21-vuotias Eeti Erätuli on tuottanut musiikkia yhdysvaltalaisille rap-artisteille.
Migos-rap-triosta tuttujen Quavon ja edesmenneen Takeoffin albumi Only Built For Infinity Links sekä räppäri NBA Youngboyn 3800 Degrees -albumi nousivat taannoin Billboardin rap-albumilistan kärkisijoille. Molemmilla albumeilla on yllättävä Suomi-yhteys: niille on tuottanut musiikkia 21-vuotias sipoolainen Eeti Erätuli.
Evertime-taiteilijanimellä tunnettu Erätuli kertoo MTV Uutisille, että hän on tehnyt pitkään yhteistyötä Migos-rap-trion DJ:nä toimivan ja kokoonpanolle kappaleita tuottavan DJ Durelin kanssa. Erätuli sanoo lähetelleensä omia ideoitaan ja melodioitaan DJ Durelille, kunnes hän sai hiljattain tietää, että hänen tekemäänsä biittiä käytetään yhdellä Quavon ja Takeoffin kappaleella.
– Se oli hullua itselleni, koska olen kuunnellut Migosta nuoresta lähtien. Sitten kuulet, että samat artistit ovat itse tekemässäsi jutussa. Se on tosi siistiä, hän sanoo.
Erätulen melodiaan kappaleen tehnyt Takeoff menehtyi ampumavälikohtauksessa varhain aamulla 1. marraskuuta Houstonissa. Tieto räppärin äkillisestä kuolemasta saavutti myös Erätulen.
– Lepää rauhassa, hän sanoo.
Lue myös: JVG:n uuden jättihitin taustalla on 18-vuotias tuottaja Victor – ensimmäiset biitit syntyivät jo 10-vuotiaana: "Se juttu on lähtenyt minun huoneestani"
Erätuli tiesi etukäteen, että lokakuun 7. päivänä julkaistaisiin Quavon ja Takeoffin Not Out -kappale, jonka biitin hän on tehnyt. Yllätys oli melkoinen, kun Erätuli sai kuulla, että samana päivänä julkaistaan myös jenkkiräppäri NBA Youngboyn It Could Go -kappale, jonka melodia on hänen käsialaansa.
Erätulen mukaan tuottaja ei välttämättä aina tiedä etukäteen, että hänen biittiään on käytetty tai tullaan käyttämään jollain kappaleella. Hänen tekemänsä biitti päätyi NBA Youngboyn käyttöön yhteisten tuttujen kautta.
– Olimme tehneet Desro-nimisen tuottajan kanssa yhdessä melodian, ja lähetimme sen toiselle tuottajalle, WassupBansille, joka oli tehnyt siihen NBA Youngboyn kanssa biisin, Erätuli sanoo.
– Minulla sattui tulemaan saman illan aikana kaksi kappaletta ulos, ja ne albumit, joissa biisit olivat, menivät Billboardin rap-albumilistan 1.- ja 4. sijalle.
Lue myös: Robin Packalen löi hynttyyt yhteen amerikkalaistuottaja-artistin kanssa – paljastaa erikoisimman fanilahjan, jonka on saanut
Erätuli kertoo joutuneensa sulattelemaan asiaa hetken aikaa.
– Meni pari päivää ennen kuin tajusin itsekin, että okei, ehkä tämä tapahtui oikeasti, hän naurahtaa.
Mistä kaikki alkoi?
Erätulen kiinnostus musiikkihommia kohtaan syttyi hänen ollessaan noin 13-vuotias.
– Menin koulun jälkeen kaverilleni, ja hänellä oli semmoinen ohjelma kuin FL Studio. Se oli ihan uutta minulle, katselin sitä ja se näytti siistiltä. Kaverini oli tehnyt ohjelmalla jotain musaa ja hän näytti minulle, millainen [ohjelma] on, hän muistelee.
Pian Erätuli hankki myös itse kyseisen musiikin tekemiseen käytettävän ohjelman. Nuorukaisen innostus laski kuitenkin nopeasti, kun ohjelma osoittautui monimutkaisemmaksi kuin hän oli ajatellut.
Kiinnostus musiikin tekemistä kohtaan jäi kuitenkin kytemään Erätulen takaraivoon.
Lue myös: Ruotsalaisräppäri Alaween, 18, Aktiverad-kappaleesta tuli valtava somehitti – artisti laskelmoi kipaleen suosion aina markkinoinnista alkaen
Ollessaan 15-vuotias Erätuli meni ensimmäistä kertaa festivaaleille. Kyseisillä Helsingissä järjestetyillä Weekend-festivaaleilla hänen halunsa tehdä musiikkia heräsi jälleen eloon.
– Minulle tuli tosi vahva tunne, että haluan olla toisella puolella musiikkia. Olen aina ollut taiteellinen ja rytmitajuinen ihminen, ja silloin tajusin, että ehkä musiikki on minun juttuni.
Lukioikäisenä Erätuli alkoi panostamaan tosissaan biittien tekemiseen.
– Yhtäkkiä [musiikki] olikin ainoa asia, mitä tein, hän toteaa.
– Minulla on pienestä asti ollut sellainen alitajuntainen fiilis, että tulen vielä saavuttamaan jotain suurta, en vain ole aina tiennyt, mitä se on. Mutta musiikin kautta se selvisi.
Ulkomaisille markkinoille ilman välipysäkkiä Suomessa
Aloittaessaan tuottajauransa Erätuli jätti kokonaan Suomen väliin ja suuntasi suoraan kohti ulkomaisia markkinoita. Hän hyödynsi verkostoitumisessa sosiaalista mediaa ja loi kontakteja ulkomaisiin musiikintekijöihin Instagramin kautta.
Instagramissa kontaktoiduista henkilöistä on sittemmin muodostunut paitsi Erätulen yhteistyökumppaneita myös hänen läheisiä ystäviään.
Mutta mistä kumpusi päätös tähdätä suoraan kohti ulkomaisia markkinoita? Kovaksi unelmoijaksi itseään kutsuvasta Erätulesta tuntuu, että vaikka hän saavuttaisi Suomessa kaiken mahdollisen, ei se olisi hänen unelmiensa kantilta katsottuna tarpeeksi.
– Päätin, että tähtään suoraan ylemmäs ja se onnistui, hän toteaa.
Lue myös: JVG muistuttaa uudella albumillaan, että pojatkin itkevät – näin aihe on näkynyt heidän elämässään
Erätuli kokee, että uran aloittaminen suoraan Yhdysvalloista avasi hänelle helpommin oven myös suomalaisille musiikkimarkkinoille. Rapakon takana kartutettu kokemus herättää kiinnostusta ja helpottaa Suomessa vaikuttavien yhteistyökumppaneiden saamisessa.
Erätuli on nyttemmin tuottanut musiikkia myös kotimaisille rap-artisteille.
– Minun ei ole ikinä tarvinnut hirveästi stressata siitä, että saisin tuotettua Suomessa biisejä, vaan ne ovat tulleet itsestään todella luonnollisesti.
Erätuli kehottaa jokaista jatkamaan oman jutun tekemistä päivittäin, vaikka välillä tuntuisi, etteivät asiat etene.
– Se on tosi tärkeää. Asioita saa kyllä tapahtumaan, kun vaan tekee niitä luovuttamatta.