun lopussa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin
Suurimmat tulot moninkertaiset
Kaikkien ehdokkaiden käytettävissä olevien tulojen mediaani on 29 111 euroa vuodessa. Mediaanilla mitattuna suurimmat tulot ovat Kokoomuksen asettamilla ehdokkailla, yli 47 000 euroa. Eduskuntapuolueista pienimmät tulot puolestaan on Sinisen tulevaisuuden ehdokkailla, noin 26 000 euroa.
Kaikista eduskuntavaaliehdokkaista 990 on istuvia kunnanvaltuutettuja, mikä on 40,1 prosenttia ehdokkaista. Kunnanvaltuutettujen osuus ehdokkaista on suurin Kokoomuksella, 72,5 prosenttia ehdokkaista, lukumääräisesti eniten kunnanvaltuutettuja on ehdokkaan SDP:llä, 155 kappaletta. Istuvia kansanedustajia ehdokkaista on 165 kappaletta, mikä on 6,7 prosenttia kaikista ehdokkaista.
Vähiten työllisiä Sinisessä tulevaisuudessa
Pääasiallisen toiminnan perusteella kaikista eduskuntavaaliehdokkaista työllisiä on 72,9 prosenttia, työttömiä 8,9 ja työvoiman ulkopuolella 18,2 prosenttia.
Eduskuntapuolueista suhteellisesti eniten työllisiä on ehdokkaiden joukossa Kokoomuksella, 91,5 prosenttia ja vähiten Sinisellä tulevaisuudella, 59,9 prosenttia. Eduskuntapuolueista suhteellisesti eniten työvoiman ulkopuolisia ehdokkaita on Sinisellä tulevaisuudella (28,9 %) ja vähiten SDP:llä (6,9 %).
Työvoiman ulkopuolisiin kuuluvat muun muassa opiskelijat, eläkeläiset sekä varus- ja siviilipalvelusmiehet.
Kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on 46,9 vuotta, miesehdokkaiden 47,9 ja naisehdokkaiden 45,5 vuotta. Ehdokkaista 1 675 on 40 vuotta täyttäneitä tai sitä vanhempia.
Ehdokkaista 75 vuotta täyttäneitä tai sitä vanhempia on 31 ja 25 vuotta täyttäneitä tai sitä nuorempia yhteensä 137.
Rekisteröidyt puolueetPuoluerekisterissä olevat puolueet (19) rekisteröimisjärjestyksessä:
Lisäksi vaaleihin osallistuu Liike Nyt, jota ei ole rekisteröity puolueeksi. Lähde: Oikeusministeriö |
Juttua korjattu 8.4.: Lisätty maininta siitä, että tiedot perustuvat Tilastokeskuksen dataan.