SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla oppivelvollisuusiän pidentämisessä – keskustalta ja PS:lta tyrmäys 5-vuotiaiden pakolliselle esikoululle

1:27imgNäin löydät oman ehdokkaasi MTV Uutisten vaalikoneesta.
Julkaistu 06.04.2019 06:54

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Koulutukseen liittyvät kysymykset jakavat kansanedustajaehdokkaiden mielipiteitä. Oppivelvollisuuden pidentäminen kattamaan toinen aste saa kannatusta usealta puolueelta, mutta viisivuotiaiden velvoittaminen esiopetukseen saa vähemmän kannatusta.

Eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteet koulutuskysymyksistä selviävät MTV Uutisten vaalikoneesta.

Lue lisää: MTV Uutisten vaalikone julki – näin löydät itsellesi sopivimman ehdokkaan

Vahvin kannatus SDP:ssä

Oppivelvollisuuden pidentämiselle kattamaan myös toinen aste on vahvin kannatus SDP:n joukoissa. Puolueen ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 92, eli suurin osa ehdokkaista on valmiita pidentämään oppivelvollisuutta myös toiselle asteelle.

Oppivelvollisuuden pidentäminen onkin yksi SDP:n vaalitavoitteista. Puheenjohtaja Antti Rinne kertoo puolueen haluavan myös tehdä toisesta asteesta maksutonta opiskelijoille.

– Kirjat ja työvälineet voivat maksaa yli tuhat euroa lukuvuodessa. Se ei ole oikein. Oppivelvollisuusiän pidennys on tulevaisuusinvestointi, joka maksaa itsensä takaisin, Rinne kirjoittaa MTV Uutisten vaalikoneessa.

Tällä hetkellä oppivelvollisuus alkaa pääsääntöisesti sinä kalenterivuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta, ja päättyy sen lukuvuoden lopussa sinä kalenterivuonna, jona nuori täyttää 17 vuotta.

Ehdokkaille esitettiin vaalikoneessa väittämä "Oppivelvollisuusikää pitää pidentää kattamaan myös toisen asteen koulutus.".

Voit tarkastella ehdokkaiden vastauksia puolueittain alla olevasta taulukosta.

Taulukon ensimmäinen luku kertoo, miten moni puolueen ehdokas on vastannut kysymykseen. Toinen luku on keskiarvo puolueen edustajien vastauksista.

Mitä suurempi luku on, sitä suuremman kannatuksen oppivelvollisuuden laajentaminen myös toiselle asteelle saa puolueen ehdokkaiden keskuudessa keskimäärin.

PuolueVastausten määräVastausten keskiarvo (0-100)
Aito suomalainen yhteislista136
Eläinoikeuspuolue1149
Feministinen puolue3385
Itsenäisyyspuolue2436
Kansalaispuolue3450
Keskusta13168
Kokoomus18137
Kommunistinen Työväenpuolue3262
Kristillisdemokraatit13148
Liberaalipuolue3244
Liike Nyt8765
Perussuomalaiset17336
Piraattipuolue7143
Reformi420
RKP7949
SDP17392
Sininen Tulevaisuus8053
Sitoutumaton657
Suomen Kansa Ensin1834
Tähtiliike7752
Valitsijamiesyhdistys213
Vasemmistoliitto15184
Vihreät19481

Kannatusta muiltakin puolueilta

Oppivelvollisuuden pidentämisen kannalla ovat myös feministisen puolueen, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat. Puolueiden vastausten keksiarvo väittämään on yli 80.

– Oppivelvollisuutta pitää kehittää mahdollistamalla koulun aloittaminen nykyistä joustavammalla mallilla sekä pidentämällä sitä toiselle asteelle, vasemmistoliiton Li Andersson sanoo.

Kannatusta oppivelvollisuuden pidentämiselle löytyy myös keskustan ehdokkaiden joukosta, ja puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan keskusta kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä 18-vuotiaaksi asti. Keskustan kansanedustajehdokkaiden vastausten keskiarvo kysymykseen oli 68.

Perussuomalaiset ja kokoomus haluavat ratkoa muut ongelmat

Perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkaat eivät sen sijaan tue oppivelvollisuuden pidentämistä vaalikonevastausten perusteella.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan ongelma on pikemminkin se, että syrjäytyneet ovat yhä syrjäytyneempiä.

– Muutos aiheuttaisi valtavia kustannuksia ja kohdistuisi pääasiassa niihin, joilla ei ole vaikeuksia nykyisessä järjestelmässä. Syinä ovat heterogeenisempi oppilasaines, ideologinen sekoilu perusopetuksessa ja toisen asteen perusrahoituksen leikkaaminen, Halla-aho sanoo.

Myös kokoomuksen Petteri Orpon mielestä ongelma on koulutuksen keskeyttäminen esimerkiksi puutteellisten opiskelutaitojen, motivaation puutteen tai sen hetkisen elämäntilanteen takia.

– Ratkotaan näitä ongelmia ennemmin vahvistamalla peruskoulua ja panostamalla esikouluun ja päiväkoteihin, Orpo sanoo.

Vähemmän kannatusta oppivelvollisuuden pidentämiselle on vain valitsijamiesyhdistyksen ja reformin ehdokkaiden joukossa.

Sinisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien riveissä oppivelvollisuuden pidentäminen ei herätä suuria tunteita puoleen eikä vastaan, vaan puolueiden ehdokkaiden vastaukset liikkuvat vastausskaalan puolivälin tuntumassa.

– Kohdennetut toimenpiteet, kuten kymppiluokka, niitä tarvitseville ovat tehokkaampia kuin oppivelvollisuusiän nostaminen kaikille, sanoo kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Esikoulupakko jo 5-vuotiaille?

Kansanedustajaehdokkailta kysyttiin myös mielipidettä viisivuotiaiden velvoittamisesta esiopetukseen.

Ehdotus ei saa täyttä tukea yhdenkään puolueen ehdokkailta, mutta myönteisimmin ehdotukseen suhtautuu vihreät. Puolueen ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 71.

– Varhaiskasvatus on tutkitusti tehokas keino parantaa oppimistuloksia. Kaikkien lasten oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen on palautettava koko maassa ja esiopetus laajennettava viisivuotiaille, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kirjoittaa MTV Uutisten vaalikoneessa.

Ehdokkaiden vastauksia puolueittain esiopetuskysymykseen voit tarkastella alta. Taulukon ensimmäinen luku kertoo, miten moni puolueen ehdokas on vastannut kysymykseen. Toinen luku on keskiarvo puolueen edustajien vastauksista.

PuolueVastausten määräVastausten keskiarvo (0-100)
Aito suomalainen yhteislista120
Eläinoikeuspuolue1245
Feministinen puolue3463
Itsenäisyyspuolue2621
Kansalaispuolue3521
Keskusta12936
Kokoomus18064
Kommunistinen Työväenpuolue3142
Kristillisdemokraatit13726
Liberaalipuolue3221
Liike Nyt8746
Perussuomalaiset17619
Piraattipuolue7029
Reformi427
RKP8160
SDP17262
Sininen Tulevaisuus8227
Sitoutumaton624
Suomen Kansa Ensin1812
Tähtiliike7826
Valitsijamiesyhdistys216
Vasemmistoliitto14765
Vihreät19271

Varovaista tukea myös muilta

Jonkin verran tukea löytyy myös vasemmistoliitosta, kokoomuksesta, feministeisestä puolueesta, SDP:ltä ja RKP:ltä, missä ehdokkaiden vastausten keskiarvot ovat 60–65 tuntumassa.

RKP:n Anna-Maja Henriksson aloittaisi uudistuksen vähitellen.

– Aloitetaan siitä, että esikoulu ulotetaan 5-vuotiaille, mutta vapaaehtoisesti, hän sanoo.

Tällä hetkellä lasten tulee osallistua esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan vuotta ennen oppivelvollisuutensa alkamista.

Perussuomalaiset ja keskusta eivät näe perusteita

Vähiten kannatusta löytyy Suomen Kansa Ensin -puolueelta ja perussuomalaisilta sekä valitsijamiesyhdistykseltä. Kunkin puolueen ehdokkaiden vastausten keskiarvo on alta 20:n.

Halla-ahon mielestä muutokselle ei ole mitään perusteita.

Kielteisen puolelle kallistuvat keskimäärin myös kristillisdemokraattien, sinisten ja keskustan ehdokkaat.

Keskustan Juha Sipilän mukaan puolue keskittyisi ensisijaisesti varhaiskasvatuksen laadun parantamiseen eli muun muassa pienempiin ryhmäkokoihin.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalikone