Ensimmäisten aluevaalien tulos heijastuu riitaisan hallituksen dynamiikkaan lähikuukaudet, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Keskustan oli pakko menestyä käytännössä sille räätälöidyissä aluevaaleissa. Tiukka taisto valtakunnallisesta kakkossijasta SDP:n kanssa ja 19,2 prosentin kannatus oli kuitenkin yllätys, varmasti myös itse puolueelle.
Keskustan kannatuksen autiomaa Helsinki ei ollut mukana. Alhainen äänestysprosentti suosi perinteisiä puolueita, mutta mikä tärkeintä, keskusta oli puolue, joka onnistui asettamaan aluevaalien keskeisen teeman. Se oli voitto, kun keskustelu pyöri keskustan lupauksen ympärillä, että joka kunnassa säilyy terveysasema.
Agendan asettaja on politiikassa vahvoilla.
Rauhoittuuko keskustan meininki hallituksessa?
Hallituksessa keskusta on ollut puolue, jolla on ollut heikko kannatus peruna vuoden 2019 eduskuntavaaleista, mutta ison ja valtaan tottuneen puolueen ego. Niinpä ennen aluevaaleja moni politiikan kommentaattori arvioi, että puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ja puolue valmistautuvat jättämään hallituksen keväällä säästö- ja kehysväännön tiimellyksessä. Ensimmäinen koetinkivi on edessä helmikuun työllisyysneuvotteluissa.
Lähtöuhkailuja on ollut enemmän kuin tyytyväisyyttä hallitusyhteistyöhön koko hallitustaipaleen ajan. Omat kannattajat ovat istuneet murjottamassa katsomossa tai vilkuilleet perussuomalaisten suuntaan.
Nyt onnistunut vaalitulos ja itsetunnon palautuminen rauhoittanee tilannetta hallituksen sisällä ja loppukauden pito on kovempi kuin vielä ennen joulua arvioitiin. Ei ollut kaukana, etteivät pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko saapuneet eilen käsi kädessä Kuntatalolle kommentoimaan vaalitulosta.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:39
Vihreät tarvitsee poliittisen voiton ilmastoneuvotteluista
Jos keskusta saa rauhaa ja itseluottamusta aluevaalien tuloksesta, vihreiden tilanne on surkea. On selvää, että maaliskuun ilmastoneuvotteluista on tulossa entistä vaikeammat. Vihreät tarvitsevat näyttöä, että ilmastoasiat etenevät ja myös uusia keinoja ilmastotavoitteiden etenemiseksi on mahdollista saada.
Hallitus sopi viime syksyn budjettiriihessä, että maaliskuussa hallitus saa arviot siitä, että riittävätkö jo päätetyt toimet päästötavoitteiden saavuttamiseksi.
Helsingistä putsattu siedettävä tulos vihreille olisi ollut noin yhdeksän prosentin kannatus aluevaaleissa. Siitä jäätiin kauas ja samalla myös vasemmistoliitto kiilasi vihreiden ohi.
Kesäkuun kuntavaalien jälkeen vihreiden oli vaikea sulatella ja myöntää vaalitappio. Nyt on kiinnostavaa nähdä, miten aluevaalien tulosta ruoditaan.
Sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela ja vihreät onnistuivat haastamaan ja profiloitumaan lähinnä mielenterveyspalvelujen hoitotakuun vaatijana. Teema jäi kapeaksi. Nuoria äänestäjiä ei tavoitettu.
Vihreitä ei mielletä tällä hetkellä yleispuolueeksi.
Perussuomalaiset palaavat entistä kovemmin keinoin
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin julisti vaali-iltana, että tulos oli kolmen suuren puolueen paluu. Aluevaalituloksen kanssa tämä tietysti pätee, mutta on lyhytnäköistä luulla, että perussuomalaiset ovat ulkona tulevien eduskuntavaalien kärkikahinoista.
Aluevaaleissa puolue ei ollut uskottava soteratkaisujen tarjoaja, vaikka puheenjohtaja Riikka Purran analyysi hyvinvointialueiden tulevista ongelmista ja rahan puutteesta oli oikea.
Puolue sortui äänestäjien aliarviointiin, kun se tarjosi ratkaisuksi eduskunnassa päätettäviä asioita. Mutta polttoaineen hinta, ulkomaalaispolitiikka, kehitysyhteistyörahat sekä ilmastopolitiikka pysyvät puolueen agendalla.
Häviö todennäköisesti vain lisää kierroksia. Kampanjointi tulee olemaan entistä raaempaa ja viestit kovempia, mitä lähemmäs eduskuntavaaleja mennään.
Vaalivoiton ottanut kokoomus lähtee hyvistä asetelmista eduskuntavaaleihin. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) saa kuitenkin varautua siihen, että iskuja tulee puoluekentän joka laidalta. Aluevaalit antoivat jo esimakua, että erityisesti SDP hakee kokoomuksen päänahkaa.
Tulossa ovat Nato-vaalit ja talousvaalit, mutta ennen kaikkea kilpajuoksu siitä, miten paljon puolueiden mielestä uusille hyvinvointialueille tarvitaan lisää rahaa, jotta palvelut pyörivät.
Se on nimenomaan SDP:n peruskauraa.
Ja keskusta joutuu ensi vuonna laskeutumaan takaisin maan pinnalle. Vielä ei ole keksitty lakia, jolla Helsinki voitaisiin jättää muidenkin vaalien ulkopuolelle.